Marrakech

Stad van riads, medina en souks

Marrakech is een populaire stad voor een stedentrip. Het is vooral bekend vanwege de architectuur, het plein Djemaa el Fna, de souk en de verfijnde Marokkaanse keuken van Marokko.

De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas. Het is in de eerste plaats een stad voor een stedentrip, maar een rondreis door Marokko kan natuurlijk ook.

Marrakech is één van de vier beroemde koningssteden van Marokko, net als Fez, Meknes en Rabat. Ik ben twee keer in Marrakech geweest. Dit zijn volgens mij de mooiste bezienswaardigheden voor je bezoek. Met de leukste excursies. En tips over accommodaties om in de stad te verblijven. 

Het centrale plein Djemaa el Fna

De avond valt op Djemaa el Fna in Marrakech. ©Corno van den Berg

Djemaa el Fna is al decennialang dé trekpleister van Marrakech. Het centrale plein is de levensader van de stad, waar altijd wat gebeurt. Wie hier rond loopt kijkt zijn ogen uit. De beste tijd om te gaan is rond het einde van de middag, al is de avond ook zeer levendig.

In de namiddag wordt de temperatuur extra aangenaam, vandaar dat het plein zich dan langzaam vult met mensen. Er zijn dansgroepen, muzikanten, acrobaten, verhalenvertellers, slangenbezweerders en veel meer. Kortom, je vindt hier veel vermaak. Als de zon ondergaat kun je eten bij de vele eettentjes en verandert de muziek in geroezemoes. 

Zie de zonsondergang vanaf een balkonterras

Rond het centrale plein zie je veel terrassen op balkons bij diverse restaurants en bars. Het geeft een goed beeld van de drukte op en rond het plein. Met name in de namiddag en vooral rond de zonsondergang. Dan is dit ook een bijzonder goede plek voor foto’s. Let vooral ook op de schaduwen op het plein door de zon, dit levert aardige effecten op. Ga zitten en neem alles in je op.

Als je hier al wat eerder gaat zitten zie je hoe alle kraampjes voor de avond worden opgebouwd. Het is een bijzonder gezicht hoe eerst de karren het plein worden opgereden. waarna alle stallen worden opgetuigd. Elke dag weer. 

Ga eten op het plein

Laat in de avond in Marrakech. ©Corno van den Berg

Op het Djemaa el Fna plein zie je in de avond talloze eettentjes met barbecues waarop vlees wordt geroosterd. Je wordt als je langs loopt  aangesproken door mannen die hun eettentje aanprijzen. Hou er rekening mee dat het eten speciaal voor toeristen is. Waardoor de smaak niet al te bijzonder is. Het is wel vers en levert zelden maagproblemen op. De sfeer is goed en het is een belevenis.

De tandentrekkers op het plein

Tandarts op het centrale plein Djemaa el Fna in Marrakech.

Het is een fenomeen in Marrakech en andere delen van Marokko. De tandentrekkers lopen over het centrale plein met diverse tangen op zoek naar mensen met kiespijn. Ter plekke wordt de tand getrokken, meestal met veel rumoer. Want dit spektakel trekt altijd veel bekijks. Dus als je hier rond loopt, let op of je iemand hoort schreeuwen. 

Ook kun je ter plekke tanden proberen, alsook een compleet kunstgebit kopen. Of een gebit laten maken van de diverse tanden die er liggen.

Doe dit niet in op het plein!

Het centrale plein van Marrakech is berucht om zijn dieren. Denk aan slangenbezweerders, waarbij de slangen bijna voortdurend verdoofd zijn. Maar ook mannen die apen allerlei trucs laten doen. Bij deze apen zijn de voortanden vaak weggehaald, zodat ze niet kunnen bijten. Je begrijpt het al: Aan deze excursies moet je je geld niet uitgeven. Ik heb een complete lijst gemaakt met excursies met dieren die je niet moet doen.

Marokkaanse hammam (scrub en massage)

Denk aan een fikse scrub- en wasbeurt, een koudwaterbad en dan een massage. Waarna je huid aanvoelt als die van een baby. Een bezoek aan een Marokkaans badhuis is populair bij toeristen. En Marrakech biedt talloze goede hammams. Al eeuwenlang zijn het hier plekken waar mensen zich kunnen (laten) wassen en elkaar kunnen ontmoeten. Wellness pur sang.

Overnachten in een riad

Een riad is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een atrium of binnentuin. Veel van die historische riads zin omgebouwd tot hotels. Het is een goede tip: Verspil je geld niet aan grote hotels, maar zoek een riad. Een riad is een oud huis van welgestelde Marokkanen met een ruime binnenplaats en meestal ook een vijver. De meeste liggen in de Medina, waardoor je (bijna) altijd op loopafstand van het grote plein bijvoorbeeld. De keuze aan riads is groot.

De souks van Marrakech

Marrakech telt diverse souks (of bazaars). De bekendste (en grootste) is die in de Medina, waar een netwerk van kleine straatjes je laat kennis maken met honderden geuren, kleuren, bekende en totaal onbekende artikelen.

Waar afdingen een vorm van leven is en niets kopen bijna onmogelijk is. Het is slim om extra ruimte in je koffer te laten. De souk kun je goed overdag bezoeken, maar kan ook tegen het vallen van de avond. 

