Gondeltocht door Venetië

Cliché, maar wel de beste manier om Venetië vanaf het water te zie

Een gondeltocht door Venetië is afgezaagd, cliché en duur. Wie naar Venetië gaat moet de stad via een gondel excursie zien. Eigenlijk zelfs met een zingende gondelier die O sole Mio aanvangt. Het is de beste manier om de beroemde kanalen van Venetië te verkennen. Dit zijn de beste tips om de beste gondeltocht in Venetië te boeken.

De mogelijkheden zijn legio, je vaart meestal langs een mix van bezienswaardigheden. Meestal vaar je een stuk over de Canal Grande (met bijvoorbeeld de Rialtobrug) en daarna de kleine steegjes in om een goed beeld van de stad te krijgen. Ik heb een tocht gemaakt en vind het wel echt magisch, zeker aan het begin of einde van de dag.

Beste moment voor een gondeltocht

Wie het een beetje plant kan tevens de zon zien onder gaan, wat een extra dimensie (en romantiek) met zich meebrengt. Alsook een hogere prijs. Al is er wel een grote ‘maar’….

Dit is verreweg de populairste excursie van Venetië. Dus kan het druk worden op het water. En er zijn genoeg verhalen van toeristen die ineens een ongekend hoge prijs moesten betalen. Alsook dat ritjes veel korte duren dan verwacht.

De prijs van een gondeltocht

Deze tour is zeker niet goedkoop. Hou rekening met zo’n 80 tot 120 euro per 40 minuten voor een normale tocht (voor 2 personen) en zo’n 100 tot 150 euro voor een tocht met zonsondergang van 40 minuten of voor een tochtje in de avond. De prijzen zijn officieel vastgesteld door het gemeentebestuur van Venetië, maar het hangt echt van tien minuten meer of minder af.

Een gondeltocht bij de Rialtobrug.

Privétocht of met een groep?

Als een privétocht met een gondel te duur is kun je ook met een groep de excursie doen. Dit is aanzienlijk goedkoper. Bekijk hier de prijzen van de gondelvaarten

Zo regel je de excursie goed

1. Spreek vooraf met de gondelier af wat de tocht (en mogelijk een lied) kost, enig onderhandelen kan geen kwaad.
2. Spreek ook af hoelang de tocht duurt en hou dit in gaten, de horloges van de gondeliers lijken sneller te lopen dan die van jou.
3. Vraag naar de route, je hoeft niet de standaardroute af te leggen. Dus als je een wens hebt kun je die aangeven.

Overnachten in Venetië

De stad is perfect voor een stedentrip. Je kunt zowel in het centrum als net erbuiten goed een paar nachten verblijven. Ook heb ik op een camping net buiten Venetië geslapen. In de stad vind je veel kleine hotels, goedkope hostels, handige appartementen en meer voor je bezoek. Wees er wel op tijd bij, zodat je nog relatief goedkoop kunt boeken.

Goedkoper alternatief

Als je dit alles te duur vindt is er de Traghetto da Parada, oftewel de lokale veerdienst die je over het water vervoert. Dan kun je voor een paar euro naar de overkant in een gondel. Wat het leuk maakt is dat je hem deelt met de lokale bevolking met hun boodschappen bijvoorbeeld. En je staat rechtop, want het is maar een kort tochtje.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen