De kleuren van Marrakech. Corno van den Berg

Marrakech is één van de vier beroemde koningssteden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas.

Marrakech is een mysterieuze stad, waar je ogen tekort komt. Wie in het rijke verleden duikt, zal merken dat het niet helemaal duidelijk is waar de naam Marrakech vandaan komt. Waarschijnlijk stamt het af van het Berberse ‘mus(n) akush’, wat ‘land van God’ betekent. Maar zeker is dit niet.

Een muziekspeler in Marrakech. Corno van den Berg

In 1062 gesticht door Yusuf ibn Tashfin en het was de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. Het rijk strekte zich destijds uit van Spanje tot Senegal. In de twaalfde eeuw was het de hoofdstad van de Almohaden. De handelsstad lag op de karavaanroutes in de Sahara die destijds bijna allemaal naar Timboektoe liepen.

Wie hier rondloopt, komt hem vanzelf tegen: de 9 kilometer lange rode aarden wal om de stad. Deze werd tijdens de heerschappij van de Almohaden gebouwd. Marrakech werd in de zestiende eeuw belangrijk, tijdens het Saadiaanse Rijk van Ahmed el Arj.

Een riaad in Marrakech. Corno van den Berg

Hij bouwde op diverse plaatsen indrukwekkende gebouwen en graven, die ook nu nog te bewonderen zijn. Marrakech werd later veroverd door de Alaouiten, Sultan Moulay Ismail had zijn oog op de stad laten vallen. Ondertussen groeide de handel door.

Na de Franse bezetting in 1913 werd het moderne gedeelte van de stad gebouwd. In 1917 werd de stad onder Frans bewind bestuurd door Pash el Glaoui. In 1956 werd de stad door koning Mohammed V overgenomen. Na enkele jaren werd Rabat hoofdstad van Marokko en werd Marrakech een provinciehoofdstad.

Omdat de stad eeuwenlang zo belangrijk was, werd Marokko tot enkele tientallen jaren geleden door Arabieren, Perzen en Europeanen het ‘Koninkrijk van Marrakech’ genoemd. Het zegt veel over deze stad. Tegenwoordig is Marrakech vooral bekend als de Rode Stad, dit omdat de meeste huizen rood zijn geverfd.

Beste tijd:
Marrakech kun je het gehele jaar bezoeken. De stad heeft een heerlijk klimaat, met zachte winters met sneeuw en warme vochtige zomers. Ons voorjaar is ideaal om wat zon te pakken, net als de herfst.

Let op!
Fotografie kan lastig zijn hier. Het is zeker aan te raden vooraf aan de bevolking te vragen of je een foto mag maken. Je hebt twee soorten reacties.

Sommige inwoners willen geen foto en zullen dus hun hoofd weg draaien en iets roepen. Anderen willen wel, maar alleen tegen betaling van dirhams, de lokale munt. Ook kun je soms met euro’s betalen. Het bedrag kan aardig verschillen, regel dit vooraf. En, de foto’s zijn het meestal wel waard.

Eten op de nachtmarkt. Corno van den Berg

Het weer in Marrakech is meestal lekker. Maar in de zomer kan het overdag boven de veertig graden worden, waardoor de halve stad plat gaat in de middag. Bij een zwembad is het wel goed te doen.