De leerlooierijen

De leerlooierijen (of tanneries) van Fez zijn wereldberoemd. Maar ook Marrakech heeft ze, al kun je er niet van bovenaf fotograferen. Je kunt hier het wonderlijke proces zien hoe de huiden van koeien, geiten, schapen en kamelen in zo’n drie weken van resterend haar en vlees worden ontdaan. Waarna ze in betonnen kuipen met water en bloed worden gelegd om ze steviger te maken. Daarna worden ze in dierlijke urine en duivendrek gedompeld om ze weer zachter te krijgen. Tot slot worden ze geverfd.

De Tanneries liggen aan de rand van de Noordelijke Medina, vlak bij de toegangspoort Bab Debbagh (de ‘leerlooierspoort’) . En ook aan weerszijden van de Rue de Bab Debbagh. Het vak verdwijnt langzaam, dus ook vind je steeds minder leerlooierijen. Vooral ook door de stank. Toeristen krijgen tijdens deze excursie een takje munt voor je neus.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Arganolie

Arganolie wordt wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Deze olie wordt veel gebruikt voor cosmetica en voor de keuken. En het heeft therapeutische kwaliteiten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat Arganolie de bloedcirculatie kan stimuleren, het cholesterolgehalte kan verlagen en de fysieke weerstand kan bevorderen. De olie wordt geperst uit de vruchten van de Arganboom (Argania spinosa).

Bijzonder is dat tot 15 jaar geleden nog bijna niemand van deze olie had gehoord. Maar de populariteit groeit. Marrakech ligt vlakbij de regio waar veel Argan bomen staan en dus een belangrijke doorvoerhaven. Deze inmiddels wereldberoemde olie is niet goedkoop, maar heel bijzonder. Je kunt vanuit Marrakech een speciale Argan excursie boeken om meer te weten te komen over de olie. Waarbij je ook Arganolie producten kunt kopen.

Proef tajine met kip, lam of vis

De tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. Door het taps toelopende deksel valt bij het koken de condens weer terug in de schaal, waardoor de smaak extra goed wordt. En deze is heel populair in Marokko. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan, wat het wel makkelijk maakt. Lam-tajine is vermaard in Marrakech, maar ook de kip- en vis-tajine zijn zeer smaakvol. Proef het zelf.

Hou er wel rekening mee dat de meeste restaurants in Marrakech een toeristische versie serveren. Zeker de eetgelegenheden rond het centrale plein. Deze is lang niet zo smaakvol als zou moeten. 

Proef echte saffraan

Veel gerechten in Marrakech worden bereid met saffraan, zoals sauzen, rijstgerechten, visgerechten, brooddeeg, desserts en melk. Wie een rondleiding volgt langs de traditionele apotheken komt het vanzelf tegen. En wie een kookcursus volgt ook. Maar de vraag is hoe je echte saffraan van nepsaffraan kunt onderscheiden en, wat de smaak is. Zodat je de kennis thuis kunt gebruiken.

Kookcursus Marokkaanse keuken

De rijke smaak van de keuken van Marokko is reden voor veel toeristen om in Marrakech een kookcursus te doen. En terecht, want je leert veel over het gebruik van specerijen en hoe de diverse smaken samen komen zonder te overheersen.

De nachtclubs van Marrakech

Marrakech is al jaren hot vanwege zijn uitgaansleven. Er zijn talloze bars, maar ook nachtclubs. Waaronder Pacha, naar eigen zeggen de grootste nachtclub van heel Afrika. En het populaire So, dat onderdeel is van het Sofitel Hotel. Goedkoop is het niet, bijzonder wel.

Literair café Dar Cherifa

Dar Cherifa is het oudste huis van de Medina van Marrakech. Het ooit vervallen gebouw werd nieuw leven ingeblazen door de beste kunstenaars. Tegenwoordig is het een cultureel centrum; een hip literair café. Waar je tentoonstellingen van schilderijen, beeldhouwwerken, maar ook avondconcerten kunt meemaken. En je kunt er ook blijven eten met gelijkgezinden. Ook kun je in dit 4-sterren hotel overnachten.

Beste tijd voor Marrakech

Marrakech kun je het gehele jaar bezoeken; zowel voor een stedentrip als voor een rondreis. De stad heeft een heerlijk klimaat, met zachte winters met sneeuw en warme vochtige zomers. Ons voorjaar is ideaal om wat zon te pakken, net als de herfst.

Het weer in Marrakech is meestal lekker. Maar in de zomer kan het overdag boven de veertig graden worden, waardoor de halve stad plat gaat in de middag. Bij een zwembad is het wel goed te doen.

Let op in Marrakech!

Fotografie kan lastig zijn hier. Het is zeker aan te raden vooraf aan de bevolking te vragen of je een foto mag maken. Je hebt twee soorten reacties.

Sommige inwoners willen geen foto en zullen dus hun hoofd weg draaien en iets roepen. Anderen willen wel, maar alleen tegen betaling van dirhams, de lokale munt. Ook kun je soms met euro’s betalen. Het bedrag van de mensen kan aardig verschillen, regel dit vooraf. En, de foto’s zijn het meestal wel waard.

Het weer in Marrakech is meestal lekker. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer overdag boven de veertig graden worden, waardoor de halve stad plat gaat in de middag. Bij een zwembad is het wel erg goed te doen. Heel goed zelfs.