Corsica: 10 Mooiste Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Corsica

Frans eiland met een geheel eigen karakter

Corsica (Corse in het Frans) is een eiland dat genoeg biedt voor een complete vakantie. Maar je vindt hier ook rotskusten, fraaie natuur en talloze stadjes met eeuwenoude burchten en citadellen. Het is een heerlijk wandeleiland voor de kust van Frankrijk, met een warm klimaat.

Het eiland Corsica ligt in de Middellandse Zee. Het is opvallend bergachtig en (mede daarom) dunbevolkt. Met opvallende krijtrotsen. Karakteristiek is de begroeiing met maquis: ruig, kruidachtig struikgewas. Dat je tijdens een wandeling al snel ziet. Het eiland herbergt bijvoorbeeld natuurreservaten die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Corsica

Bonifacio

Bonifacio op Corsica.

Bonifacio ligt in het uiterste zuiden van het eiland Corsica. Door de afgelegen plek heeft het (ook nu nog) vestingmuren, terwijl je in de oude stad met vele smalle straatjes, een doolhof van overkapte gangen en dicht tegen elkaar liggende huizen vindt.

Zie mijn tips voor Bonifacio

Scandola Natuurreservaat

Scandola Natuurreservaat op Corsica bezoeken. ©Corno van den Berg

Het Scandola Natuurreservaat bestaat uit opvallend rode rotsen alsook de zee eromheen beschermd. Er is geen weg; je kunt het alleen per boot of te voet bereiken met een speciale excursie. Dit rotsachtige gebied en de aangrenzende zee is Werelderfgoed van UNESCO.

Zie mijn tips voor Scandola Natuurreservaat

Ajaccio

De haven van Ajaccio.

Ajaccio is de grootste stad op Corsica en waarschijnlijk de plek waar je arriveert op het eiland. De stad ligt in het westen van het eiland en wordt vaak overgeslagen. Wat zonde is, want het heeft een aantal fraaie attracties. Zoals het geboortehuis van Napoleon en het plein met zijn standbeeld, de Kathedraal van Ajaccio en het levendige centrum.

De stad is relatief klein en eenvoudig te voet te ontdekken. Wandel over de autovrije Rue Cardinal Fesch met winkels en restaurantjes en pak een terras op het Cours Napoléon. Het is het perfecte begin van je reis over Corsica. Of het einde om nog even te relaxen.

Genuese torens

Tour de Turghio-toren op Corsica. ©Corno van den Berg

Op het eiland Corsica zie je tientallen Genuese torens, in totaal zijn het er 67. Deze verdedigingsforten stammen nog uit de tijd dat het eiland deel uitmaakte van de Republiek Genua. De reden van de bouw was om piraten al op zee te kunnen zien. soms werden ze gebruikt als schuilplaats bij aanvallen. De meeste zijn rond, al zijn er veel vierkante.

Deze torens werden aan het begin van de 16e eeuw gebouwd en zijn veelal nog in goede staat. Ze zijn zeer populair bij wandelaars en sieren talloze foto's. Ook ik heb er veel gezien en ze geven het eiland iets extra's.

Calanches de Piana

Rijden op Corsica. ©Corno van den Berg

De Calanches de Piana zijn een must. Het is een groep van rode rotsen en kliffen in westen van het eiland. Deze steile rotsen liggen tussen Ajaccio, Piana en Porto. Met name het dorpje Piana is de moeite waard. Er lopen meerdere smalle wegen door het ruige landschap, die stuk voor stuk fraai zijn. Rij rustig en neem de tijd voor deze excursie.

Sanguinaires Eilanden en Pointe de la Parata

De Sanguinaires Eilanden op Corsica.

De Sanguinaires Eilanden (ook wel Bloed Eilanden genoemd) liggen in het westen van Corsica. Deze eilandengroep is onbewoond en ligt op zo'n 15 kilometer van Ajaccio met de boot. Je kunt ze zien liggen vanaf de bekende Pointe de la Parata. Deze landtong is populair voor de zonsondergang, omdat je dan de Genuese toren goed kunt zien.

Iles Sanguinaires. ©Corno van den Berg

Filitosa

De archeologische vindplaats Filitosa is bijzonder door zijn megalithische standbeelden. Al sinds 6000 jaar voor Chr. werden hier door de bewoners bij graven stenen rechtop gezet. Rond 1800 v. Chr. kregen deze stenen menselijke trekjes zoals gezichten. In Filitosa kun je diverse intrigerende standbeelden zien. Filitosa ligt in het zuidwesten van het eiland en is te bezoeken.

