Spot de walvissen van Húsavík

Dit is dé plek om diverse soorten te spotten, waaronder de grootste: de blauwe vinvis

Walvissen in IJsland kun je het beste zien in Húsavík. Door de ligging van dit stadje is het dé plek voor een walvistocht. Het ligt dichtbij vruchtbare wateren vol met krill en vis. Waardoor je hier opvallend veel soorten walvissen kunt zien. Mede daarom noemt Húsavík zich walvishoofdstad van IJsland.

Hoe ziet de walvissafari er uit?

Je gaat met een boot op pad. Aan boord zit ook een gids die je alles vertelt. Onder meer over de vele dieren en waarom ze vooral hier komen. Alsook hoe ze jagen op hun favoriete voedsel. Het is dus net alsof je in een natuurdocumentaire zit. Maar ook welke strenge regels er gelden om deze dieren te kunnen bekijken. Wat sowieso op gepaste afstand gebeurt. Al komen de dieren opvallend vaak naar de boten toe. Bang zijn ze zeker niet.

De kapitein weet over het algemeen waar de dieren zich ophouden, zodat je een grote kans hebt om de walvissen te zien. Wat hier bijna altijd lukt. En dat alles bij het heerlijke zachte avondlicht en de besneeuwde toppen van IJsland op de achtergrond. Het water was niet onrustig, al waren er wel veel golven. Dit was een excursie die ik nooit meer zal vergeten.

Beste plek voor de blauwe vinvis

Volgens kenners is dit een van de beste plekken op aarde om het grootste dier op aarde te zien: De blauwe vinvis. Toen ik er was in juni zag ik maar liefst drie blauwe vinvissen die aan het jagen waren. Van onze boot trokken ze zich niets aan, sterker nog ze kwamen geregeld dichterbij. In hun kielzog vlogen tientallen meeuwen op zoek naar een maaltje.

Een bultrug bij Húsavík. ©Corno van den Berg

Welke walvissen kan ik zien in Húsavík?

Naast de overbekende bultrug (humpback whale), de dwergvinvis (minke whale) en blauwe vinvis (blue whale) kun je hier nog veel andere soorten spotten, zoals potvissen, maar ook dolfijnen en orka’s als je geluk hebt. De kans dat je hier walvissen en/of dolfijnen ziet is 98% volgens de websites van de diverse walvistocht aanbieders.

Diverse boten voor de walvissafari

Je kunt kiezen uit diverse boten om dit natuurspektakel te beleven. Ze hebben elk voordelen, maar ook wel nadelen. 

Grote boten

Er zijn grote boten, die een stuk stabieler in zee liggen en waar een bioloog je vertelt over de dieren die je ziet. Het nadeel is dat ze minder wendbaar zijn en je relatief ver weg van de dieren blijft.

Rib boten

Een rib boot is een plastic boot die opvallend snel is. En je zit laag bij het water waardoor je beleving een stuk intiemer is met de walvissen. Het nadeel is dat deze boten veel gevoeliger zijn voor golven. En je kunt zelfs een beetje nat worden. Maar ik koos bewust voor deze boot, omdat ik het echt wilde beleven. En er zijn goede pilletjes om zeeziekte tegen te gaan.

Overnachten in Húsavík

Ik heb diverse nachten doorgebracht in het stadje. Waarbij ik al veel informatie kreeg over de bijzondere excursies. En kon ik, bij slecht weer, nog een keer gaan. Wat ook gebeurde. In en buiten het stadje zijn talloze knusse bed & breakfasts, kleine hotels en appartementen te vinden. Het kan hier wel druk worden, dus boek op tijd. 

Bekijk de leukste accommodaties in Húsavík

Beste tijd voor walvistochten in Húsavík

Het seizoen loopt officieel van begin mei tot en met september, maar ook in april en in oktober en november worden hier vaak walvissen (en dolfijnen) gezien. Hou er wel rekening mee dat het weer slecht kan zijn of het water te ruig. Dan is het goed om iets ruimte in je reis te hebben zodat je een dag later alsnog kunt gaan.

Meer informatie vind je op de officiële website

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen