Skógafoss waterval in IJsland: De 5 Beste Tips - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Skógafoss

Beroemde waterval die over de rand van een klif valt

Skógafoss is een van de mooiste watervallen in IJsland. En hij ligt langs de Golden Circle, zodat je hem eenvoudig kunt bezoeken. Deze waterval wordt gevoed door de Skógá-rivier. Het water valt over de rand van een klif de vlakte in. Het is een waterval met een bijzonder verleden.

Weinigen weten dat dit ooit de kustlijn van IJsland was. Pas nadat een aantal nieuwe vulkaanuitbarstingen plaats hadden groeide het eiland. Wetenschappers hebben dit relatief recent ontdekt.

Deze waterval viel dus in zee, al is de kans groot dat hier vroeger niet eens een waterval was. Dit omdat het landschap van IJsland door de miljoenen jaren heen heel erg is veranderd.

De Skógafoss heeft een breedte van 25 meter en is 60 meter hoog. Hiermee is het één van de grootste watervallen van IJsland, maar ook één van de mooiste. Hij valt fraai over een rotsrand heen.

Noorderlicht bij Skógafoss

Noorderlicht bij Skogafoss.

In de wintermaanden is Skógafoss populair om het Noorderlicht te bekijken. De waterval is eenvoudig te bereiken en heeft minder last van wolken dan veel andere plekken. Waardoor je het natuurverschijnsel hier geregeld kunt aanschouwen. Zorg dat je een statief hebt, zodat je opnames van 15 tot 20 seconden kunt maken.

Waterval en waternevel

Deze waterval heeft naast een grote hoeveelheid water dat naar beneden stroomt, ook een onafgebroken waternevel. Hierdoor zie je regelmatig één, of meerdere regenbogen. Rondom de waterval vind je verschillende wandelpaden. Onder meer naar de top van de waterval. 

In de zomer is de waterval minder sterk. Je kunt hier tot achter het water lopen. Wat met name op de langere dagen mooie foto’s oplevert. De zon hangt laag aan de horizon en het licht is opvallend zacht. Het is ook een heerlijke plek om te relaxen en te picknicken bijvoorbeeld.

Hoe kom ik bij Skógafoss?

Je vindt Skógafoss in het zuiden van IJsland niet ver van het plaatsje Skógar. En hij ligt dus aan de populaire Golden Circle. Er is een grote parkeerplaats, al kan het hier druk worden. Probeer de weekenden te vermijden, zeker in de zomer.

Dit is het hoogseizoen, waarbij je het beste heel vroeg in de ochtend kunt gaan. Of zelfs in de nacht, als het maar een paar uur donker wordt. Of zelfs helemaal niet tijdens de midzomernacht.

Naar IJsland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 33 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen