Waarom moet ik hier heen?

Marrakech is een populaire stad voor een stedentrip. Het is vooral bekend vanwege de architectuur, het plein Djemaa el Fna, de souk en de verfijnde Marokkaanse keuken.

Marrakech is één van de vier beroemde koningssteden van Marokko, net als Fez, Meknes en Rabat. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas. Het is in de eerste plaats een stad voor een stedentrip, maar een rondreis door Marokko kan natuurlijk ook.

De vele kleuren van Marrakech.
De kleuren van Marrakech. Corno van den Berg

Marrakech is een mysterieuze stad, waar je ogen tekort komt. Wie in het rijke verleden duikt, zal merken dat het niet helemaal duidelijk is waar de naam Marrakech vandaan komt. Waarschijnlijk stamt het af van het Berberse ‘mus(n) akush’, wat ‘land van God’ betekent. Maar zeker is dit niet.

Muzikant in Marrakech
Een muzikant in Marrakech. Corno van den Berg

Geschiedenis van Marrakech

In 1062 werd de stad gesticht door Yusuf ibn Tashfin en het was de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. Het rijk strekte zich destijds uit van Spanje tot Senegal. In de twaalfde eeuw was het de hoofdstad van de Almohaden. De handelsstad lag op de karavaanroutes in de Sahara. Vroeger liepen bijna alle routes naar Timboektoe, ook vanuit Marrakech.

Wie hier rondloopt, komt hem vanzelf tegen: de 9 kilometer lange rode aarden wal om de stad. Deze werd tijdens de heerschappij van de Almohaden gebouwd. Marrakech werd in de zestiende eeuw belangrijk, tijdens het Saadiaanse Rijk van Ahmed el Arj.

Een van de rijk bewerkte deuren in Marrakech.
Een van de rijk bewerkte deuren in Marrakech. Corno van den Berg

Hij bouwde op diverse plaatsen indrukwekkende gebouwen en graven, die ook nu nog te bewonderen zijn. Marrakech werd daarna veroverd door de Alaouiten, Sultan Moulay Ismail had zijn oog op de stad laten vallen. Ondertussen groeide de handel door.

Na de Franse bezetting in 1913 werd het moderne gedeelte van de stad gebouwd. In 1917 werd de stad onder Frans bewind bestuurd door Pash el Glaoui. In 1956 werd de stad door koning Mohammed V overgenomen. Na enkele jaren werd Rabat hoofdstad van Marokko en werd Marrakech een provinciehoofdstad.

Avond in Marrakech.
Laat in de avond in Marrakech. Corno van den Berg

Omdat de stad eeuwenlang zo belangrijk was, werd Marokko tot enkele tientallen jaren geleden door Arabieren, Perzen en Europeanen het ‘Koninkrijk van Marrakech’ genoemd. Het zegt veel over deze stad. Tegenwoordig is Marrakech vooral bekend als de Rode Stad, dit omdat de meeste huizen rood zijn geverfd.

Beste excursies voor Marrakech:

Verken het centrale plein Djemaa el Fna

De avond valt op het plein Djemaa el Fna in Marrakech.
De avond valt in Marrakech. Corno van den Berg

Djemaa el Fna is al decennialang dé trekpleister van Marrakech. Het centrale plein is de levensader van de stad, waar altijd wat gebeurt. Wie hier rond loopt kijkt zijn ogen uit. De beste tijd om te gaan is rond het einde van de middag, al is de avond ook zeer levendig.

In de namiddag wordt de temperatuur extra aangenaam, vandaar dat het plein zich dan langzaam vult met mensen. Er zijn dansgroepen, muzikanten, acrobaten, verhalenvertellers, slangenbezweerders en veel meer. Kortom: veel vermaak. Als de zon ondergaat kun je eten bij de vele eettentjes en verandert de muziek in geroezemoes.

Proef tajine met kip, lam of vis

Zelfgemaakte kip tajine bij een kookworkshop.
Zelfgemaakte kip tajine bij een kookworkshop. Corno van den Berg

De tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. Door het taps toelopende deksel valt bij het koken de condens weer terug in de schaal, waardoor de smaak extra goed wordt. En deze is heel populair in Marokko. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan, wat het wel makkelijk maakt. Lam-tajine is vermaard in Marrakech, maar ook de kip- en vis-tajine zijn zeer smaakvol. Proef het zelf.

