Wolf

Absolute heerser in de wildernis

De wolf, of eigenlijk de grijze wolf is een mythisch dier. Hij wordt gevreesd, maar is ook geliefd. En sinds kort zelfs weer in Nederland te zien. Dit zijn de beste plekken om de wolf in het wild te spotten, waarbij je een grote kans hebt.

Veel negatief nieuws over de wolf

De wolf kennen we van talloze sprookjes, waaronder natuurlijk Roodkapje. En dan meestal niet in een positieve rol. Ook kennen we hem als doder van mensen uit het verleden. Al valt het aantal gevallen erg mee. Terwijl boeren het dier haten omdat het op zijn schapen jaagt.

Verschillen tussen de wolf in Amerika en Europa?

Nee, de wolf in Amerika is dezelfde als in Europa. Al zijn er diverse ondersoorten bekend. Deze soort heet officieel de grijze wolf. Er is ook een rode wolf, die leeft in een klein deel van de Verenigde Staten. Al wordt deze ook door sommige wetenschappers als een ondersoort beschouwd.

De Engelse naam is grey wolf, terwijl de Latijnse naam canis lupus is. We praten altijd gewoon over de wolf. Maar de kans dat je het dier in ons land ziet is minimaal. Wat in andere landen niet zo is. Ik heb ze zelf in de Abruzzen in Italië gezien. Twee jonge dieren kwamen plotseling voorbij lopen op 30 meter afstand. Ik verstijfde, waardoor ik pas foto’s maakte toen ze al bijna weg waren. Zo onder de indruk was ik van de wolf.

 

Bijna uitgeroeid

Door zijn slechte naam was het roofdier in de jaren zeventig zo goed als uitgeroeid in de Verenigde Staten en Canada. En verdween het dier uit steeds meer landen in Europa. Allerlei maatregelen hebben voor een nieuwe groei van het aantal dieren gezorgd in Noord-Amerika en Europa. Met als absoluut hoogtepunt voor ons de terugkeer van dit roofdier in Nederland in 2019.

Wolven zijn veelal schuw en mijden mensen. Ze leven meestal in groepen. Op jonge dieren na, die verlaten het nest en gaan op zoek naar een nieuw leefgebied. Zo liepen recent enkele wolven van Duitsland naar Nederland om daar een gezin te stichten.

Bijzonder dier om te zien

Voor toeristen is het een heel bijzonder dier om te zien op je reis. Waarbij je geluk moet hebben, al heb je op diverse excursies wel veel meer kans. Ook zijn er diverse plekken waar je meer kans hebt om dit dier te zien. Meestal zie je de dieren in een groep, waardoor je goed de interactie tussen de dieren kunt zien.

Beste plekken om de wolf te zien