Waarom moet ik hier heen?

Het museum Galleria degli Uffizi huisvest opvallend veel kunst. Waaronder meesterwerken van met name Italiaanse en Hollandse meesters. Maar ook het gebouw zelf is zeer de moeite waard.

Galleria degli Uffizi (of Uffizi zoals het vaak in de volksmond wordt genoemd) is een must. De architect Giorgio Vasari bouwde vanaf 1560 aan de Arno-rivier een rij gebouwen die dienst moesten doen als kantoren voor het stadsbestuur.

De gebouwen werden met een elegante zuilenrij afgesloten. In eerste instantie was alleen de bovenste etage bedoeld voor de gestaag groeiende kunstverzameling. Maar dat bleek al snel te weinig ruimte voor de kunstwerken.

Bezienswaardigheden Galleria degli Uffizi:

Je kunt hier onder meer werken zien van: Michelangelo (het schilderij De Heilige Familie), da Vinci, Rembrandt, Giotto, Botticelli (de geboorte van Venus), Caravaggio, Titiaan (De Venus van Urbino), Rafaël en Rubens.

Maar ook werk van Piero della Francasca, zijn ‘Hertog en hertogin van Urbino’ uit 1460 geldt als één van de eerste renaissanceportretten. Terwijl Giotto’s altaarstuk ‘Tronende Madonna’ uit 1310 volgens kenners een absoluut meesterwerk is vanwege het perspectief.

Meer informatie: www.uffizi.com

Corno’s reistips:

Florence is ideaal voor een stedentrip maar kan ook heel goed als start- of eindpunt van je rondreis door Toscane fungeren. Hieronder een aantal handige tips.

Musea