Seljalandsfoss

Een van de mooiste watervallen, waar je achterlangs kunt lopen

De Seljalandsfoss is een beroemde waterval in IJsland. Bijzonder aan deze waterval is dat je achter het vallende water kunt lopen. Waardoor je een bijzonder uitzicht hebt op de waterval en het IJslandse landschap. De waterval is 65 meter hoog en populair op sociale media. Daarnaast zie je hem op kalenders en op talloze foto’s van IJsland. Dit zijn de bezienswaardigheden van Seljalandsfoss, want er zijn wel drie watervallen om te zien. Waaronder nog een hele bijzondere. 

Deze waterval is zelfs bij slecht weer nog imposant. Als je een rondje IJsland doet moet je deze zeker ook aandoen. Al kan het hier druk worden, zeker in de zomer. Het is zinvol je bezoek goed te plannen, zodat het optimale er uit haalt. In dit artikel geef ik diverse tips voor beide periodes.

Bekijk mijn video

Ik reisde in het voorjaar naar IJsland voor het maken van deze beelden. De waterval was gehuld in sneeuw en ijs, het was magisch. Ook was er een zonnetje, waardoor het extra fraai werd.

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Hoe Seljalandsfoss bezoeken?

Je kunt deze waterval eenvoudig aandoen op je rondreis door IJsland. Hij staat aangegeven vanaf de hoofdweg. Sterker nog, je kunt hem zien van de Ringweg 1.  Er is een parkeerplaats, al kan deze vol raken. Van daar zie je de waterval liggen. En kun je er simpelweg naar toe lopen via een wandelpad. 

In de zomer

Seljalandsfoss waterval in IJsland.

Je kunt via een vaak glibberig pad achter de waterval komen. Trek wel goede schoenen aan; het kan glad zijn. En je kunt vies (en een beetje nat) worden. Maar het is het absoluut waard. Van de achterkant kun je goed zien hoe het water naar beneden valt. Dit is een perfecte plek voor foto’s. Al moet je eigenlijk wel groothoeklens hebben om al het natuurgeweld vast te leggen. Gelukkig hebben steeds meer mobiele telefoons ook deze lens. Zodat jij mooie foto’s van het water en het landschap erachter kan maken.

In de winter en voorjaar

Zo mooi is Seljalandsfoss in de winter. ©Corno van den Berg

Door de sneeuw kun je in de winter en een deel van het voorjaar niet achter de waterval lopen. Maar je krijgt er wel een winterwonderland voor terug. Ik ging bewust in de ochtend om de zon achter de rotsen te hebben voor extra fraai licht. als de zon schijnt kun je ook in de middag gaan als het zachte licht op het water schijnt.

De andere bijzondere waterval: Gljufrabui

Als je hier bent loop dan het pad naar links af. Waarbij je al eerder een kleien waterval kunt zien in het voorjaar, maar het doel is de Gljufrabui. Deze waterval stort tussen de rotsen naar beneden, wat een machtig gezicht is. Het is alleen wat lastig om er te komen. Daarvoor moet je door de river lopen tussen twee rotswanden. Je kunt proberen op rotsen in het water te stappen, maar deze zijn spiegelglad. Pas dus op. In de zomer is het waterpeil lager en kun je met waterdichte schoenen naar de waterval lopen. Maar dan is de kans alsnog groot dat je nat wordt merkte ik. Er is veel nevel, maar het het zorgt er wel voor dat het niet echt druk is bij de waterval. Wat de beleving extra intens maakt. 

De heerlijke waterval Gljufrabui. ©Corno van den Berg

Overnachten bij Seljalandsfoss

In de nabije omgeving van de waterval vind je enkele goede hotels, van vrij simpel tot luxe. Als je in de buurt wilt overnachten kun je het beste in het plaatsje Hvolsvöllur zijn. Dit ligt op zo'n 20 minuten rijden van de waterval. Zodat je voor alle andere bezoekers er kunt zijn met vaak mooi licht.
Bekijk de leukste accommodaties in Hvolsvöllur 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Bijzondere geschiedenis van Seljalandsfoss

Als je de Seljalandsfoss bezoekt kun je goed zien wat ooit de kustlijn van IJsland was. Ooit stroomde hier het water de zee in. Maar door vulkanische activiteit zijn in de loop van tijd delen van de zeebodem omhoog gekomen. Waaronder het gebied waar de huidige weg nu over heen loopt. 

De Seljalandsfoss ligt vlakbij een andere beroemde waterval: Skógafoss. Deze ligt ongeveer 15 kilometer verderop en is eenvoudig te bereiken. Ook deze waterval behoorde ooit tot de kustlijn van het eiland. Het is raar om te beseffen dat je eigenlijk in zee staat als je voor de waterval staat.

Enige verlichte waterval in de nacht

Deze waterval is als enige verlicht in de avond en nacht. Dit gebeurt met elektriciteit uit aardwarmte. Dus is een bezoek aan de waterval ook in de avond goed te doen. En natuurlijk in de winter als het Noorderlicht zich soms laat zien. De beste maanden daarvoor zijn februari en maart.

Locatie van Seljalandsfoss

Seljalandsfoss ligt in het zuiden van IJsland. Hij ligt op de weg naar Thórsmörk, een bergkam die is vernoemd naar de Noorse god Thor. Deze waterval ligt aan de 1, de populaire weg door het zuiden van het eiland. De afstand van Reykjavik naar Seljalandsfoss is 130 km, waar je ruim anderhalf uur over doet.

Beste tijd

Het kan bij deze waterval erg druk worden, dit geldt met name in de weekenden en in de schoolvakanties. Probeer deze momenten dus te vermijden. Of ga juist heel vroeg in de ochtend op pad zoals ik ook deed. 

De zonsondergang is heel populair. Je kunt dan een foto maken van de waterval met erachter het laatste zonlicht. Hou er rekening mee dat je niet alleen bent. Maar bijzonder is het wel. 

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen