Waarom moet ik hier heen?

De Seljalandsfoss behoort tot de mooiere watervallen van IJsland. Die zelfs bij slecht weer nog imposant is. Als je een rondje IJsland doet moet je deze zeker ook aandoen. Al kan het hier druk worden, dus plan je bezoek goed.

De Seljalandsfoss is een beroemde waterval in IJsland. Bijzonder aan deze waterval is dat je achter het vallende water kunt lopen. Waardoor je een bijzonder uitzicht hebt op de waterval en het IJslandse landschap. De waterval is 65 meter hoog en populair op sociale media. Daarnaast zie je hem op kalenders en op talloze foto’s van IJsland.

Je kunt deze waterval eenvoudig bezoeken. Hij staat aangegeven vanaf de hoofdweg en er is een parkeerplaats. Van daar zie je de waterval eigenlijk al. En kun je er simpelweg naar toe lopen. Je kunt via een vaak glibberig pad achter de waterval komen. Trek wel goede schoenen aan; het kan glad zijn. En je kunt vies (en een beetje nat) worden. Maar het is het absoluut waard.

Van de achterkant kun je goed zien hoe het water naar beneden valt. Dit is een perfecte plek voor foto’s. Al moet je eigenlijk wel groothoeklens hebben om al het natuurgeweld vast te leggen. Gelukkig hebben steeds meer mobiele telefoons ook deze lens. Zodat jij mooie foto’s van het water en het landschap erachter kan maken.

Seljalandsfoss waterval in IJsland.
De Seljalandsfoss waterval in IJsland.

Bijzondere geschiedenis van Seljalandsfoss:

Als je de Seljalandsfoss bezoekt kun je goed zien wat ooit de kustlijn van IJsland was. Ooit stroomde hier het water de zee in. Maar door vulkanische activiteit zijn in de loop van tijd delen van de zeebodem omhoog gekomen. Waaronder het gebied waar de huidige weg nu over heen loopt.

De Seljalandsfoss ligt vlakbij een andere beroemde waterval: Skógafoss. Deze ligt ongeveer 15 kilometer verderop en is eenvoudig te bereiken. Ook deze waterval behoorde ooit tot de kustlijn van het eiland. Het is raar om te beseffen dat je eigenlijk in zee staat als je voor de waterval staat.

Enige verlichte waterval in de nacht

Deze waterval is als enige verlicht in de avond en nacht. Dit gebeurt met elektriciteit uit aardwarmte. Dus is een bezoek aan de waterval ook in de avond goed te doen. En natuurlijk in de winter als het Noorderlicht zich soms laat zien.

Locatie van Seljalandsfoss

Seljalandsfoss ligt in het zuiden van IJsland. Hij ligt op de weg naar Thórsmörk, een bergkam die is vernoemd naar de Noorse god Thor. Deze waterval ligt aan de 1, de populaire weg door het zuiden van het eiland. De afstand van Reykjavik naar Seljalandsfoss is 130 km, waar je ruim anderhalf uur over doet.

Beste tijd:

Het kan bij deze waterval erg druk worden. Met name in de weekenden en in de schoolvakanties. Probeer deze momenten te vermijden. Of ga heel vroeg in de ochtend.

De zonsondergang is heel populair. Je kunt dan een foto maken van de de waterval met erachter het laatste zonlicht. Hou er rekening mee dat je niet alleen bent. Maar bijzonder is het wel.

Corno’s reistips:

Als je IJsland bezoekt, moet je eigenlijk wel het eiland rond gaan. Afhankelijk van het aantal dagen, kun je je route kiezen. Of van tevoren een rondreis boeken zodat je zeker bent dat je de belangrijkste bezienswaardigheden niet mist.

Lees ook Mijn Reisverhaal over IJsland:

Rondreis IJsland: De mooiste route

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.

Reisverhaal
Rondreis ijsland

IJsland! Een eiland waar de horizon is gevuld met ongekende landschappen, talloze wilde dieren en natuurlijk de ruige IJslanders zelf. Ik ga het bezoeken, maar dan anders dan normaal.