Waarom moet ik hier heen?

Een oude vervallen wijk is nu een republiek van kunstenaars midden in Vilnius. Užupis is een heerlijke plek om rond te wandelen, de verhalen te horen over de grondwet (ja, echt) en onafhankelijksheidsdag; op 1 april...

Sfeerbeeld in Užupis.
Sfeerbeeld in Užupis. Corno van den Berg

Užupis is een unieke wijk in Vilnius. Ooit behoorde het tot de armste wijken van Vilnius, maar inmiddels is het de meest bloeiende wijk van de stad. De reden; een groepje kunstenaars riepen de onafhankelijk republiek Užupis uit. En hebben hier hun atelier, leuke winkeltjes en opvallend kunst op straat.

De zelfverklaarde republiek heeft een heus toegangsbord als je over de rivier de wijk binnen loopt. En eerlijk is eerlijk, de sfeer is anders. Wat je al snel zult merken als je hier bent.

De Grondwet van Užupis kun je lezen op een muur.
De Grondwet van Užupis kun je lezen op een muur. Corno van den Berg

De republiek heeft een eigen president, een vlag en een leger. Van maar liefst 12 man. En een beschermengel op het centrale plein van de republiek. En ze vieren hun onafhankelijkheid -met een knipoog- op 1 april.

De beroemde engel van Užupis.
De beroemde engel van Užupis. Corno van den Berg

Onder de brug hangt de beroemde schommel waar je boven de Užupis-rivier kunt zwieren. Als je door de wijk loopt zie je talloze kunstvoorwerpen. Met name langs de rivier, waar ook gezellige terrasjes te vinden zijn.

De beroemde schommel van Užupis.
De beroemde schommel van Užupis. Corno van den Berg

En bijvoorbeeld ook de Grondwet op een muur. En als je bij de boekwinkel er naar vraagt, krijg je de grondwet zelf in het Nederlands.

De Grondwet van Užupis.
De Grondwet van Užupis. Corno van den Berg