Waarom moet ik hier heen?

De Kirkjufell-waterval is het ideale IJsland-beeld. De opvallend steile berg heeft iets magisch, maar het is de combinatie met de waterval die het af maakt. Zo mooi kan IJsland zijn...

De berg Kirkjufell in IJsland is een bijzondere locatie. Het is een dubbele waterval bij een opvallend steile berg. De waterval mondt uit in een rivier die voor de berg langs stroomt.

De naam betekent in het Nederlands ‘Kerkberg’ en is 463 meter hoog. Hij ligt in typisch ruig IJslands landschap. Het meest bijzondere is de waterval voor de berg. Een fenomeen dat al jaren voor bijzondere foto’s zorgt, die het goed doen op sociale media als Facebook en Instagram. Veel mooier dan dit wordt het niet.

Bekijk de video van Kirkjufell:

Beste video Kirkjufell

Beste tijd voor Kirkjufell:

Dit typische landschap is eigenlijk altijd de moeite waard; zelfs in de regen of mist. En het maakt niet uit of je in de winter hier bent, het voorjaar of de zomer. Een extra dimensie is het Noorderlicht in de winter, wat je foto’s heel bijzonder maakt. De beste maanden daarvoor zijn oktober en november, alsook februari en maart. Tijdens de midzomernacht (rond juni) is het hier 24 uur per dag licht. Met vaak heerlijk zacht zonlicht.

Zo mooi is het noorderlicht bij Kirkjufell:

Noorderlicht Kirkjufell

Waar ligt Kirkjufell?

Deze berg ligt in het westen van IJsland. Hij ligt vlakbij de weg 54. Je ziet vanzelf een bord met de route naar de parkeerplek. Waarna het nog een klein stuk lopen is naar de watervallen.

Door de ligging ligt het niet op de standaardroute van veel toeristen. Een bezoek is goed te combineren met het Snaefellsjoekull National Park op het uiterste puntje van het eiland. Hier kun je heerlijk wandelen langs de kust.

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel een rondreis over het eiland maken. De route hangt af van je interesse natuurlijk, alsook van het aantal dagen dat je hebt. Een tip: Boek vooraf je rondreis. Hierdoor heb je gegarandeerd een slaapplek, het kan erg druk worden op IJsland. Daarnaast mis je de belangrijkste bezienswaardigheden niet.