Leer de Marokkaanse keuken via een kookcursus

De rijke smaak van de keuken van Marokko is reden voor veel toeristen om in Marrakech een kookcursus te doen. En terecht, want je leert veel over het gebruik van specerijen en hoe de diverse smaken samen komen zonder te overheersen.
Meer informatie:
www.soukcuisine.com
www.riadkniza.com

Ga stappen in een van de nachtclubs

Marrakech is al jaren ‘hot’ vanwege zijn uitgaansleven. Er zijn talloze bars, maar ook nachtclubs. Waaronder Pacha, naar eigen zeggen de grootste nachtclub van heel Afrika. En het populaire So, dat onderdeel is van het Sofitel Hotel. Goedkoop is het niet, bijzonder wel.

Shop in een souk in Marrakech

De kledenafdeling op de soukh van Marrakech.
De kledenafdeling op de soukh van Marrakech. Corno van den Berg

Marrakech telt diverse souks (of bazaars). De bekendste (en grootste) is die in de Medina, waar een netwerk van kleine straatjes je laat kennis maken met honderden geuren, kleuren, bekende en totaal onbekende artikelen.

Waar afdingen een vorm van leven is en niets kopen bijna onmogelijk is. Het is slim om extra ruimte in je koffer te laten. De souk kun je goed overdag bezoeken, maar kan ook tegen het vallen van de avond.

Slaap in een riad (of ryad) in Marrakech

riad in Marrakech
Een riad in Marrakech. Corno van den Berg

Het is een goede tip: Verspil je geld niet aan grote hotels, maar zoek een riad. Een riad is een oud huis van welgestelde Marokkanen met een ruime binnenplaats en meestal ook een vijver. De meeste liggen in de Medina, waardoor je (bijna) altijd op loopafstand van het grote plein bijvoorbeeld. De keuze aan riads is groot.

Zie de zonsondergang vanaf een balkonterras

Dakterras Marrakech.
Toeristen kijken op één van de dakterrassen uit over Marrakech. Corno van den Berg

Rond het centrale plein zie je veel terrassen op balkons bij diverse restaurants en bars. Het geeft een goed beeld van de drukte op en rond het plein. Met name in de namiddag en vooral rond de zonsondergang. Dan is dit ook een bijzonder goede plek voor foto’s. Let vooral ook op de schaduwen op het plein door de zon, dit levert aardige effecten op. Ga zitten en neem alles in je op.

Bezoek het literair café Dar Cherifa

Dar Cherifa is het oudste huis van de Medina van Marrakech. Het ooit vervallen gebouw werd nieuw leven ingeblazen door de beste kunstenaars. Tegenwoordig is het een cultureel centrum; een hip literair café. Waar je tentoonstellingen van schilderijen, beeldhouwwerken, maar ook avondconcerten kunt meemaken. En je kunt er ook blijven eten met gelijkgezinden.
Meer informatie: Reviews Dar Cherifa

Ontdek de bijzondere Arganolie

Arganolie wordt met de hand uit de noten gehaald.
Arganolie wordt met de hand uit de noten gehaald. Corno van den Berg

Arganolie wordt wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Deze olie wordt veel gebruikt voor cosmetica en voor de keuken. En het heeft therapeutische kwaliteiten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Arganolie de bloedcirculatie kan stimuleren, het cholesterolgehalte kan verlagen en de fysieke weerstand kan bevorderen. De olie wordt geperst uit de vruchten van de Arganboom (Argania spinosa).

Bijzonder is dat tot 15 jaar geleden nog bijna niemand van deze olie had gehoord. Maar de populariteit groeit. Marrakech ligt vlakbij de regio waar veel Arganbomen staan en dus een belangrijke doorvoerhaven. Deze inmiddels wereldberoemde olie is niet goedkoop, maar heel bijzonder.

Proef echte saffraan

Veel gerechten in Marrakech worden bereid met saffraan, zoals sauzen, rijstgerechten, visgerechten, brooddeeg, desserts en melk. Wie een rondleiding volgt langs de traditionele apotheken komt het vanzelf tegen. En wie een kookcursus volgt ook. Maar de vraag is hoe je echte saffraan van nepsaffraan kunt onderscheiden en, wat de smaak is. Zodat je de kennis thuis kunt gebruiken.

