San Marco-plein

andel over een van de meest beroemde pleinen ter wereld

Het San Marco-plein in Venetië is wereldberoemd, net als de torenhoge prijzen die er gevraagd worden voor een kopje koffie. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en te zien hoe het dagelijkse leven zich afspeelt op dit majestueuze plein. Ik ben er meerdere keren geweest en zag zowel de schoonheid als de problemen. Dit zijn de bezienswaardigheden van het San Marco-plein.

Het plein vormt het hart van de stad. Het plein is genoemd naar de evangelist Marcus, de schrijver van het tweede evangelie in de bijbel. Marcus is de beschermheilige van Venetië. 

Beste tijd voor het San Marcoplein

Op het midden van de dag wordt het plein letterlijk overlopen. Dan zie je meer toeristen dan duiven, wat best bijzonder is. Je ziet dan tientallen mensen selfies maken en poseren voor hun vriend of vriendin. Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen.

In de vroege ochtend

Zonsopgang op het San Marcoplein.

Ik ben vroeg in ochtend hier geweest als iedereen naar zijn werk gaat. De eerste barretjes openen hun deuren. Bestel daar binnen aan de bar een koffie, deze zijn meestal redelijk geprijsd. Als je op het plein gaat zitten is het extreem duur. Sterker nog, het kan weleens de duurste koffie uit je leven zijn. Ik liep lekker over het plein met fraai zacht licht als de zon boven de horizon komt.

In de avond 

Of ga in de avond als alles is verlicht. Dan voel je hoe het ooit was hier in de tijd van de Dogen. Het is dan ook nog wel druk, maar de sfeer is heerlijk.  

Bij hoog water

Bij hoog water komt het geregeld voor dat het hele plein onder loopt. En ook al na een regenbui zie je weerspiegeling in het water. Ik zag het en vond het magisch mooi. Al begrijp ik ook dat het voor de inwoners een hoop gedoe oplevert, keer op keer.

Overnachten in Venetië

De stad is perfect voor een stedentrip. Je kunt zowel in het centrum als net erbuiten goed een paar nachten verblijven. Ook heb ik op een camping net buiten Venetië geslapen. In de stad vind je veel kleine hotels, goedkope hostels, handige appartementen en meer voor je bezoek. Wees er wel op tijd bij, zodat je nog relatief goedkoop kunt boeken.

De belangrijkste gebouwen

Aan het plein bevinden zich diverse belangrijke gebouwen. Zoals de San Marco-basiliek, het Dogenpaleis, de Biblioteca Marciana, de Campanile en Museo Civico Correr. Maar in dit kleine deel van Venetië is meer te zien. Zoals het Archeologisch Museum en de Torre dell’Orologio. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Italië

Lees mijn Tips

alle 64 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen