Waarom moet ik dit dier zien?

De wolf, of eigenlijk de grijze wolf is een mythisch dier. Hij wordt gevreesd, maar is ook geliefd. En sinds kort zelfs weer in Nederland te zien. Dit zijn de beste plekken om de wolf in het wild te spotten, waarbij je een grote kans hebt.

De wolf kennen we van sprookjes, en dan meestal niet in een positieve rol. Ook kennen we hem als doder van mensen uit het verleden. Terwijl boeren het dier haten omdat het op zijn schapen jaagt. Mede daarom was het dier in de jaren zeventig zo goed als uitgeroeid in Amerika en Canada. En verdween het dier uit steeds meer landen in Europa. Mede daarom is het zien van dit roofdier voor natuurliefhebbers heel speciaal.

Deze dieren zijn veelal schuw en mijden mensen. Ze leven meestal in groepen. Op jonge dieren na, die verlaten het nest en gaan op zoek naar een nieuw leefgebied. Zo liepen enkele wolven van Duitsland naar Nederland om daar een gezin te stichten.

Zelfde wolf in Amerika als in Europa?

Ja, de wolf in Amerika is dezelfde als in Europa. Al zijn er diverse ondersoorten bekend. Allerlei maatregelen hebben voor een nieuwe groei van het aantal dieren gezorgd in Noord-Amerika en Europa. Met als absoluut hoogtepunt voor ons de terugkeer van dit roofdier in Nederland in 2019. Deze soort heet officieel de grijze wolf. Er is ook een rode wolf, die leeft in een klein deel van de Verenigde staten. Al wordt deze ook door sommige wetenschappers als een ondersoort beschouwd.

De Engelse naam is grey wolf, terwijl de Latijnse naam canis lupus is. We praten altijd gewoon over de wolf. Maar de kans dat je het dier in ons land ziet is minimaal. Wat in andere landen niet zo is. Ik heb ze zelf in de Abruzzen in Italië gezien. Twee jonge dieren kwamen plotseling voorbij lopen op 30 meter afstand. Ik verstijfde, waardoor ik pas foto’s maakte toen ze al bijna weg waren.

 

De beste plekken om de wolf te zien: