Sólheimasandur DC-3 vliegtuigwrak

Overblijfselen van Amerikaanse DC-3 op zwart strand

Sólheimasandur is de naam van een DC-3 vliegtuigwrak langs het strand van IJsland. De wandeling naar het wrak is populair op het eiland. Dit zijn de beste tips voor een bezoek en de wandeling naar Sólheimasandur. In dit artikel vind je informatie over de beste tijd om te gaan, de locatie en hoe je de andere toeristen kunt vermijden.

Door foto's en video's op sociale media als Instagram, TikTok en Facebook is het vliegtuigwrak van Sólheimasandur de laatste jaren steeds populairder geworden. Wat wel begrijpelijk is, want deze plek is bijzonder. Daarnaast biedt het goede mogelijkheden voor fotografie en videografie. Ook kun je hier met een drone vliegen, zoals ik ook deed.

Bekijk mijn video

Op de hoogte blijven van al mijn nieuwe reisvideo's?Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Het vliegtuig

De crash van de DC-3 is met mysteries omgeven. Destijds hadden de Amerikanen een NAVO-basis in Keflavik. Het vliegtuig was onderdeel van de Amerikaanse marine toen het in november 1973 een noodlanding moest maken. Eerst werd gedacht dat het vliegtuig zonder brandstof kwam te zitten, maar later bleek dat de piloot naar de verkeerde brandstoftank had geswitcht. Waardoor hij een noodlanding moest maken. Maar diverse mensen twijfelen aan dit verhaal. Alle inzittenden overleefden de crash overigens.

Het interieur van het wrak. ©Corno van den Berg

Bijzonder is dat het vliegtuigwrak nooit is weggehaald. Het ligt al decennialang tussen de zwarte lavastenen. Je kunt nog steeds zien dat de impact vrij hard was op de vulkanische bodem. Het karkas van het vliegtuig is nog redelijk intact. Je kunt er zelfs doorheen lopen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De wandeling

De wandeling is in totaal 7 kilometer lang, dus heen en terug. De wandeling is over vlak terrein, dus eenvoudig om te doen. Om heel eerlijk te zijn is de wandeling naar het wrak vrij eentonig. Je loopt langs een onverharde weg in een opvallend kaal landschap. Ineens zie je het wrak liggen, dan is het nog een kwartiertje lopen. Gelukkig maakt het wrak alles goed. Kijk ook goed om je heen naar de heuvels en bergen in de verte.

Zo fraai ligt het vliegtuigwrak van Sólheimasandur. ©Corno van den Berg

Met de auto

Je loopt naast een weg waar af en toe auto's rijden. Het is verboden om met je auto naar het wrak te rijden. Al zijn er wel tours waarmee je naar het wrak kunt rijden. Wat met name voor mensen is die mindervalide zijn. Of simpelweg weinig tijd hebben. Deze excursies kun je online boeken.

Overnachten in de buurt

Het vliegtuig ligt langs de hoofdweg dus komen de meeste reizigers hier wel voorbij. De dichtstbijzijnde stad is Vik, met onder meer een supermarkt en winkels. En ook diverse hotels, bed & breakfasts en appartementen. Wees er wel op tijd bij, want dit stadje is een soort episch centrum voor de meeste reizigers. 
Bekijk de leukste accommodaties in Vik

Noorderlicht bij Sólheimasandur

Het Noorderlicht bij Sólheimasandur.

In de winter is dit een populaire plek voor het zien van het Noorderlicht in IJsland. Het ligt langs de kust, dus heb je een extra kans. De wind blaast de meeste wolken langs de kust weg, zodat je een beter zicht hebt. Er zijn speciale tours als het Noorderlicht wordt verwacht. Vraag ter plekke of ze er zijn als je in het najaar of voorjaar naar IJsland reist. 

Boek je excursie online

Met een ATV

Een andere optie is een excursie per All Terrain Vehicle, waarbij je ook het vliegtuigwrak aan doet. Je krijgt een speciale overall en rijdt over het eindeloze landschap van IJsland. Omdat je een andere route neemt kom je ook bij het achterliggende strand van Sólheimasandur. Plotseling zie je het vliegtuigwrak ziet liggen. Het is een bijzondere belevenis.

Beste tijd voor een bezoek

De excursie naar het wrak is populair. Zeker in de zomer. Het kan dan overdag net iets te druk zijn met mensen die foto's en selfies maken. Een van de beste opties is dan om vroeg in de ochtend te gaan. Dan is het hier heerlijk rustig.

Ook tijdens de Midzomernacht is een bezoek zeer de moeite waard. In juni is het hier 24 uur per dag licht. Ik ging aan het einde van de lange zomeravond toen het lekker rustig was. Daarnaast is dan het licht zacht, wat fraaiere foto's oplevert.

De restanten van het vliegtuigwrak. ©Corno van den Berg

Locatie

Het wrak is eenvoudig te bereiken aangezien het langs de hoofdweg 1 ligt in het zuiden van IJsland. De parkeerplaats ligt naast de weg, maar rij je er snel aan voorbij. Let op het bordje. Ook zie je waarschijnlijk wel auto's geparkeerd staan. Het Sólheimasandur DC-3 vliegtuigwrak ligt vlakbij het plaatsje Vík, in het zuidelijk deel van IJsland.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor IJsland

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over IJsland

Bekijk alle artikelen