Waarom moet ik hier heen?

Het San Marco-plein vormt het hart van de stad. Het plein is genoemd naar de evangelist Marcus, de schrijver van het tweede evangelie in de bijbel. Marcus is de beschermheilige van Venetië.

Lokale naam: Piazza San Marco

Het San Marco-plein in Venetië is wereldberoemd, net als de torenhoge prijzen die er gevraagd worden voor een kopje koffie. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en te zien hoe het dagelijkse leven zich afspeelt op dit majestueuze plein.

Ga bijvoorbeeld vroeg in ochtend als iedereen naar zijn werk gaat en de eerste barretjes hun deuren openen. Of ga in de avond als alles is verlicht. Dan voel je hoe het ooit was hier in de tijd van de Dogen.

Aan het plein bevinden zich diverse belangrijke gebouwen. Zoals het Dogenpaleis, de San Marco-basiliek, de Biblioteca Marciana, de Campanile en Museo Civico Correr.

Maar in dit kleine deel van Venetië is meer. Zoals het Archeologisch Museum en de Torre dell’Orologio. Bij hoog water komt het geregeld voor dat het hele plein onder loopt. En ook al na een regenbui zie je weerspiegeling in het water.

Corno’s reistips:

Venetië is dé stad van de romantiek. Stelletjes reizen massaal af naar de stad om in elkaars ogen te kunnen kijken. Inmiddels is de stad ook uitgegroeid tot een populaire plek voor gezinnetjes en ouderen. Voor een stedentrip van gemiddeld drie tot vijf dagen. Waarbij het rijke verleden voorbij komt, maar vooral ook de Italiaanse keuken en het klimaat. Een mix die uniek is in de wereld, want waar vind je verder een plek waar de binnenstad autoloos is. En je jezelf laat vervoeren over het water?

Beste tijd:
Het hoogseizoen begint in juni en eindigt eind september. Dan is het hier ook extreem druk met toeristen, terwijl de temperatuur dik boven de dertig graden kan uit komen. Daarnaast kan de warmte algen in het water veroorzaken, wat bij laag water kan gaan stinken.

In de winter is het relatief rustig (behalve rond kerst), maar ook het voorjaar is goed te doen.

Feestdagen als het carnaval (februari) en de Festa del Redentore (juni) zijn extreem druk, maar bieden wel degelijk iets bijzonders.

Let op!
Wie niet oplet, betaalt in Venetië al snel de hoofdprijs. Of het nu een kopje koffie of een tocht met een gondel betreft. Vraag vooraf naar de prijs, zodat verrassingen (en ergernis) uitblijven.