Waarom moet ik hier heen?

De Brug der Zuchten ligt tussen het Dogepaleis (Palazzo Ducale) en de gevangenis. Vroeger moesten de veroordeelden over deze brug heen lopen alvorens ze in de kille en vochtige kerkers werden opgesloten. Via de raampjes van de brug zagen ze dan voor de laatste keer het daglicht.

Lokale naam: Ponte dei Sospiri

De Brug der Zuchten in Venetië is wereldberoemd. Vanwege het verhaal erachter, maar ook omdat het bouwwerk naadloos past in de schoonheid van Venetië. Het laat ook goed de twee kanten van deze stad zien. Het rijke verleden en de donkere kanten van die rijkdom.

De naam Brug der Zuchten refereert aan hun zucht op weg naar hun bestemming. Het heeft talloze bijzondere kamers, maar ook een folterkamer voor diegene die niet ‘dogengezind’ is. Die moest ook de beroemde Brug der Zuchten over. De brug verbindt het paleis en de gevangenis.

Onder meer wetenschapper Galileo Galilei alsook de inmiddels bekende Casanova keken hier nog een keer naar buiten voordat ze in de vochtige kerkers werden opgesloten.

Corno’s reistips:

Venetië is dé stad van de romantiek. Stelletjes reizen massaal af naar de stad om in elkaars ogen te kunnen kijken. Inmiddels is de stad ook uitgegroeid tot een populaire plek voor gezinnetjes en ouderen. Voor een stedentrip van gemiddeld drie tot vijf dagen. Waarbij het rijke verleden voorbij komt, maar vooral ook de Italiaanse keuken en het klimaat. Een mix die uniek is in de wereld, want waar vind je verder een plek waar de binnenstad autoloos is. En je jezelf laat vervoeren over het water?

Beste tijd:
Het hoogseizoen begint in juni en eindigt eind september. Dan is het hier ook extreem druk met toeristen, terwijl de temperatuur dik boven de dertig graden kan uit komen. Daarnaast kan de warmte algen in het water veroorzaken, wat bij laag water kan gaan stinken.

In de winter is het relatief rustig (behalve rond kerst), maar ook het voorjaar is goed te doen.

Feestdagen als het carnaval (februari) en de Festa del Redentore (juni) zijn extreem druk, maar bieden wel degelijk iets bijzonders.

Let op!
Wie niet oplet, betaalt in Venetië al snel de hoofdprijs. Of het nu een kopje koffie of een tocht met een gondel betreft. Vraag vooraf naar de prijs, zodat verrassingen (en ergernis) uitblijven.