Midzomernacht

Beleef 24 uur per dag daglicht. En dan vaak ook nog prachtig zacht licht

De Midzomernacht is een uniek natuurfenomeen dat boven de poolcirkel te zien is. Stel je voor: 24 uur per dag daglicht. Wat je op diverse plekken en landen kunt beleven. Dit natuurfenomeen is (de naam zegt het al) te zien in de zomer. En dan met name boven de poolcirkel. Gedurende een aantal dagen schijnt hier 24 uur per dag de zon. Wat een unieke belevenis is.

Wat is de midzomernacht?

Een dag heeft 24 uur. Hoe zou het zijn als de zon niet onder gaat? Het is dus de gehele dag licht. In de avond en nacht blijft hij net boven de horizon. Met erg zacht licht tot gevolg. Het is eigenlijk heel simpel. Op 21 juni (in een schrikkeljaar op 20 juni kort voor middernacht) is het de langste dag van het jaar. Ook bij ons. Dat komt omdat de zon, vanaf de aarde gezien, op die dag de meeste noordelijkste positie bereikt. Maar hoe noordelijker je komt hoe meer zon. Waarbij er dus plekken zijn waar het wekenlang niet donker wordt.

Excursies midzomernacht

Een vos in het licht tijdens de midzomernacht. ©Corno van den Berg

Omdat het de gehele dag licht is kun je midden in de nacht gaan wandelen. En fotograferen. Waarbij het licht zo zacht is dat je de mooiste foto’s maakt. Dit is echt een belevenis die je ooit moet mee maken. Dan pas zul je het echt waarderen.

Waar kan ik de midzomernacht beleven?

Het kan in noordelijke landen zoals. Hoe noordelijker je komt, hoe meer zon er is in de zomer. Het kan in Noorwegen, maar je hebt ook midzomernacht in Zweden en in Finland. De Midzomernacht in IJsland is ook erg populair bij reizigers. Terwijl je dit ook in Groenland, Canada en het noorden van Rusland kunt zien.

Midzomernacht in Noorwegen

De Midzomernachtzon. ©Corno van den Berg

Het is extreem gave belevenis merkte ik. De Midzomernacht meemaken in Noorwegen is een landschap dat lijkt te verdrinken in zacht licht. Ik was eind juni aan het rondreizen door Noorwegen en keek mijn ogen uit. Ik werd uitgenodigd om het te vieren met mensen en begreep ineens waarom het zo belangrijk voor hen is.
Lees mijn artikel over de Midzomernacht in Noorwegen

Drie bijzondere locaties voor de Midzomernacht

Spitsbergen

Spitsbergen is de meest noordelijk bewoonde plek op aarde. Hier heb je zomers maandenlang dat de zon niet ondergaat. Waarbij je tijd tekort komt om te gaan slapen.

De Lofoten

Ook op de Lofoten zijn de bewoners dol op de Midzomernacht. Rond 21 juni tijdens de zonnewende zie je veel vreugdevuren. Deze worden in de avond aangestoken. De Noren komen dan bij elkaar om te praten, drinken en te lachen. Waar je zo aan kunt sluiten.

Alaska

Ook in Alaska in de Verenigde Staten kennen ze de midzomernacht. En dat maakt de zomer hier extra speciaal. Waardoor je nog meer tijd hebt om alle wilde dieren te spotten.

Hou er op al deze plekken rekening mee dat je 24 uur per dag daglicht hebt. Waarbij je op veel uren veel zacht licht te zien krijgt als de zon laag langs de horizon hangt, maar niet onder gaat. Ideaal voor de mooiste foto’s…

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

alle 28 artikelen over Activiteiten

Bekijk alle artikelen