Florence

Kunststad van superlatieven

Florence in Italië is nog steeds één van de grootste cultuursteden ter wereld. Met de toenmalige bankiers van de paus als initiatiefnemers. Met harde hand ontwikkelden zij niet alleen de handelsstad, maar ook hun hobby: kunst. Kunstliefhebbers roemen Florence terecht als één van de grootste cultuursteden ter wereld. Dit zijn de bezienswaardigheden van Florence. Met in dit artikel ook aandacht voor de leukste excursies en tours om te doen. 

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio.

Dit is een wereldberoemde brug: Ponte Vecchio. Deze imposante brug kent een bijzonder verleden. Architect en kunstenaar Taddeo Gaddi liet in 1345 de brug bouwen, nadat de rivier de oudere houten brug had weggespoeld. De brug is erg populair, ook bij fotografen. Als je hier loopt begrijp je waarom.

Lees mijn artikel over Ponte Vecchio

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi in Florence.

Dit is een must voor kunstliefhebbers. Galleria degli Uffizi (of Uffizi zoals het vaak in de volksmond wordt genoemd) is een must. Dit museum in Florence huisvest opvallend veel kunst. Waaronder meesterwerken van met name Italiaanse en Hollandse meesters. Maar ook het gebouw zelf is zeer de moeite waard.

Lees mijn artikel over Galleria degli Uffizi

Kathedraal van Florence

De Kathedraal van Florence.

Volgens velen is de Kathedraal van Florence de mooiste van Italië. En misschien wel ter wereld. Wie dwaalt door Florence kan niet om de Kathedraal (of Duomo) heen. Dit imposante en architectonisch hoogstandje is uniek. Met ernaast ook diverse gebouwen die horen bij de rijke geschiedenis van deze kathedraal. De Kathedraal van Florence (die ook vaak Duomo wordt genoemd) wordt vaak als het centrale punt van de stad gezien. Je kunt naar de top van het dak klimmen.

Lees mijn artikel over de Kathedraal van Florence

Overnachten in Florence

De stad wordt vooral bezocht door dagjesmensen, wat zonde is. Juist in de vroege ochtend en avond leeft deze stad. Ik heb meerdere nachten geslapen in diverse hotels en vond juist deze momenten erg bijzonder. Overdag bezocht ik de vele attracties, om in de avond lekker te kunnen eten en drinken. Je hebt een grote keuze aan kleine hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je online kunt boeken.  

Boek je excursies online

Geschiedenis van Florence

De bloei van Florence mag een klein wonder heten. Zeker na de duistere Middeleeuwen als Europa zucht onder armoede, oorlogen en ziektes. Het veranderende klimaat wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan de Medici-familie. Deze bankiers beheerden lange tijd het vermogen van de paus. Ze bewijzen in de 15e eeuw dat geld gelijk aan macht is, als zij uitgroeien tot de absolute heersers in Florence en omgeving.

De Medici hadden een grote voorliefde voor architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst als ook de literatuur. Met hun vermogen kochten zij massaal kunst, maar ze creëerden ook een omgeving waar kunstenaars konden opbloeien. Onder meer voor Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, beter bekend als Michelangelo.

Wandelen door Florence.

Van 1490 tot 1492 nam Lorenzo I de’ Medici, ook wel Il Magnifico (de prachtlievende) genoemd, hem onder zijn hoede. Waardoor hij in de juiste kringen kon verkeren. En toegang had tot diverse oudheidkundige verzamelingen, waaronder die in de tuin van het San Marco-klooster. Maar de stad inspireerde meer meesters: Leonardo da Vinci schilderde zijn Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.

Florence is de bakermat van de Renaissance

De stad wordt door wetenschappers beschouwd als de bakermat van de Renaissance. Nergens anders in Italië kun je zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode zien. Deze stroming noemen de Italianen zelf de wedergeboorte van de ‘klassieke oudheid’. Duidelijk is dat er een opleving in de kunst en letteren te zien is, die uiteindelijk heel Europa bereikt. Realisme staat daarbij centraal, met name in de schilderkunst.

Ook als handelsstad speelde Florence een belangrijke rol in Europa. Die we ook in Nederland hebben gemerkt. Onze gouden florijn stamt af van de plaatselijke munt die in Florence van hand tot hand ging. De florijn is de voorloper van de gulden die we gebruikten tot de invoering van de euro. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Bijzondere naam

De stad ligt in het dal van de Arno-rivier. De Romeinen stichtten de stad officieel in het jaar 59 onder de naam ‘Florentia’, wat ‘de bloeiende’ betekent in Latijn. In de eerste eeuwen groeide de stad gestaag, maar de grootste groei kwam dus pas veel later. De Romeinen hadden dus wel een vooruitziende blik. Florence was tussen 1865 en 1870 zelfs de hoofdstad van Italië, maar moest die eer uiteindelijk toch aan Rome laten.

Een van de vele musea in Florence.

Meer artikelen over Toscane