De wonderlijke beelden van Filitosa.

Porto Vecchio

De Stad van Zout, zo wordt Porto Vecchio ook vaak genoemd. Het heeft een zogeheten bovenstad met winkels, terrasjes en restaurants, terwijl het lager gelegen deel vooral uit de haven en omliggende stranden bestaat. Denk aan goudgeel zand, warm water en lekker lopen langs het strand. Om daarna lekker te gaan eten en drinken.

Het strand van San Ciprianu bij Porto Vecchio.

Strand van Palombaggia

Palombaggia Beach is volgens velen het mooiste strand van Corsica. Er liggen diverse rotsen in het heldere blauwe water, met eromheen pijnbomen. Plage de Palombaggia ligt ten zuiden van Porto Vecchio. Ook het nabijgelegen Plage de Tamaricciu is de moeite waard. Zeker als je een overzicht wilt hebben van de omgeving.

Een man aan het snorkelen bij Palombaggia.

De vele bergdorpen

Het eiland Corsica telt talloze dorpjes in de heuvels. Sommigen liggen fraai tegen de bergen aan en zijn goed te bezoeken. Met name plaatsen als Montemaggiore en Montegrosso in het noordwesten zijn de moeite waard, maar er zijn er meer. Er leiden slingerende wegen naar deze dorpen waar je vaak langzaam moet rijden. Maar dat is niet erg in dit fraaie landschap.

Het stadje Montemaggiore in de heuvels van Corsica.

Brug van Asco

De Genuese brug van Asco is beroemd. Hij is gebouwd in de 15e eeuw toen Corsica onderdeel uitmaakte van de Republiek Genua. Hij ligt op een hoogte van 535 meter en is zeer populair bij fotografen. Maar ook bij wandelaars, die vaak verkoeling zoeken in het water. Voor de brug zie je geregeld mensen zwemmen. Je vindt de brug bij Asco langs de D441.

De Genuese brug bij Asco.

GR20: Mooiste wandelroute

De GR20 is de meest bekende wandelroute op Corsica. De Fra li Monti, zoals hij ook wel wordt genoemd, is een GR (Grande Randonnée). Hij loopt grofweg van Noord naar Zuid. Deze wandelroute is ongeveer 200 kilometer lang. Met name het noordelijke deel door het Parc Naturel Régional de Corse is zwaar, daar is bergervaring voor vereist. Op sommige stukken moet je klimmen met behulp van stalen kettingen. De route is aangegeven met rood-witte strepen. De beste tijd om te gaan is buiten het hoogseizoen, want deze route is erg populair. Dus doe hem in juni of september. 

Wandelen op de GR20 bij Asco op Corsica.

Parc Naturel Régional de Corse

He Parc Naturel Régional de Corse omvat ongeveer tweederde van het eiland. Met name het binnenland is onderdeel van dit beschermd natuurgebied. Op diverse plekken zie je borden. In het park vind je alle bekende bergen op Corsica. Denk aan de Monte Cinto, de Rotondo, de Aiguilles de Bavella en het Massif de l’Ospédale.

Het gebied is vooral populair bij wandelaars, al kun je natuurlijk ook met je huurauto op pad en de diverse attracties bezoeken. Waaronder het ruige Golfe de Porto, Deux-Sevi en Filosorma.

Koeien op stranden

Een koe op een strand in Corsica.

Op diverse stranden in het zuidwestelijke deel van Corsica vind je koeien op de stranden. De dieren komen hier dagelijks om te rusten op het zand. Het is een bijzonder gezicht. Stranden waar je mogelijk koeien kunt zien zijn Lotu Beach en Rondinara Beach, maar het kan ook op andere plaatsen aangezien de dieren bewegen.

Let wel, dit zijn wilde dieren dus hou afstand. In de afgelopen jaren zijn diverse mensen aangevallen omdat ze te dichtbij kwamen voor een foto van de dieren.

Corsica bezoeken

Het eiland Corsica is in alle seizoenen de moeite waard. Al kan de zomer wel erg warm worden, zeker als je een actieve vakantie wilt. Daarnaast is het in het hoogseizoen erg druk op de stranden, zeker in de weekenden. Maar gelukkig is het dan in de bergen een stuk rustiger. En daar is het vaak ook koeler.

De maanden mei, juni en september zijn perfect, en eigenlijk oktober ook wel om te wandelden bijvoorbeeld. In het voorjaar staan veel bloemen in bloei, waardoor je extra veel kleur in het landschap ziet.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 68 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen