Waarom moet ik hier heen?

Jaarlijks migreren monarchvlinders van de Verenigde Staten naar het El Rosario Monarch Butterfly Preserve in Mexico. De dieren overwinteren hier met miljoenen op de steile hellingen van de Sierra Madre.

Lokale naam: Reserva de la Biósfera Santuario Mariposa Monarca, Engelse naam: El Rosario Monarch Butterfly Preserve

In de herfst vliegen de miljoenen monarchvlinders over meer dan 4.000 kilometer richting het zuiden om in de dennen- en sparrenwouden van de Mexicaanse deelstaten Michoacán en México te overwinteren. De jaarlijkse migratie van de monarchvlinders behoort tot de grootste natuurfenomenen op aarde.

De kleurrijke dieren komen elk jaar naar een paar plekken op de zuidwesthellingen van de Sierra Madre. Deze vangen meer zon dan bijvoorbeeld noordelijke hellingen.

Zo mooi is een monarchvlinder.
Zo mooi is een monarchvlinder. TexasEagle

De afgelopen jaren hebben de dieren het moeilijk gehad; in de jaren 2013 en 2014 zagen wetenschappers erg weinig monarchvlinders terugkeren naar Mexico.

grootste migratie vlinders mexico insecten wereld aarde

De vlinders komen op hun tocht diverse problemen tegen. Zoals voedseltekort in de VS, houtkap in Mexico en de klimaatverandering die voor allerlei uitdagingen zorgt.

Corno’s reistips:

Een rondreis door Mexico kun je zelf organiseren of een pakketreis samenstellen en boeken via een reisorganisatie. Hieronder een aantal handige tips om je rondreis door Mexico te regelen.

Ter bescherming van de diersoort werken de VS, Canada en Mexico nauw samen. Gelukkig herstelt de populatie zich momenteel weer, al is het langzaam.

Overal monarchvlinders....
Overal monarchvlinders…. Tarnya Hall

Een van de beste plekken om de monarchvlinders te zien is Ocampo, op zo’n 3.000 meter hoogte. De beste tijd om de kleurrijke monarchvlinders in Mexico te zien is december, januari en februari. Ze hangen in trossen aan de bomen, wat een wonderlijk gezicht is.

Meer informatie: mariposamonarca.semarnat.gob.mx

Vlinders