Paestum

Beroemde stad uit de klassieke oudheid

Paestum was ooit een belangrijke stad toen de Grieken de baas waren in het zuiden van Italië. Het is een archeologische vindplaats die bekend staat om zijn uitzonderlijk goed bewaarde oude Griekse tempels. Je vindt hier talloze herinneringen aan de rijkdom van de Oude Grieken. Dit zijn de bezienswaardigheden van Paestum.

De ruïnes van Paestum zijn rond 1750 bij toeval ontdekt en vormen een indrukwekkende attractie. Paestum en het nabijgelegen Velia maken tegenwoordig onderdeel uit van het Cilento National Park in Italië. Als je hier rond loopt zul je vanzelf begrijpen dat dit gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De naam Paestum is de klassieke Romeinse naam voor de stad Poseidonia. Dit was een belangrijke stad uit het oude Magna Graecia. Dit omvatte het door de Grieken gekoloniseerde gebied in het zuiden van het huidige Italië. 

Tempel van Hera (Basiliek)

Deze tempel is een van de best bewaarde Dorische tempels ter wereld. Bewonder de majestueuze zuilen en verken het interieur om de schaal en grootsheid van de oude structuur te waarderen.

Tempel van Neptunus (Poseidon)

Opgedragen aan de god van de zee, is deze tempel een ander indrukwekkend voorbeeld van oude Griekse architectuur. Bewonder de ingewikkelde details en het schilderachtige uitzicht vanaf de verhoogde positie van de tempel.

Tempel van Ceres (Athena)

Deze kleinere tempel zou zijn gewijd aan de godin Athena. Hoewel het gedeeltelijk is verwoest, biedt het nog steeds een kijkje in het verre verleden en toont het de architectonische bekwaamheid van de Grieken.

Archeologisch Museum van Paestum

Archeologisch Museum van Paestum.

Bezoek ook het Archeologisch Museum van Paestum. Hier vind je talloze fresco’s, waaronder deze van een wagen met paarden. De tekeningen zijn zeer verfijnd en stammen veelal uit 500 voor Christus. Tijdens je bezoek kun je je verbazen over de talloze overblijfselen uit de klassieke oudheid. En zul je begrijpen hoe rijk beide steden ooit waren.

Het museum ligt in de buurt van de archeologische vindplaats en herbergt een uitgebreide collectie artefacten die in het gebied zijn ontdekt. Verken de exposities om oud aardewerk, sculpturen en fresco's te zien die inzicht geven in de levens van de mensen die in Paestum woonden.

Forum Romanum

Ook in Paestum vind je een Forum Romanum, oftewel een Romeins marktplein. Doe een stap terug in de tijd terwijl je door de overblijfselen van het oude Romeinse forum dwaalt. Je kunt de overblijfselen zien van de ooit levendige markt.

Amfitheater

Dit oude amfitheater is niet al te groot, maar wel imposant. Ooit werden hier de beruchte gevechten tussen gladiatoren gehouden, maar ook andere vormen van amusement. Loop door de arena en voel je nietig. Althans, dat had ik.

Stadsmuren

Een wandeling langs de oude stadsmuren van Paestum is de moeite waard. De muren lopen rondom de archeologische plaats en geven een heerlijk uitzicht op de ruïnes en het omliggende platteland. Het geeft een goed beeld van hoe groot de stad ooit was.

Via Sacra

Deze heilige weg leidt van de stadspoort naar de beroemde tempels. Loop langs hetzelfde pad dat ooit door de oude Grieken en Romeinen werden genomen. Dit deden ze vooral tijdens religieuze processies.

Heiligdom voor Aphrodite

Dit heiligdom ligt net buiten de stadsmuren en is gewijd aan de godin Aphrodite. Verken de ruïnes van het heiligdom en ontdek enkele unieke archeologische vondsten, waaronder een bijzonder terracotta beeld van een bij. Daarom wordt deze plek ook wel de 

Overnachten bij Paestum

Een bezoek aan Paestum neemt meerdere uren in beslag. Het is dan ook slim om een nacht te verblijven in de regio. Zodat je de volgende dag vroeg op pad kan. Waardoor je de meeste andere bezoekers voor blijft. Er zijn veel kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je kunt boeken. Wees er wel op tijd bij. 

Natuurreservaat Sele rivier

 Als je wat meer tijd heeft is het nabijgelegen natuurreservaat langs de rivier de Sele erg leuk.. Dit beschermde natuurgebied is perfect voor een wandeling, waarbij je ook veel vogels kunt spotten.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen