Waarom moet ik dit dier zien?

De blauwe vinvis is het grootste zoogdier ter wereld. Die leeft in talloze zeeën, al moet je wel wat geluk hebben om te ontmoeten. Er zijn speciale excursies om deze majestueuze dieren te zien.

De blauwe vinvis is het ultieme dier om te zien als je graag een walvissafari maakt. Het is de grootste dier op onze planeet. Maar ook eentje die je niet overal kunt spotten. Al zijn er plekken waar je deze dieren relatief eenvoudig kunt zien in het juiste seizoen. De Engelse naam is blue whale, door zijn blauwachtige kleur. De officiële Latijnse naam is balaenoptera musculus.

De jacht op de blauwe vinvis:

De blauwe vinvis was een van de voornaamste prooien voor de walvisvaarders in de 20e eeuw. De reden was simpel; door de grootte van de dieren hoefden walvisvaarders er minder te vangen. Door de vangst zijn hun aantallen sterk geslonken.

Maar toen de walvisvangst te weinig opleverde, was dit de redding voor de blauwe vinvis. Inmiddels zwemmen er weer duizenden dieren in de zeeën over de gehele wereld. En kun je ze op diverse plekken tegen komen bij speciale walvissafari’s.

Volwassen dieren kunnen tot 33 meter lang worden en 170.000 kilo wegen. Deze dieren zijn te herkennen aan hun lengte, maar vooral aan zijn opvallend kleine rugvin. En zijn ‘fontein’ die bijna tien meter hoog kan zijn. Voor zo’n groot dier is zijn voedsel nogal opvallend.

Op het menu van dit zoogdier staat krill, oftewel minuscule zeediertjes. Maar dan wel heel veel. Blauwe vinvissen reizen de wereld over op zoek naar de voorraden van deze dieren. Die per seizoen nogal verschillen.

Een blauwe vinvis in de midzomernachtzon.
Een blauwe vinvis in de midzomernachtzon van IJsland. Corno van den Berg

De poolgebieden zijn voor hen een belangrijk gebied om te eten. Al komen ze ook jaarlijks naar IJsland. En kun je ze zien in Sri Lanka bijvoorbeeld. In beide landen kun je excursies boeken om dit dier te zien.

 

De beste plekken om de blauwe vinvis te zien: