Kathedraal van Florence

Samen met het Baptisterium en de Toren van Giotto het symbool van Florence

De Kathedraal van Florence is volgens velen de mooiste van Italië. En misschien wel ter wereld. Wie dwaalt door Florence kan niet om de Kathedraal (of Duomo) heen. Dit imposante en architectonisch hoogstandje is uniek. Met ernaast ook diverse gebouwen die horen bij de rijke geschiedenis van deze kathedraal. Dit zijn de bezienswaaridgheden van de Kathedraal van Florence.

Het schip van de Kathedraal van Florence is maar liefst 153 meter lang, de koepel bijna 46 meter. De kathedraal moest de machtige positie die Florence toentertijd had uitstralen.

De kerk is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. In 1296 werd met de bouw van de kathedraal begonnen. Van grootse proporties. Het schip is maar liefst 153 meter lang, de koepel bijna 46 meter. De kathedraal moest de machtige positie die Florence toentertijd had uitstralen. Overigens heeft de bouw enkele eeuwen geduurd. Eerst kwam de bouwmeester, Arnolfo di Cambio, om het leven.

Beklim het dak van de kathedraal

,,Je moet naar de koepel van de dom klimmen, dan pas kun je je volledig overgeven aan de bekoring van Florence.” Het gezegde is al oud en verwijst naar de beroemde kathedraal, die midden in de stad staat. Vanaf de koepel kijk je uit over de vele rode dakpannen van de huizen die glinsteren in de zon. De paleizen van zandsteen glanzen goud, terwijl overal kerken, bruggen en pleinen te zien zijn.

Jesus Vasari Fresco in de Kathedraal van Florence.

Discussie over het ontwerp

Later ontstond er veel discussie over het ontwerp, dat diverse malen werd aangepast. Uiteindelijk werd een speciaal benoemde commissie het in 1368 eens, desondanks was de koepeloverwelving van Filippo Brunelleschi pas tegen het midden van de vijftiende eeuw af. Het was de grootste koepel van zijn tijd en zonder de traditionele steunconstructie. 

Wie de ruim 400 treden omhoog loopt ziet hoe het fraai gedecoreerde binnenste deel het geheel draagt. Overigens kun je in de kerk een trap naar beneden nemen naar Santa Reparata. Deze crypte bevat de resten van 4de-eeuwse kerk van Santa Reparata die in 1296 is afgebroken om plaats te maken voor de kathedraal.

Baptisterium

Het Baptisterium hoort feitelijk bij de kathedraal. Hij ligt ervoor en is één van de oudste gebouwen van Florence. Het stamt waarschijnlijk uit de 4e eeuw. Het Baptisterium (waar onder andere Dante is gedoopt) heeft twee wereldberoemde kunstwerken. 

Het plafond stamt uit de 13e eeuw, de mozaïeken laten het Laatste Oordeel zien. Het gebouw is vooral beroemd door de deuren van Lorenzo Ghiberti. Deze kunstenaar won in 1401 een prijsvraag. De stad was bevrijd van de pest en dat moest gevierd worden met een ultieme kunstuiting. Zeven vooraanstaande kunstenaars deden mee, waaronder Brunelleschi. 

De voorkant van de Kathedraal van Florence.

Ghiberti werkte 21 jaar aan het noordportaal van het Baptisterium, waarna hij tussen 1424 en 1452 het oostportaal maakte. Michelangelo noemde dit vol bewondering de ‘paradijspoort’. In dit portaal zijn Bijbel-afbeeldingen van bijvoorbeeld De zondeval, Kaïn en Abel, Mozes die de stenen tafelen ontvangt en de Val van Jericho te zien.

Waarbij met name het perspectief opvalt dat Ghiberti gebruikte. De originele panelen zijn overigens in het Museo dell’Opera del Duomo te zien, in het Baptisterium hangen kopieën. De lokale naam is Battistero di San Giovanni.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Toren van Giotto

Deze klokkentoren is bekend vanwege zijn marmer en vele reliëfs. Aan de buitenkant vechten groen, wit en roze Toscaans marmer om je aandacht. De terracotta panelen in het onderste deel met bas-reliëfs zijn van Andrea Pisano. De lokale naam is Campanile.

De reliëfs aan de binnenkant tonen onder andere afbeeldingen uit de schepping, maar ook talloze kunstafbeeldingen. Bovenin zijn vooral afbeeldingen van planeten, deugden, vrije kunsten en sacramenten te vinden. De toren zelf is 85 meter hoog. De Toren van Giotto staat naast de Kathedraal van Florence.

Overnachten in Florence

De stad wordt vooral bezocht door dagjesmensen, wat zonde is. Juist in de vroege ochtend en avond leeft deze stad. Ik heb meerdere nachten geslapen in diverse hotels en vond juist deze momenten erg bijzonder. Overdag bezocht ik de vele attracties, om in de avond lekker te kunnen eten en drinken. Je hebt een grote keuze aan kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je online kunt boeken.

Meer artikelen over Toscane