Waarom moet ik hier heen?

Elba is een heerlijk eiland voor de kust van Toscane. Waar je zelf op ontdekking kunt op het opvallend groene eiland. Met een bekend verleden van Napoleon, die hier in ballingschap verbleef.

Het eiland Elba ligt idyllisch voor de kust van Toscane in Italië. Ik was er een tijdje terug en vermaakte me prima. Een beetje wandelen, zwemmen in het warme water en natuurlijk genieten van de Italiaanse keuken. Het is het derde grootste eiland van Italië, na Sicilië en Sardinië. Met talloze bezienswaardigheden. Maar het eiland wil bekender worden…

Unieke promotie actie

Op Elba willen ze graag meer toeristen hebben. Maar hoe promoot je een eiland? Daar hebben ze in Elba iets op bedacht. Via hun promotie ‘Elba No Rain’ krijg je als toerist je hotelverblijf terug betaald als het regent tijdens jouw vakantie. En dat voor iets waar niemand iets aan kan doen; het weer.

Het eiland Elba.
Het eiland Elba.

Toch durven ze het aan op Elba. Al zijn er wel enkele regels. Het moet langer dan twee uur aan een stuk regenen. Ook is de actie slechts geldig tot 31 mei en na het hoogseizoen van 15 september tot en met 31 oktober. De reden; in de zomer is het hier warm en droog. Dus perfect voor een vakantie toch?

Maar veel mensen denken dat het voor- en naseizoen veel netter is, vandaar de speciale actie. Het is overigens niet de eerste keer dat de hotels op Elba dit promoten. Vorig jaar deden ze het ook. In het gehele seizoen was er slechts een moment dat de toeristen hun geld terug kregen.

Elba ken je misschien vanwege Napoleon, die hier tussen 4 mei 1814 en 26 februari 1815 in ballingschap zat. En het grappige is dat er meerdere musea zijn over hun leven. Dus mocht het regenen…

Porto Azzurro op Elba.
Porto Azzurro op Elba.

Bezienswaardigheden Elba

Musea over Napoleon

Op het eiland zijn drie musea over Napoleon. Twee van hen zijn huizen waar hij verbleef tijdens zijn ballingschap. De derde is vooral beroemd vanwege het gezichtsmasker van hem. Je kunt ze alle drie bezoeken.

Santissima Misericorde

De Santissima Misericorde is een beroemde kerk op Elba. Hij ligt bovenop een steil straatje en is vooral bekend vanwege de gedenkplaat voor Napoleon. Binnen vind je ook een kopie van de sarcofaag van Napoleon die in het beroemde Dôme des Invalides in Parijs ligt.

Monte Capanne

De hoogste berg van Elba is de Monte Capanne met 1.019 meter. Deze is relatief makkelijk te beklimmen, waarna je een heerlijk uitzicht hebt over het eiland. En je ook Toscane kunt zien liggen. De berg is ook erg goed te zien vanuit Marciana Marina.

De stranden van Elba

Elba heeft een kustlijn van 147 kilometer met meer dan 40 stranden. Dit zijn de mooiste. En ja, ze hebben vaak mooie namen als Innamorata (goed voor de zonsondergang), Barabara (ideaal om te snorkelen), Fetovaia, Cavoli, Marina di Campo (breedste strand) en Spiaggia di Sansone. De meeste stranden hebben opvallend wit zand, meestal bestaand uit kleine steentjes.

Corno’s reistips:

Italië heeft heel veel te bieden. Diverse regio’s die je heerlijk kunt ontdekken door er doorheen te reizen. Dit kun je eenvoudig zelf regelen of een complete rondreis boeken. Hieronder een aantal handige tips.

Eilanden