Bezoek een Marokkaanse hammam (scrub en massage)

Een hammam in Marrakech.
Een kleurrijke hammam in Marrakech. Corno van den Berg

Een fikse scrub- en wasbeurt, een koudwaterbad en dan een massage. En je huid voelt aan als een baby. Een bezoek aan een Marokkaans badhuis is populair bij toeristen. En Marrakech biedt talloze goede hammams. Al eeuwenlang zijn het hier plekken waar mensen zich kunnen (laten) wassen en elkaar kunnen ontmoeten. Wellness pur sang.

Verdrink in kleuren in een leerlooierij

Leerlooierij in Marrakech.
Leerlooierij in Marrakech.

De leerlooierijen (of ‘tanneries’) van Fez zijn wereldberoemd. Maar ook Marrakech heeft ze, al kun je er niet van bovenaf fotograferen. Je kunt hier het wonderlijke proces zien hoe de huiden van koeien, geiten, schapen en kamelen in zo’n drie weken van resterend haar en vlees worden ontdaan. Waarna ze in betonnen kuipen met water en bloed worden gelegd om ze steviger te maken. Daarna worden ze in dierlijke urine en duivendrek gedompeld om ze weer zachter te krijgen. Tot slot worden ze geverfd.

De Tanneries liggen aan de rand van de Noordelijke Medina, vlak bij de toegangspoort Bab Debbagh (de ‘leerlooierspoort’) . En ook aan weerszijden van de Rue de Bab Debbagh. Het vak verdwijnt langzaam, dus ook vind je steeds minder leerlooierijen. Vooral ook door de stank. Toeristen krijgen een takje munt voor je neus.

Maak kennis met de tandentrekkers

Tandarts in Marrakech.
Tandarts in Marrakech.

Het is een fenomeen in Marrakech en andere delen van Marokko. De tandentrekkers lopen over het centrale plein met diverse tangen op zoek naar mensen met kiespijn. Ter plekke wordt de tand getrokken, meestal met veel rumoer. Want dit spektakel trekt altijd veel bekijks. Dus als je hier rond loopt, let op of je iemand hoort schreeuwen.

Ook kun je ter plekke tanden proberen, alsook een compleet kunstgebit kopen. Of een gebit laten maken van de diverse tanden die er liggen.

Doe dit niet in Marrakech!

Het centrale plein van Marrakech is berucht om zijn dieren. Denk aan slangenbezweerders, waarbij de slangen bijna voortdurend verdoofd zijn. Maar ook mannen die apen allerlei trucs laten doen. Bij deze apen zijn de voortanden vaak weggehaald, zodat ze niet kunnen bijten. Je begrijpt het al: Aan deze excursies moet je je geld niet uitgeven. Ik heb een complete lijst gemaakt met excursies met dieren die je niet moet doen.

Corno’s reistips:

Marrakech is een prima bestemming voor een stedentrip. Het ligt op ca. 4 uur vliegen van Nederland. De stad biedt genoeg cultuur en mogelijkheden om te winkelen. Ook de Marokkaanse keuken is een aanrader om uitgebreid te proberen. Ga bijvoorbeeld eten op de nachtmarkt.

Beste tijd voor Marrakech:

Marrakech kun je het gehele jaar bezoeken; zowel voor een stedentrip als voor een rondreis. De stad heeft een heerlijk klimaat, met zachte winters met sneeuw en warme vochtige zomers. Ons voorjaar is ideaal om wat zon te pakken, net als de herfst.

Het weer in Marrakech is meestal lekker. Maar in de zomer kan het overdag boven de veertig graden worden, waardoor de halve stad plat gaat in de middag. Bij een zwembad is het wel goed te doen.

Let op in Marrakech!

Fotografie kan lastig zijn hier. Het is zeker aan te raden vooraf aan de bevolking te vragen of je een foto mag maken. Je hebt twee soorten reacties.

Sommige inwoners willen geen foto en zullen dus hun hoofd weg draaien en iets roepen. Anderen willen wel, maar alleen tegen betaling van dirhams, de lokale munt. Ook kun je soms met euro’s betalen. Het bedrag van de mensen kan aardig verschillen, regel dit vooraf. En, de foto’s zijn het meestal wel waard.

Het weer in Marrakech is meestal lekker. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer overdag boven de veertig graden worden, waardoor de halve stad plat gaat in de middag. Bij een zwembad is het wel erg goed te doen. Heel goed zelfs.