Bultrug

Dit is de meest geziene walvis ter wereld

De bultrug komt in alle wereldzeeën voor. En is dus, met een beetje geluk, het gehele jaar door te zien. Het kan vanaf de kust, maar ook tijdens een walvissafari. Dit kan op diverse plekken, meestal met succes.

Een bultrug is een van de meest geziene walvissen ter wereld. De dieren komen in alle wereldzeeën voor. En zijn meestal niet schuw, zodat je ze goed kunt bekijken.

Hoe herken ik een bultrug?

Deze dieren zijn gemakkelijk herkenbaar aan de bult op hun rug als ze onder water duiken. Deze is opvallend goed zichtbaar. Daarom kreeg hij vroeger ook de naam bultrug van de walvisvaarders. Ook zijn gedrongen bouw en donkere kleur vallen vaak op.

De Engelse naam van de bultrug is humpback whale of in het kort humpback. De Latijnse naam is megaptera novaeangliae, die je vaak hoort als je op walvissafari gaat.

Zo maak je een foto

Een foto maken van een bultrug valt niet mee. De dieren verdwijnen plots onder water en komen ergesn anders weer naar boven. Dit kan minuten duren, maar ook enkele seconden. Het beste kun je wachten tot het dier onderwater duikt. Dan komt zijn staart (bijna altijd) in zijn geheel boven water. En kun je dus de beroemde staartfoto maken.

Een bultrug langs de Wild Coast in Zuid-Afrika. ©Corno van den Berg

Het is lastiger om in te zoomen. Beter kun je je camera op breedbeeld zetten en dan later op de computer inzoomen op je foto. Dan heb je een grote kans om het dier vast te leggen. Je kunt op automatische fotograferen, maar je kunt ook je diafragma zo laag mogelijk zetten en je ISO omhoog. Zodat je elke beweging haarscherp kunt vast leggen.


Tips voor een walvissafari

Als je op een walvissafari bent zal de gids je talloze tips geven. Over waar het dier mogelijk weer boven komt, dus hou je camera bij de hand. Hij kent het gedrag van de dieren, dus weet hij vaak ook wanneer hij onder water duikt. Zodat jij thuis trots de staart kunt laten zien.

Beste plekken om de bultrug te zien