Kirkjufell

Mooiste berg met waterval van IJsland

Kirkjufell is een berg maar heeft ook twee watervallen. Het is een van de meest intrigerende bezienswaardigheden in IJsland is een bijzondere locatie. Het is een dubbele waterval bij een opvallend steile berg. De waterval mondt uit in een rivier die voor de berg langs stroomt. Dit zijn de bezienswaardigheden van Kirkjufell. Met ook tips hoe je deze plek het beste kunt bezoeken.

De Kirkjufell-waterval is het ideale IJsland-beeld. De opvallend steile berg heeft iets magisch, maar het is de combinatie met de waterval die het af maakt. Zo mooi kan IJsland zijn.

De naam betekent in het Nederlands Kerkberg, al is berg wat overdreven. Kirkjufell is 463 meter hoog. Hij ligt in typisch ruig IJslands landschap. Het meest bijzondere is de waterval voor de berg.

Het is een fenomeen dat al jaren voor bijzondere foto’s zorgt, die het goed doen op sociale media als Facebook en Instagram. Veel mooier dan dit wordt het niet. Zelfs niet in IJsland.

De berg

Als je over de weg 54 rijdt door de fjorden van West-IJsland doemt de berg Kirkjufell vanzelf op. Al herkende ik hem in eerste instantie niet. Terwijl ik toch talloze foto’s heb gezien op internet. Maar die zijn bijna allemaal gemaakt bij de waterval en dan ziet de berg er anders uit.

De waterval

De waterval is een rivier die zich op diverse plaatsen over de rotsen stort. Met diverse watervallen tot gevolg. Er is een wandelpad van de weg nar de waterval. Waarbij je eerst onder bij de rivier uitkomt en dan naar de watervallen klimt.

Waarbij je elke keer een ander uitzicht hebt op het water en de achterliggende bergen. In het verleden kon je dichterbij de waterval komen, maar door de hoeveelheid toeristen zijn er nu hekken en touwen geplaatst.

De traditionele foto van de waterval met daarachter de berg Kirkjufell heb je als naar het einde van het wandelpad loopt. Als je deze foto zie je ook de weg lopen waar je zelf over bent gekomen. En de parkeerplaats. Hou er ook rekening mee dat er af en toe bussen met toeristen komen en die gaan allemaal in je foto lopen.

Overnachten in de buurt

Deze waterval is erg populair en door veel reizigers bezocht. Het is daarom slim om een nacht in de buurt te slapen, zodat je vroeg in de ochtend op pad kunt. Of, in de zomer, juist laat in de avond met mooi licht. Op het Snaefellsnes schiereiland vind je diverse hotels, bed & breakfasts en appartementen. Veel aanbieders moeten in het hoogseizoen nee verkopen, omdat ze zijn volgeboekt. Wees dus op tijd.

Bekijk de leukste accommodaties van Snæfellsnes schiereiland

Beste tijd voor Kirkjufell

Dit typische landschap is eigenlijk altijd de moeite waard; zelfs in de regen of mist. En het maakt niet uit of je in de winter hier bent, het voorjaar of de zomer.

Noorderlicht bij Kirkjufell

Een extra dimensie is het Noorderlicht in de winter, wat je foto’s heel bijzonder maakt. De beste maanden daarvoor zijn oktober en november, alsook februari en maart.

Midzomernacht

Tijdens de midzomernacht (rond juni) is het hier 24 uur per dag licht. Met vaak heerlijk zacht zonlicht. En weinig toeristen in de nachtelijke uurtjes. Een perfect moment voor machtige foto's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor IJsland

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen