Ouzoud Watervallen

Met 110 meter de hoogste waterval van Marokko, gelegen in het machtige Atlasgebergte

De Ouzoud Watervallen zijn de hoogste van Marokko. Het kan er toeristisch druk worden, maar dit natuurspektakel heeft de afgelopen jaren zijn eigen sfeer behouden. Je kunt de waterval zelf ontdekken, maar ook bij de ingang voor een paar euro een gids huren die je van alles uitlegt. Maar het is niet echt nodig. Het pad en alle attracties zijn overduidelijk.

De watervallen zijn een populaire excursie in Marokko. Vanuit Marrakech kun je eenvoudig de bergen en de apen bezoeken met een minibus. En goedkoop. Het is de moeite waard. Dit zijn de bezienswaardigheden voor de Ouzoud Watervallen.

De Ouzoud Waterval is ongeveer 110 meter hoog. Het is eigenlijk één waterval; het water valt meestal in meerdere stralen naar beneden van het droge rotsplateau. En in etappes zoals je goed kunt zien. In de winter en het voorjaar is de waterval opvallend ruiger dan in de zomer. Dan kan hij tegenvallen, zeker als je een paar uur in de auto hebt gezeten. In het Frans heet hij Cascades d’Ouzoud. Dit zijn de beste tips voor je excursie of dagtrip naar de Ouzoud-watervallen.

Dagtrip vanuit Marrakech

De Ouzoud-watervallen zijn een leuke dagtrip vanuit Marrakech. Je kunt rond negen uur vertrekken vanuit Marrakech met busjes van zo’n 15 man. Je hebt onderweg een stop waar je koffie en thee kunt kopen alsook een toilet kunt opzoeken. Eenmaal aangekomen wacht een gids op je. Bij de meeste excursies moet je gids, de boot en de lunch extra betalen.

Maar de prijzen zijn meer dan redelijk. Denk aan zo’n 15 euro voor alles. Ook kun je ter plekke erg goedkoop vers geperst sinaasappelsap kopen. Dat erg verfrissend is en zeker niet zuur.

Een Close-up van de watervallen van Ouzoud. ©Corno van den Berg

Diverse uitkijkpunten

De Ouzoud-watervallen van een afstandje. ©Corno van den Berg

Als je vanuit het dorp Ouzoud loopt naar de waterval kom je diverse uitkijkpunten tegen waar je een goed zicht hebt op de waterval. Het uitzicht verandert per minuut. Als je beneden bij de rivier komt heb je een fraai uitzicht op het vallende water.

Rechts van de waterval heb je een terras, dat het dichtst bij het water is. Vanwaar je de beste foto’s kunt maken. Al past misschien niet alles in je beeld, maar daarvoor is de panorama-functie op je telefoon perfect. Pas wel op, het kan hier glad worden door het water.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Boottocht naar de Ouzoud-watervallen

Met de boot naar de Ouzoud-watervallen. ©Corno van den Berg

Het is een eenvoudige excursie, maar wel een die past bij de gehele sfeer. Het is kneuterig, maar ook wel weer gezellig. En niet te massaal. De boten zijn eenvoudig en de kapitein moet met peddels sturen en zorgen dat de boot vooruit gaat.

De boten varen geregeld tegen elkaar aan, maar dit is hier geen probleem. En er van af vallen kan haast niet zo stabiel is de boot. Hij is gemaakt van drijvende vaten. Waarbij je een beetje nat wordt als de kapitein naar de waterval toe vaart. Al is dobberen meer de juiste term.

Je wordt met de boot afgezet aan de overkant, waarna je kunt kiezen. Of lopen naar de voet van de waterval of verder omhoog kunt lopen voor een uitkijkpunt extreem dichtbij de waterval. Je kunt ook beiden doen om bijvoorbeeld foto’s te maken.

Lunchen bij de watervallen

Een vers gemaakte tajine bij Ouzoud. ©Corno van den Berg

Je kunt eenvoudig lunchen bij de watervallen. Er zijn diverse restaurants met bijvoorbeeld lam tajine, kip tajine of kebab. Die ter plekke wordt klaar gemaakt op houtskool. Wat je kunt zien als je binnen komt. De meeste restaurants hebben tafeltjes met een majestueus uitzicht. Al moet je wel snel zijn, aangezien deze het eerste weg zijn.

Naast de traditionele tajine die op houtskool is gemaakt, krijg je ook olijven en brood. Alsook een pittige saus om het brood in te dopen. Of om je tajine iets pittiger te maken. Als toetje krijg je verse, lekker kleine sinaasappels. En munt thee.

Berberapen

Een Berberaap bij de Ouzoud Watervallen in Marokko. ©Corno van den Berg

In de heuvels rond de Ouzoud-watervallen leven apen. Dit zijn berberapen, familie van de diverse soorten baviaan die je op meerdere plekken in Afrika tegen komt. De dieren zijn zeker niet mensenschuw en hebben een luizenleventje.

Dit komt omdat mensen de dieren voeren met pinda’s en ander snoepgoed. Je komt vanzelf mannen tegen die je nootjes willen verkopen. Veel toeristen doen dit gelukkig niet, om de dieren niet volledig afhankelijk van dit voedsel te maken. Mijn advies is om dit ook niet te doen.

De apen laten zich eenvoudig fotograferen. Al moet je wel opletten met zonnebrillen en anders loszittende items. De apen willen deze nog wel eens stelen. Zeker als je dichtbij komt voor een selfie bijvoorbeeld.

Tips voor de excursie

Bij aankomst in het dorp Ouzoud moet je nog ongeveer een kwartier lopen totdat je voor het eerst de watervallen ziet. Maar dat is van de zijkant en bovenaf. Je kunt veel dichterbij komen alsook wandelen naar de voet van de watervallen. Alles is relatief eenvoudig te ontdekken, al zijn er geen bordjes.

Je loopt nog wel een half uur naar het lager gelegen deel van de watervallen. Onderweg heb je verschillende uitkijkpunten die perfect zijn voor foto’s. Let wel op bij de rand van kloof. Er zijn al mensen naar beneden gevallen bij het maken van een foto of een selfie. En het is dieper dan je denkt.

Eenmaal bij de rivier aangekomen heb je meerdere opties. Je kunt met een bootje tot dicht bij de waterval komen. Of simpelweg naar de waterval toe lopen voor een foto. Ook kun je rechts omhoog lopen voor een ander uitzicht op het water. Als je doorloopt kom je weer bij het dorp terecht, al zul je dan eerst de Berberapen tegen komen.

Met eigen vervoer

Als je een huurauto hebt kun je het beste in de ochtend gaan als je kunt. Dan is het vaak opvallend rustig en ontloop je de meeste toeristen. Of ga na drie uur in de middag.

De Ouzoud-waterval ligt op zo’n 150 kilometer van Marrakech. De weg er naar toe is verhard en zeer goed. Hier wordt overigens wel erg hard gereden en veel ingehaald. Het is dus wel opletten geblazen als je zelf gaat rijden.