Waarom moet ik hier heen?

Een oude vervallen wijk is nu een republiek van kunstenaars midden in Vilnius. Užupis is een heerlijke plek om rond te wandelen, de verhalen te horen over de grondwet (ja, echt) en onafhankelijksheidsdag; op 1 april...

Užupis is een unieke wijk in Vilnius. Ooit behoorde het tot de armste wijken van Vilnius, maar inmiddels is het de meest bloeiende wijk van de stad. De reden; een groepje kunstenaars riepen de onafhankelijk republiek Užupis uit. En hebben hier hun atelier, leuke winkeltjes en opvallend kunst op straat.

Sfeerbeeld in Užupis.
Sfeerbeeld in Užupis. Corno van den Berg

De zelfverklaarde republiek heeft een heus toegangsbord als je over de rivier de wijk binnen loopt. En eerlijk is eerlijk, de sfeer is anders. Wat je al snel zult merken als je hier bent.

De Grondwet van Užupis kun je lezen op een muur.
De Grondwet van Užupis kun je lezen op een muur. Corno van den Berg

De republiek heeft een eigen president, een vlag en een leger. Van maar liefst 12 man. En een beschermengel op het centrale plein van de republiek. En ze vieren hun onafhankelijkheid -met een knipoog- op 1 april.

De beroemde engel van Užupis.
De beroemde engel van Užupis. Corno van den Berg

Onder de brug hangt de beroemde schommel waar je boven de Užupis-rivier kunt zwieren. Als je door de wijk loopt zie je talloze kunstvoorwerpen. Met name langs de rivier, waar ook gezellige terrasjes te vinden zijn.

De beroemde schommel van Užupis.
De beroemde schommel van Užupis. Corno van den Berg

En bijvoorbeeld ook de Grondwet op een muur. En als je bij de boekwinkel er naar vraagt, krijg je de grondwet zelf in het Nederlands.

De Grondwet van Užupis.
De Grondwet van Užupis. Corno van den Berg

Lees Mijn Reisverhalen over Litouwen:

Ik maakte een rondreis door het land. Hier lees jij mijn ervaringen:

Litouwen; EU-land, maar relatief onbekend

Litouwen is misschien wel het minst bekende land in de Europese Unie. Maar eenvoudig (en snel) vanuit Schiphol te bereiken. Je kunt er gewoon met je euro's betalen. Met goede wegen en een geheel eigen keuken.

Reisverhaal

Een rondreis door Litouwen; die ga ik maken. Met tips van locals. Dus ga ik op zoek naar de Heuvel met de Kruizen, maak een bijzondere ballonvaart, krijg een rondleiding in een klooster, bezoek diverse feesten en nog veel meer.  


De leukste excursies in Litouwen

Een ballonvaart boven de hoofdstad Vilnius. Op zoek naar de Heuvel der Kruisen die op social media erg populair is. En een rondleiding van een non door een eeuwenoud klooster. Dit is Litouwen op zijn best….

Reisverhaal

Na ruim een week rondreizen maak ik de balans op. Wat vond ik nou eigenlijk het leukste aan Litouwen? Naast de hoofdstad Vilnius kom ik op nog drie dingen. Een ballonvaart over boerderijen, maar ook boven de hoofdstad Vilnius. En ik ga op zoek naar de...


Bezienswaardigheden van Litouwen

Een rondreis door Litouwen. Ik kwam niet verder dan de hoofdstad Vilnius. Via Facebook vroeg ik om tips. Die kwamen er. Dus ging ik op pad. En werd aangenaam verrast.

Reisverhaal

Litouwen is niet erg populair. Ook ik moest even nadenken over het land, de hoofdstad en wat ik er nog meer van wist. Het was niet erg veel. Ik vroeg hulp van andere reizigers via Facebook. En kreeg die.


Vilnius: Verdwalen in Werelderfgoed

Vilnius is een stad waar ik vooraf weinig beeld bij heb. Op social media komt heel af en toe een foto van de oude binnenstad voorbij. Maar als ik ga Googlen ben ik meteen geboeid. UNESCO en een ministaatje middenin de stad. Dat moet ik zien.

Reisverhaal

Soms word je aangenaam verrast. In Vilnius gebeurt het. De binnenstad is lekker klein en het is UNESCO-Werelderfgoed. Vilnius is een heerlijke plek om zelf te ontdekken. Met iets wonderlijks; een ministaatje middenin de stad. Dat moet ik zien.