Waarom moet ik hier heen?

Látrabjarg is een uithoek in IJsland. Hij is niet alleen fraai, maar zit in de zomer ook vol met vogels. Die je van opvallend dichtbij kunt zien. De dieren zijn niet schuw en laten zich vaak goed fotograferen. Het is een heerlijke ontmoeting.

Látrabjarg is een steile klif in het uiterste westen van IJsland. Deze landtong in West-IJsland is volgens kenners de beste plek om van dichtbij een papegaaiduiker te zien. Dat is in het wild. Deze guitige vogels komen hier aan land om te broeden in de zomer. Net als duizenden andere zeevogels. Waaronder diverse soorten meeuwen, alken en zeekoeten. Ook kun je hier geregeld een andere kleurrijke vogel spotten; de jan-van-gent. Als je hier een tijdje door brengt merk je vanzelf hoeveel vogels hier leven.

Dit is het uiterste puntje van IJsland. Deze klif ligt erg afgelegen. En is opvallend steil. Mede daarom hebben de miljoenen vogels hem uitgekozen. Zodat ze veilig zijn voor roofdieren zoals vossen bijvoorbeeld. Je kunt hier lang wandelen langs de kust. Dit is de grootste vogelklif van Europa. Hij is maar liefst 14 kilometer lang. Op sommige plekken is de klif wel 440 meter hoog.

Papegaaiduiker op de kliffen van Látrabjarg.
Papegaaiduiker op de kliffen van Látrabjarg. Corno van den Berg

Het natuurgebied is opgedeeld in vier delen: Keflavíkurbjarg, Látrabjarg, Bæjarbjarg en Breiðavíkurbjarg. Er loopt een wandelpad langs de klif bij Látrabjarg. Andere delen zijn afgesloten voor publiek, zodat de dieren zonder problemen kunnen broeden. Waardoor de soorten in stand blijven hier.

Wanneer kan ik hier papegaaiduikers zien?

Papegaaiduikers zijn van half mei tot eind augustus in IJsland te zien. Ze leggen op de hogere punten op de kliffen hun eieren en brengen hier hun jongen groot. Ze doen dit in speciaal gegraven tunnels in de grond. Deze zie je vanzelf als je hier rond loopt. Helaas neemt het aantal papegaaiduikers in IJsland al jaren af. Mede daarom wordt het dier meer en meer beschermd.

Hou er wel rekening mee dat het hier extreem hard kan waaien. Toen ik hier was durfde ik niet naar de rand te lopen door de sterke wind. Gelukkig kwamen de papegaaiduikers vanzelf naar mij toe al stuiterend. En in hun nieuwsgierigheid. Ze lopen grappig, al is eigenlijk meer waggelen. Een guitig gezicht. Waar ik uren naar kan kijken.

De kust van Latrabjarg bezoeken.
De kust van Latrabjarg bezoeken.

Tijdens mijn bezoek zag ik ook enkele alken, al was het wel ver weg. Maar dit kwam vooral door de wind. Volgens wetenschappers leven maar liefst 40 % van alle alken in Europa hier op Látrabjarg. Ook zag ik jan-van-genten, maar alleen in de lucht. Daarnaast waren er talloze meeuwen, die laveerden op de wind. Het is een fraai gezicht om te zien hoe behendig deze dieren zijn. Zelfs op windstoten reageren ze opvallend soepel.

De vuurtoren van Látrabjarg

Als je hier aankomt en naar de zee loopt kom je een vuurtoren tegen. Hij is niet bijzonder mooi, al heeft dat een reden. Door de weersomstandigheden is hij extra stabiel gebouwd. En is dus extra compact. Wel is het de meest westelijke vuurtoren in heel Europa. Het is ook een punt om te schuilen mocht het plotseling gaan regenen of harder gaan waaien.

Twee papegaaiduikers op Látrabjarg.
Twee papegaaiduikers op Látrabjarg. Corno van den Berg

Wat is de locatie van Látrabjarg?

Je kunt Látrabjarg eenvoudig bereiken. Hij ligt aan het einde van weg 612, die ook onder meer langs het pittoreske plaatsje Breidavik voert. Er is een parkeerplaats voor je auto. Vandaar loop je in enkele tientallen meters naar de rand van de klif.

Hou rekening met een rit van zo’n negen uur vanuit de hoofdstad Reykjavik. Al kun je natuurlijk onderweg diverse stops maken. Zoals ik ook deed.

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Lees meer over mijn rondreis over West-IJsland met Látrabjarg:

De 10 bezienswaardigheden van West-IJsland

Watervallen, gletsjers, goudgele zandstranden, heetwaterbronnen, zwarte lavastranden en veel meer.

Reisverhaal

In 1995 schreef ik mijn eerste reisverhaal; 25 jaar geleden dus. En Droomplekken.nl bestaat dit jaar 10 jaar. Mooie jubilea toch? Mensen vragen vaak wat ik het mooiste vind in Europa? IJsland. Dus dit bijzondere jaar ging ik naar het minder bekende...