Skógafoss

Beroemde waterval die over de rand van een klif valt

Skógafoss is een van de mooiste watervallen in IJsland. En hij ligt langs de Golden Circle, zodat je hem eenvoudig kunt bezoeken. Deze waterval wordt gevoed door de Skógá-rivier. Het water valt over de rand van een klif de vlakte in. Het is een waterval met een bijzonder verleden. Dit zijn de bezienswaardigheden van de beroemde Skógafoss waterval. Met tips hoe je deze waterval het beste kunt bezoeken.

Weinigen weten dat dit ooit de kustlijn van IJsland was. Pas nadat een aantal nieuwe vulkaanuitbarstingen plaats hadden groeide het eiland. Wetenschappers hebben dit relatief recent ontdekt.

Deze waterval viel dus in zee, al is de kans groot dat hier vroeger niet eens een waterval was. Dit omdat het landschap van IJsland door de miljoenen jaren heen heel erg is veranderd. Waardoor gletsjers en rivieren een heel ander verloop hadden door de eeuwen heen.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De Skógafoss heeft een breedte van 25 meter en is 60 meter hoog. Hiermee is het één van de grootste watervallen van IJsland, maar ook één van de mooiste. Het water valt fraai over de rotsrand heen.

Tweede waterval: Hestavaðsfoss

De tweede waterval: Hestavaðsfoss. ©Corno van den Berg

Lang niet iedereen weet dat er nog een waterval is om te bezoeken. Deze heet Hestavadsfoss en ligt achter de Skógafoss waterval. Je kunt deze bezoeken door het wandelpad rechts van Skógafoss te nemen. Dan zie je eerst Skógafoss van boven. Maar zo'n 150 meter verderop ligt de fraaie Hestavaðsfoss.

Fimmvörðuháls Trail

Skogafoss is het begin (of einde) van de beroemde Fimmvörðuháls Trail. Deze eindigt na 25 kilometer in de groene vallei van Thorsmork. Je kunt ook een klein deel lopen, waarbij je diverse watervallen ziet. Als je het pad volgt zie je watervallen met andere fraaie namen als Fosstorfufoss, Steinbogafoss, Femri-Fellsfoss, Innri-Fellsfoss, Rollutorfufoss en Skalabrekkufoss. Laatstgenoemde ligt op z'n 30 minuten wandelen van Skógafoss, dus heen en terug is eenvoudig in één uur te doen.

Noorderlicht bij Skógafoss

Noorderlicht bij Skogafoss.

In de wintermaanden is Skógafoss populair om het Noorderlicht in IJsland te bekijken. De waterval is eenvoudig te bereiken en heeft minder last van wolken dan veel andere plekken. Waardoor je het natuurverschijnsel hier geregeld kunt aanschouwen. Zorg dat je een statief hebt, zodat je opnames van 15 tot 20 seconden kunt maken.

Waterval en regenboog

Deze waterval heeft naast een grote hoeveelheid water dat naar beneden stroomt, met daarnaast ook een onafgebroken waternevel. Hierdoor zie je regelmatig één, of meerdere regenbogen. Rondom de waterval vind je verschillende wandelpaden. Onder meer naar de top van de waterval. 

In de zomer is de waterval minder sterk. Je kunt hier tot achter het water lopen. Wat met name op de langere dagen mooie foto’s oplevert. De zon hangt laag aan de horizon en het licht is opvallend zacht. Het is ook een heerlijke plek om te relaxen en te picknicken bijvoorbeeld.

Overnachten bij Skógafoss?

Het plaatsje Skógar is de beste plek om in de buurt te verblijven. Denk aan enkele knusse Bed & Breakfasts, kleine hotels en handige appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties van Skógar

Paardrijden

Paardrijden bij Skógafoss.

In de buurt worden excursies per paard aangeboden, waarbij je onder meer zicht hebt op de waterval. Dit is vooral in het late voorjaar en de zomer zeer leuk om te doen. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden voor deze tours.

Hoe vermijd ik de drukte?

Er is een grote parkeerplaats, al kan het hier druk worden. Probeer de weekenden te vermijden, zeker in de zomer. Het drukst is het rond 10 uur in de ochtend en in de middag rond 2 en 3 uur.

De zomer is het hoogseizoen, waarbij je het beste heel vroeg in de ochtend kunt gaan. Of zelfs in de nacht, als het maar een paar uur donker wordt. Tijdens de midzomernacht wordt het helemaal niet donker. Het is een magische ervaring om hier midden in de nacht te zijn met opvallend zacht licht.

Hoe kom ik bij Skógafoss?

Je vindt Skógafoss in het zuiden van IJsland. Hij ligt niet ver van het plaatsje Skógar. De waterval ligt in het verlengde van de populaire Golden Circle. Reizigers die het zuiden van IJsland ontdekken stoppen allemaal bij Skogafoss. En terecht.

Meer artikelen over de Golden Circle