Waarom moet ik hier heen?

Husavik is dé plek in IJsland om walvissen te spotten. Je kunt hier met een boot het water op om deze reusachtige dieren te spotten. Je hebt hier een grote kans om bultruggen, dwergvinvissen en de blauwe vinvis te zien; het grootste dier ter wereld.

Walvissen in IJsland kun je het beste zien in Húsavík. Door de ligging van dit stadje is het dé plek voor een walvistocht. Het ligt dichtbij vruchtbare wateren vol met krill en vis. Waardoor je hier opvallend veel soorten walvissen kunt zien. Mede daarom noemt Húsavík zich walvishoofdstad van IJsland.

Hoe ziet de walvissafari er uit?

Je gaat met een boot op pad. Aan boord zit ook een gids die je alles vertelt. Onder meer over de vele dieren en waarom ze vooral hier komen. Alsook hoe ze jagen op hun favoriete voedsel. Het is dus net alsof je in een natuurdocumentaire zit. Maar ook welke strenge regels er gelden om deze dieren te kunnen bekijken. Wat sowieso op gepaste afstand gebeurt. Al komen de dieren opvallend vaak naar de boten toe. Bang zijn ze zeker niet.

De kapitein weet over het algemeen waar de dieren zich ophouden, zodat je een grote kans hebt om de walvissen te zien. Wat hier bijna altijd lukt. En dat alles bij het heerlijke zachte avondlicht en de besneeuwde toppen van IJsland op de achtergrond. Het water was niet onrustig, al waren er wel veel golven. Dit was een excursie die ik nooit meer zal vergeten.

Beste plek voor de blauwe vinvis

Volgens kenners is dit een van de beste plekken op aarde om het grootste dier op aarde te zien: De blauwe vinvis. Toen ik er was in juni zag ik maar liefst drie blauwe vinvissen die aan het jagen waren. Van onze boot trokken ze zich niets aan, sterker nog ze kwamen geregeld dichterbij. In hun kielzog vlogen tientallen meeuwen op zoek naar een maaltje.

Een bultrug bij Húsavík.
Een bultrug bij Húsavík.Corno van den Berg

Welke walvissen kan ik zien in Húsavík?

Naast de overbekende bultrug (humpback whale), de dwergvinvis (minke whale) en blauwe vinvis (blue whale) kun je hier nog veel andere soorten spotten, zoals potvissen, maar ook dolfijnen en orka’s als je geluk hebt. De kans dat je hier walvissen en/of dolfijnen ziet is 98% volgens de websites van de diverse walvistocht aanbieders.

Diverse boten voor de walvissafari:

Grote boten

Je kunt kiezen uit diverse boten om dit natuurspektakel te beleven. Er zijn grote boten, die een stuk stabieler in zee liggen en waar een bioloog je vertelt over de dieren die je ziet. Het nadeel is dat ze minder wendbaar zijn en je relatief ver weg van de dieren blijft.

Rib boten

Een rib boot is een plastic boot die opvallend snel is. En je zit laag bij het water waardoor je beleving een stuk intiemer is met de walvissen. Het nadeel is dat deze boten veel gevoeliger zijn voor golven. En je kunt zelfs een beetje nat worden. Maar ik koos bewust voor deze boot, omdat ik het echt wilde beleven. En er zijn goede pilletjes om zeeziekte tegen te gaan.

Bekijk de video van diverse walvistochten in Húsavík:

Husavik walvissen tocht

Beste tijd voor walvistochten in Húsavík:

Het seizoen loopt officieel van begin mei tot en met september, maar ook in april en in oktober en november worden hier vaak walvissen (en dolfijnen) gezien. Hou er wel rekening mee dat het weer slecht kan zijn of het water te ruig. Dan is het goed om iets ruimte in je reis te hebben zodat je een dag later alsnog kunt gaan.

Meer informatie:www.visithusavik.com

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Lees ook Mijn Reisverhaal over IJsland:

Rondreis IJsland: De mooiste route

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Reisverhaal
Rondreis ijsland

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Walvissen