Noorderlicht op IJsland

Eén van de beste plekken om dit natuurspektakel te zien

Het noorderlicht op IJsland zien is één van de mooiste belevenissen tijdens je vakantie. Maar waar moet je zijn op IJsland? Het noorderlicht kun je met wat mazzel en een goede planning zien. Zie hieronder mijn tips; ik heb het noorderlicht meer dan vijf keer gezien. Alle informatie over het noorderlicht op IJsland vind je hier.

Het noorderlicht, wie kent het niet? IJsland is beroemd om dit magische natuurfenomeen, zeker in combinatie met het wonderlijke landschap. Je hebt hier een reële kans om dit kleurenspektakel te zien. In volle glorie.

Wie het noorderlicht heeft gezien, zal het maar wat graag beamen. Het zien van de ‘dansende gordijnen’ is één van de mooiste natuurspektakels. Gordijnen van licht die dansen aan de hemel, in diverse kleuren. En IJsland is echt wel een van de beste plekken voor deze sierlijke show van Moeder Natuur. Misschien wel de mooiste show ter wereld. Hou er rekening mee dat het slechts een half uur kan duren, maar ook meerdere uren. Als je het ziet is het zinvol direct te gaan kijken.

De beste plekken voor het noorderlicht op IJsland

Eigenlijk is elke plek in IJsland goed voor het noorderlicht. Er is opvallend weinig lichtvervuiling, dus je kunt overal het spektakel zien als het er is. Een tip: Ga op de grond liggen en kijk omhoog. Dan heb je het beste zicht op alles wat er gebeurt aan de hemel. Maar er zijn plaatsen die nog iets bijzonderder zijn. Zoals deze:

Jökulsárlón Gletsjermeer

Noorderlicht met ijs in IJsland.

Het meer van Jökulsárlón zie je opvallend vaak terug bij foto’s van het noorderlicht. De ijsschotsen en het unieke licht erboven geven gegarandeerd goede foto’s. Vergeet ook niet naar het zwarte lavastrand bij het meer te lopen. Vaak liggen hier ook ijsschotsen en kun je ook hier een bijzondere foto maken.

Lees mijn tips voor het Jökulsárlön Gletsjermeer

Diamond Beach

Vlak naast het gletsjermeer spoelen ijsschotsen aan op het strand. Dit is dan ook een populaire plek voor fotografen. Zeg nou zelf, een ijsschots met noorderlicht is wel uniek toch? Ook deze plek is heel makkelijk te bereiken. Er is een parkeerplek, zodat je je eventueel kunt opwarmen in de auto. 

Lees mijn tips voor Diamond Beach

De overige stranden van IJsland

Wie iets van het weer weet, zal niet verbaasd opkijken dat kusten vaker een hemel zonder wolken hebben dan het binnenland. Wat in Nederland bijvoorbeeld ook zo is. De wind op zee blaast de wolken vaak weg, terwijl in het binnenland een groot wolkendek te zien is. En dus heb je hier een grotere kans om het noorderlicht te zien. IJsland heeft talloze stranden, dus zoek een plekje uit en wacht af.

Vatnajökull-gletsjer

De Vatnajökull is de grootste ijsmassa van IJsland. En op zich al een heerlijke plek. Bij helder weer (check dit vooraf) kun je het noorderlicht zien boven het ijs, wat gegarandeerd goede foto’s oplevert.

Reykjavik

De hoofdstad Reykjavik is niet de beste plek voor het noorderlicht. Dit komt door de lichtvervuiling van straatlantaarns, huizen en auto’s bijvoorbeeld. Maar als je het kleine stadscentrum uitloopt en zoekt naar een donkere plek, kun je het ook vanuit de stad zien. En zelfs mooie foto’s maken van huizen met erachter (of erboven) het noorderlicht.

Hoe fotografeer ik het noorderlicht op IJsland?

Tien jaar geleden was het een heuse uitdaging om het noorderlicht vast te leggen. Inmiddels zijn alle camera’s sterk verbeterd. Je moet eigenlijk wel een compactcamera of systeemcamera hebben, met de mobiele telefoon valt het resultaat meestal tegen. Al kan het hiermee wel, als je een mobieltje hebt waarbij je de instellingen kunt aanpassen. 

Voor goede foto’s is een statief eigenlijk wel noodzakelijk. En een lens van 2.8 (of 1.4). De iso kun je op 100 zetten en dan het eens proberen met 15 seconden sluitertijd. Zet je focus op oneindig, maar wel scherp. Het verschilt per camera, dus je moet het blijven proberen. Succes!

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Hoe ontstaat het noorderlicht op IJsland?

Dit bijzondere fenomeen wordt ook wel poollicht of aurora borealis genoemd. Het natuurspektakel wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden geladen deeltjes. Deze komen voort uit explosies van de zon en deze verdwijnen in het immense heelal. Om onze aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. 

In de buurt van de noordpool komen ze met een grote snelheid de atmosfeer binnen. De deeltjes botsen op onze atmosfeer, waardoor verkleuringen ontstaan. Het zijn deze verkleuringen die je ziet aan de hemel. En de kleur (groen, paars, rood of zelfs blauw bijvoorbeeld) hangt af van waaruit het deeltje bestaat. Het bijzondere is dat elke dag anders is. Sterker nog, elke minuut is anders. Overigens gebeurt dit ook op de zuidpool, al heet het dan het Zuiderlicht (of Aurora Australis).

Het noorderlicht bevindt zich op grote hoogte; tussen de 50 en 600 kilometer in de lucht. Wat het extra bijzonder maakt dat je het met het blote oog kunt zien.

Hoe laat op de avond?

Er is geen vast tijdstip waarop het noorderlicht te zien is. Het meeste wordt gezien tussen zeven uur ’s avonds en middernacht. En het kan ineens verdwijnen en dan tien minuten later in volle kracht verschijnen. Denk dus niet dat het voorbij is als je even niets ziet aan de hemel.

Check vooraf hoe groot de kans is op het noorderlicht

Bekijk de dagelijkse voorspelling voor het noorderlicht in IJsland: Aurora Forecast

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen