Waarom moet ik hier heen?

De Kirkjufell-waterval is het ideale IJsland-beeld. De opvallend steile berg heeft iets magisch, maar het is de combinatie met de waterval die het af maakt. Zo mooi kan IJsland zijn...

Kirkjufell is een berg maar heeft ook twee watervallen. Het is een van de meest intrigerende bezienswaardigheden in IJsland is een bijzondere locatie. Het is een dubbele waterval bij een opvallend steile berg. De waterval mondt uit in een rivier die voor de berg langs stroomt.

De naam betekent in het Nederlands Kerkberg, al is berg wat overdreven. Kirkjufell is 463 meter hoog. Hij ligt in typisch ruig IJslands landschap. Het meest bijzondere is de waterval voor de berg. Een fenomeen dat al jaren voor bijzondere foto’s zorgt, die het goed doen op sociale media als Facebook en Instagram. Veel mooier dan dit wordt het niet. Zelfs niet in IJsland.

Bezienswaardigheden Kirkjufell:

De berg

Als je over de weg 54 rijdt door de fjorden van West-IJsland doemt de berg Kirkjufell vanzelf op. Al herkende ik hem in eerste instantie niet. Terwijl ik toch talloze foto’s heb gezien op internet. Maar die zijn bijna allemaal gemaakt bij de waterval en dan ziet de berg er anders uit.

De waterval

De waterval is een rivier die zich op diverse plaatsen over de rotsen stort. Met diverse watervallen tot gevolg. Er is een wandelpad van de weg nar de waterval. Waarbij je eerst onder bij de rivier uitkomt en dan naar de watervallen klimt. Waarbij je elke keer een ander uitzicht hebt op het water en de achterliggende bergen. In het verleden kon je dichterbij de waterval komen, maar door de hoeveelheid toeristen zijn er nu hekken en touwen geplaatst.

De traditionele foto van de waterval met daarachter de berg Kirkjufell heb je als naar het einde van het wandelpad loopt. Als je deze foto zie je ook de weg lopen waar je zelf over bent gekomen. En de parkeerplaats. Hou er ook rekening mee dat er af en toe bussen met toeristen komen en die gaan allemaal in je foto lopen.

Corno’s reistips:
Waar ligt Kirkjufell?
Deze berg ligt in het westen van IJsland. Hij ligt vlakbij de weg 54. Je ziet vanzelf een bord met de route naar de parkeerplek. Waarna het nog een klein stuk lopen is naar de watervallen.

Door de ligging ligt het niet op de standaardroute van veel toeristen. Een bezoek is goed te combineren met het Snaefellsjoekull National Park op het uiterste puntje van het eiland. Hier kun je heerlijk wandelen langs de kust.

Boek jouw zomervakantie naar IJsland bij Buro Scanbrit, dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa.
 
Zie: https://www.buroscanbrit.nl/vakantie/ijsland/rondreis/yrsa

 

Beste tijd voor Kirkjufell:

Dit typische landschap is eigenlijk altijd de moeite waard; zelfs in de regen of mist. En het maakt niet uit of je in de winter hier bent, het voorjaar of de zomer. Een extra dimensie is het Noorderlicht in de winter, wat je foto’s heel bijzonder maakt. De beste maanden daarvoor zijn oktober en november, alsook februari en maart. Tijdens de midzomernacht (rond juni) is het hier 24 uur per dag licht. Met vaak heerlijk zacht zonlicht. En weinig toeristen in de nachtelijke uurtjes.

Lees ook Mijn Reisverhaal:

De 10 bezienswaardigheden van West-IJsland

Watervallen, gletsjers, goudgele zandstranden, heetwaterbronnen, zwarte lavastranden en veel meer.

Reisverhaal

In 1995 schreef ik mijn eerste reisverhaal; 25 jaar geleden dus. En Droomplekken.nl bestaat dit jaar 10 jaar. Mooie jubilea toch? Mensen vragen vaak wat ik het mooiste vind in Europa? IJsland. Dus dit bijzondere jaar ging ik naar het minder bekende...