Waarom moet ik hier heen?

Ruïnes van Copán zijn bekend om de gedetailleerde en goed in tact gebleven Maya-kunst. De geschiedenis van de Maya’s wordt verteld door de beeldhouwwerken en de hiërogliefen op de tempels, trappen en gebouwen.

Copán Ruinas is de meest populaire bezienswaardigheid in Honduras. Als je Copán Ruinas tegen een archeoloog zegt beginnen zijn ogen te glinsteren. Hier staan de meeste bewerkte Maya-beelden ter wereld. Het merendeel is nog in een opmerkelijk goede staat. Sommige zelfs nog met de originele kleur er op.

Je kunt Copán Ruinas eenvoudig bezoeken. Het is mogelijk om het zelf te bezoeken. Al kun je ook met een gids op pad. Deze zal je veel informatie geven over alles wat er te zien is. Zodat je deze plek goed kunt waarderen. Bij de ingang kun je een gids regelen. Regel wel vooraf de prijs, zodat je geen verrassingen krijgt.

Een van de wereldberoemde Maya-beelden van Copan.
Een van de wereldberoemde Maya-beelden van Copan. Corno van den Berg

Wonderlijk hoe zo’n intelligent volk hun eigen ondergang tegemoet ging. Al verschillen de geleerden over de reden waarom het rijk rond 800 na Chr. ten onder ging. De grootste kans is dat slecht management voor ontbossing en erosie zorgden. Een stevige droogte betekende het einde voor de Maya’s. Sinds 1980 wordt deze Maya-stad door UNESCO beschermd.

Een masker midden in de jungle van Copan.
Een masker midden in de jungle van Copan. Corno van den Berg

De beste manier om Copán te beleven is met een gids. Deze kan je alles vertellen over het verleden, de verschillende meningen van archeologen over deze plek en meer.

Copán Ruinas is minder bekend

Het is niet zo bekend als Chichén Itzá in Mexico of Tikal in Guatemala, maar dit is wel de rijkste plek voor de Maya kunst.

Copan in Honduras
Copan in Honduras. Corno van den Berg

Meer informatie: www.unesco.nl/erfgoed/maya-gebied-van-copan

Honduras; onbekend Midden-Amerika

Honduras? Ik ken alleen Copan, ooit de rijkste stad van de Maya's. Kijk dat is nog eens intrigerend reizen.

Reisverhaal
Honduras

Honduras? Het blijft lange tijd stil. ,,Is het niet gevaarlijk?" Het is een van de weinige reacties onder vrienden en kennissen. De revolutie is inmiddels al tien jaar voorbij. Verder ken ik ook alleen maar Copan, ooit de rijkste stad van de Maya's. Hoog...

Maya's