Waarom moet ik hier heen?

De Kathedraal van Florence is immens. Het schip is maar liefst 153 meter lang, de koepel bijna 46 meter. De kathedraal moest de machtige positie die Florence toentertijd had uitstralen.

Wie dwaalt door Florence kan niet om de Kathedraal (of Duomo) heen. Dit imposante en architectonisch hoogstandje is uniek in de wereld. Met ernaast ook diverse gebouwen die horen bij de rijke geschiedenis van deze kathedraal.

De kerk is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. In 1296 werd met de bouw van de kathedraal begonnen. Van grootse proporties. Het schip is maar liefst 153 meter lang, de koepel bijna 46 meter. De kathedraal moest de machtige positie die Florence toentertijd had uitstralen. Overigens heeft de bouw enkele eeuwen geduurd. Eerst kwam de bouwmeester, Arnolfo di Cambio, om het leven.

Later ontstond er veel discussie over het ontwerp, dat diverse malen werd aangepast. Uiteindelijk werd een speciaal benoemde commissie het in 1368 eens, desondanks was de koepeloverwelving van Filippo Brunelleschi pas tegen het midden van de vijftiende eeuw af. Het was de grootste koepel van zijn tijd en zonder de traditionele steunconstructie.

Wie de ruim 400 treden omhoog loopt ziet hoe het fraai gedecoreerde binnenste deel het geheel draagt. Overigens kun je in de kerk een trap naar beneden nemen naar Santa Reparata. Deze crypte bevat de resten van 4de-eeuwse kerk van Santa Reparata die in 1296 is afgebroken om plaats te maken voor de kathedraal.

Baptisterium

(Lokale naam: Battistero di San Giovanni)
Het Baptisterium hoort feitelijk bij de kathedraal. Hij ligt ervoor en is één van de oudste gebouwen van Florence. Het stamt waarschijnlijk uit de 4e eeuw. Het Baptisterium (waar onder andere Dante is gedoopt) heeft twee wereldberoemde kunstwerken.

Het plafond stamt uit de 13e eeuw, de mozaïeken laten het Laatste Oordeel zien. Het gebouw is vooral beroemd door de deuren van Lorenzo Ghiberti. Deze kunstenaar won in 1401 een prijsvraag. De stad was bevrijd van de pest en dat moest gevierd worden met een ultieme kunstuiting. Zeven vooraanstaande kunstenaars deden mee, waaronder Brunelleschi.

Ghiberti werkte 21 jaar aan het noordportaal van het Baptisterium, waarna hij tussen 1424 en 1452 het oostportaal maakte. Michelangelo noemde dit vol bewondering de ‘paradijspoort’. In dit portaal zijn Bijbel-afbeeldingen van bijvoorbeeld De zondeval, Kaïn en Abel, Mozes die de stenen tafelen ontvangt en de Val van Jericho te zien. Waarbij met name het perspectief opvalt dat Ghiberti gebruikte. De originele panelen zijn overigens in het Museo dell’Opera del Duomo te zien, in het Baptisterium hangen kopieën.

Toren van Giotto

(Lokale naam: Campanile)
Deze klokkentoren is bekend vanwege zijn marmer en vele reliëfs. Aan de buitenkant vechten groen, wit en roze Toscaans marmer om je aandacht. De terracotta panelen in het onderste deel met bas-reliëfs zijn van Andrea Pisano. De reliëfs aan de binnenkant tonen onder andere afbeeldingen uit de schepping, maar ook talloze kunstafbeeldingen. Bovenin zijn vooral afbeeldingen van planeten, deugden, vrije kunsten en sacramenten te vinden. De toren zelf is 85 meter hoog.

De Toren van Giotto staat naast de Kathedraal van Florence.

Meer informatie:
www.ilgrandemuseodelduomo.it/cattedrale
www.ilgrandemuseodelduomo.it/#campanile

Corno’s reistips:

Florence is ideaal voor een stedentrip maar kan ook heel goed als start- of eindpunt van je rondreis door Toscane fungeren. Hieronder een aantal handige tips.

Kathedralen