Zie de trek van miljoenen monarchvlinders

Beleef een uniek natuurspektakel in de bergen van Mexico

Miljoenen monarchvlinders die jaarlijks migreren naar een deel van in Mexico. Het gebeurt in de herfst als de insecten meer dan 4.000 kilometer richting het zuiden vliegen. Waar ze dan overwinteren in de dennen- en sparrenwouden.


Jaarlijks migreren monarchvlinders van de Verenigde Staten naar Mexico. De dieren overwinteren hier met miljoenen op de steile hellingen van de Sierra Madre. En jij kunt het meemaken.

Het is een bijzonder gezicht. En behoort tot de grootste natuurfenomenen op aarde. Je kunt het via een excursie meemaken. Waarbij je de dieren van dichtbij kunt zien. Zonder de kleurrijke dieren te storen.

Waar gebeurt de migratie van de monarchvlinders?

De jaarlijkse migratie van de monarchvlinders is massaal. Het is te zien in de deelstaten Michoacán en México. De vlinders komen elk jaar naar een paar plekken op de zuidwesthellingen van de Sierra Madre. 

Deze vangen meer zon dan bijvoorbeeld noordelijke hellingen. En juist die zon zoeken ze om er een tijd te verblijven. Een van de beste plekken om de monarchvlinders te zien is Ocampo, op zo’n 3.000 meter hoogte. 

Maar het meest bijzonder is El Rosario Monarch Butterfly Preserve. Het Reserva de la Biósfera Santuario Mariposa Monarca zoals het officieel heet, is speciaal ingericht om de dieren te beschermen. Waarbij bijvoorbeeld ook de lokale bevolking helpt. De mensen zijn trots op dit natuurspektakel. 

Miljoenen monarchvlinders zien in Mexico.

Steeds minder vlinders…

De afgelopen jaren hebben de dieren het moeilijk gehad. Zo zagen wetenschappers de afgelopen jaren erg weinig monarchvlinders terugkeren naar Mexico.

Na onderzoek blijkt dat de vlinders op hun tocht diverse problemen tegen komen. Zoals voedseltekort in de VS en houtkap in Mexico, daarnaast zorgt klimaatverandering voor allerlei nieuwe uitdagingen. 

Ter bescherming van de diersoort werken de VS, Canada en Mexico nauw samen. Gelukkig herstelt de populatie zich momenteel weer, al is het langzaam.

Een monarchvlinder van dichtbij in Mexico.

Wanneer kan ik de monarchvlinders zien in Mexico?

De beste tijd om de kleurrijke monarchvlinders in Mexico te zien is december, januari en februari. Ze hangen in trossen aan de bomen, wat een wonderlijk gezicht is.

Meer informatie: mariposamonarca.semarnat.gob.mx

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Mexico

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Mexico

Bekijk alle artikelen