blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Abruzzen

Ruig gebergte in het midden van Italië met wolven en beren

De Abruzzen wordt wel het ruige hart van Italië genoemd. Hier ligt een deel van het imposante Apennijnen gebergte. Dit gebied is ongeveer zo groot als een derde van Nederland. Aan de oostkust van dit gebied vind je maar liefst vier nationale parken, en diverse regionale parken. Het maakt onderdeel uit van de Apennijnen, een gebergte dat dwars over Italië loopt. Dit zijn de beste bezienswaardigheden en tips voor jouw reis naar de Abruzzen.

De Italianen noemen het Abruzzo. Het is een heerlijk wandelgebied. Met een bijzonder rijke bergflora en fauna. En je vindt hier nog oude dorpen en stadjes, waaronder L'Aquila, de regionale hoofdstad. 

Het is een ruige regio met bergen, meren, rivieren en opvallend veel wilde dieren. Perfect om te wandelen en de natuur te ontdekken. Deze regio herbergt diverse nationale parken.

De dieren van de Abruzzen

De bruine beer komt hier nog opvallend veel voor. En wordt ook geregeld gespot door wandelaars en wandelliefhebbers. Ook kun je hier ook Apennijnse wolven zien, een ondersoort van de wolf die inmiddels ook in Nederland rond loopt. 

Daarnaast heb je een goede kans om een gems te zien, wat ook een bijzondere soort is: De Abruzzengems. Ook vind je hier veel wilde zwijnen, de Europese lynx, de wilde kat, das, steenmarter en zelfs stekelvarkens. 

Het gebied herbergt ook veel vogels. Waaronder steenarend, bosuil, havik, steenpatrijs, slechtvalk en diverse soorten gieren. Vogelaars zoeken ook vooral de witrugspecht.

De beren en wolven excursie

Jonge bruine beren in de Abruzzen.

Er zijn zelfs speciale beren excursies waarbij je in de avond op pad gaat met een gids. Deze neemt je mee naar een heuvel, vanwaar je een goed zicht op de bergen. Met een telescoop tuurt hij de alpenweides af, met een redelijk succes. Ik maakte deze excursie en zag dus twee wolven van dichtbij. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden. De beren excursie wordt gedaan vanuit het dorp Pescasseroli.

Abruzzo Nationaal Park

Het Parco Nazionale d’Abruzzo, zoals het officieel heet, is de meest bekende van alle nationale parken in de Apennijnen. Het is maar liefst 496 vierkante kilometer groot. In dit natuurgebied leven de meeste bruine beren en wolven volgens onderzoekers.

Gran Sasso e Monti della Laga Nationaal Park

Gran Sasso National Park.

Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga ligt rond de hoogste bergtop Corno Grande met 2.912 meter hoogte. Het is de hoogste berg in Italië buiten de Alpen. Toen ik er over hoorde moest ik er bovenop staan. Het is een heerlijke klim, met aan het einde opvallend veel rotsen. Maar verder is de klim redelijk eenvoudig.

Dit is een heerlijk ruig gebied, waar bijna geen mensen wonen. Je vindt hier talloze bergweides, waar je vaak kuddes schapen op ziet lopen. Let ook vooral op de Abruzzese herdershonden die de dieren beschermen tegen wolven. Dit ras behoort tot de sterkste honden ter wereld.

Majella Nationaal Park

Parco Nazionale della Majella is relatief nieuw. Het werd pas in 1991 tot nationaal park uitgeroepen. De hoogste piek is Monte Amaro met 2.793 meter hoogte. Hier vind je meer bossen en steile rotspartijen. Als je rust en ruimte zoekt is dit de plek.

Sirente Velino Regionaal Park

Parco Regionale Sirente Velino is geen nationaal park, maar wel zeer de moeite waard. Met name voor wandelaars. Hier vind je de bergen Monte Velino met 2.487 meter hoogte en de berg ernaast, de Monte Sirente met 2.349 meter.

Overnachten in de Abruzzen

Ik heb op diverse locaties geslapen om dit immense gebied te verkennen. Zo sliep ik in L'Aquila, maar ook in kleine dorpjes in de bergen. Er zijn talloze kleine hotels, knusse vakantiehuizen en handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zeker tijdens de vakantieperiodes.

Abruzzen bezoeken

Je kunt de Abruzzen eenvoudig bereiken. Het ligt op zo'n 1650 kilometer van Utrecht, maar is ook goed te bereiken met het vliegtuig. Het vliegveld van de hoofdstad Pescara ligt het dichtst in de buurt. Maar ook vanuit Rome is het slechts twee uur rijden. Waardoor je beiden (natuur en cultuur) goed kunt combineren.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen