Siena

Bekend van de paardenraces, maar ook anders een leuke stad in Toscane

Siena is een middeleeuwse stad in Toscane. Op het Piazza del Campo worden twee keer per jaar de beroemde paardenraces gehouden, op 2 juli en 16 augustus. De rest van het jaar kun je genieten van 'La Dolce Vita' (het goede leven) op het terras. Dit is mooi Italië. Dit zijn de bezienswaardigheden van Siena. In dit artikel vind je ook informatie over de excursies die je hier kunt maken.  

Het stadje ligt in het hart van Toscane. De oude stad is terecht uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Als je hier loopt begrijp je waarom. Althans het historische centrum, dat nog erg lijkt op het stadscentrum van honderden jaren geleden. Hier kun je heerlijk dwalen door de straatjes, langs restaurants en barretjes en genieten van een terrasje. Het historische centrum van Siena is een van de best bewaarde in de regio en is een genot om te ontdekken. Dit is Toscane op zijn best.

Kathedraal van Siena

Zonsopgang bij de Kathedraal van Siena.

De kathedraal van Siena is een van de belangrijkste stukken gotische architectuur in heel Italië. Zowel het exterieur als het interieur van dit gebouw zijn subliem. De façade en buitenkant van de kathedraal heeft een overvloed aan witte stenen en marmeren designkenmerken. Ook zie je hier verschillende sublieme fresco's. Oorspronkelijk werd het gebouwd in de 13e eeuw. Inmiddels staat de kathedraal al honderden jaren als een icoon van de stad. De locatie is de Piazza del Duomo in het historische stadscentrum. Het interieur van de kerk is ook het bekijken meer dan waard. Elke hoek is versierd; met marmeren bogen tot de sierlijke gouden koepel en de fresco's boven het hoofdaltaar.

Piazza del Campo

Het wereldberoemde Piazza del Campo.

Het Piazza del Campo is ongetwijfeld het belangrijkste plein van Siena. Dit prachtige open plein bevat een aantal gewoonweg verbluffende architectuur en bruist altijd van het lokale leven en toerisme. Wat dit plein zo uitnodigend maakt, zijn de gebogen lijnen van de gebouwen die voor een besloten en vriendelijk gevoel zorgen.

Opvallende gebouwen op het plein zijn de gigantische Torre del Mangia, het heerlijke Palazzo Pubblico en de Fontein van Gaia. Veel mensen beginnen hun rondreis door Siena vanaf dit punt. Het bevat ook een scala aan cafés, restaurants en winkels. De middeleeuwse architectuur, de levendige sfeer en de interessante vorm van het plein maken het tot een topattractie.

Palazzo Pubblico

Het Palazzo Pubblico op het Piazza del Campo.

Het Palazzo Pubblico, gelegen aan het Piazza del Campo, is een van de meest gerenommeerde bouwwerken in Siena en valt op door zijn verbazingwekkende architectuur en de dominante Torre del Mangia. Dit middeleeuwse gebouw werd in de 13e eeuw gebouwd en diende als het huis van de Republikeinse regering van Siena. De buitenkant heeft een Italiaans gotisch ontwerp met een tweekleurige stenen bekleding en een overvloed aan prachtige boogramen.
Bovendien bevat het interieur van het paleis een aantal absoluut verbluffende fresco's.Bijna alle grote kamers zijn bedekt met sierlijke decoraties en veel schilderijen. Rondleidingen door het paleisinterieur zijn mogelijk. Hou er wel rekening mee dat je meer dan tweehonderd treden moet beklimmen om de top te bereiken. Geloof me, de beloning is het waard. Vanaf de top heb je goed uitzicht op de Piazza del Campo en het heerlijke Toscaanse landschap.

Torre del Mangia

Het beroemde beeld van Torre del Mangia.

Deze slanke toren van 102 meter hoog staat trots aan het einde van het Palazzo Pubblico en is een van de bekendste attracties in de stad. Deze toren werd tegelijkertijd met het paleis gebouwd en heeft een vergelijkbaar tweekleurig ontwerp met een witte stenen kroon. Het is mogelijk om naar de top van de toren te lopen voor een ongeëvenaard uitzicht over de stad Siena.

Piazza Salimbeni

Het heerlijke Piazza Salimbeni.

Het  Piazza Salimbeni is een prominent plein in het centrum van Siena. Het is opmerkelijk omdat het nog steeds de kantoren huisvest van een van de eerste bankhuizen in Europa; de Banca Monte dei Paschi di Siena. Het wordt daarnaast omringd door de volgende paleizen: Palazzo Tantucci, Palazzo Salimbeni en het Palazzo Spannocchi. De gevels van het paleis werden in de negentiende eeuw door de architect Giuseppe Partini in neogotische stijl geharmoniseerd. In het midden van het plein staat het standbeeld van Sallustio Bandini, een Sienese priester en een van de eerste Italiaanse economen, gebeeldhouwd door Tito Sarrocchi in 1882.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten in Siena

Om de stad echt te beleven is een paar nachten slapen noodzakelijk. Gelukkig zijn er diverse kleinschalige hotels, knusse appartementen en goedkope hostels. Deze kun je eenvoudig online boeken. Zorg wel dat je op tijd bent, dan zijn de prijzen lager. En voorkom je dat alles is volgeboekt.  

Palio van Siena

De wereldberoemde Palio van Siena.

De officiële naam is Palio di Siena. Het is een van de meest geliefde zomerevenementen van Toscane. Met een eeuwenoude oorsprong vindt de beroemdste paardenrace van Italië twee keer per jaar plaats. Dit gebeurt op Piazza del Campo, het belangrijkste middeleeuwse, schelpvormige plein van Siena. De Palio is al eeuwenlang een wedstrijd tussen de stadsdelen, de zogenaamde contrade. Deze historische traditie dateert uit 1633, maar elk jaar herbeleeft Siena de gebeurtenis met de ijver van het verleden. Wil je het beroemde paardenevenement bezoeken? Zorg dan dat je een jaar van te voren je hotel boekt, want die zijn altijd het snelst volgeboekt. Bekijk de officiële website voor de actuele data en tickets.

Geschiedenis van de stad en omgeving

Net als andere steden in Toscane, werd Siena voor het eerst bewoond door Etruskische stammen en werd het een stad tijdens het Romeinse bewind van keizer Augustus. Omdat de stad niet in de buurt van grote wegen lag, bloeide het niet tijdens de Romeinse tijd, maar in de tijd van de Longobarden ontwikkelde de stad zich en werd uiteindelijk de machtige Republiek Siena die honderden jaren standhield.

In de daaropvolgende jaren bleef Siena welvarend en tegenwoordig is het voornamelijk afhankelijk van de toeristen- en landbouwindustrie. Voor degenen die Siena bezoeken is er een overvloed aan fraaie architectuur. Verder heeft de stad een scala aan fraaie musea en galerijen zoals het Siena Civic Museum en de National Gallery.

De Wolvin van Siena

De beroemde wolf van Siena,

Als je door de stad wandelt kom je vanzelf de wereldberoemde wolvin tegen. Volgens de legende is Siena gesticht door Senius, zoon van Remus en neef van Romulus. Daarom is het symbool van Siena een wolvin die Romulus en Remus borstvoeding geeft. Zo kun je haar zien bij de Duomo en op de magnifieke mozaïekvloer in de Duomo. Ook kom je haar tegen in en om het Palazzo Pubblico en bij de stadsmuren.

Meer artikelen over Toscane