Vøringsfossen

Een van de meest imposante watervallen in Noorwegen

De Vøringsfossen is een 182 meter hoge waterval in Noorwegen. Het water valt op het Hardangervidda plateau in twee etages naar beneden in de Måbødalen vallei. De grootste val is 145 meter, wat fascinerend en intrigerend is. Een nieuwe brug maakt de waterval een stuk toegankelijker. Dit zijn de bezienswaardigheden van Vøringsfossen. Met ook tips en informatie voor je bezoek.

Deze waterval kun je op verschillende manieren bezoeken. Sinds kort kun je de waterval via een bijzondere brug bekijken. Al kun je het vele water ook vanaf diverse uitkijkpunten zien. De Vøringsfossen is een van de meest imposante en populaire watervallen in het land. En inmiddels een van de meest bekende. Maar het is lastig om de gehele waterval te zien, omdat het water in fases naar beneden valt. Althans dat was zo.

Wandelen naar de brug over Vøringsfossen

In augustus 2020 opende een wonderlijke brug boven de waterval voor toeristen. Je kunt via 99 treden de kloof oversteken. Waarbij je onderweg een bijzonder uitzicht hebt over de watermassa.

De brug is 50 meter boven de waterval gebouwd, waardoor je een totaal anders uitzicht over de waterval hebt. En de natuur eromheen. Ook kun je nu goed zien dat het water van diverse plekken tevoorschijn komt, waardoor dit een magische plek is.

De Vøringsfossen van bovenaf.

De stalen brug is 49 meter lang en uniek in zijn soort. Hij werd ontworpen door architect Carl-Viggo Hølmebakk. Hij staat bekend om zijn moderne architectuur die hij naadloos verbindt met de ruige natuur van het land. De brug moet niet teveel opvallen in het landschap. Terwijl hij wel diverse wandelpaden moet verbinden. En hij moet natuurlijk veilig zijn, in alle weersomstandigheden. Zeker omdat het in Noorwegen nog weleens kan spoken.

De brug over de Vøringsfossen.

Hølmebakk laat in zijn ontwerp twee wandelpaden samen vloeien in de lucht. Om daarna naar de overkant te gaan. Bijzonder is dat je traptreden moet nemen, waardoor het dus geen hangbrug is. En je dus naar de waterval kunt kijken op verschillende hoogtes.

Al in 2018 werden diverse uitkijkpunten gebouwd om het zicht op de waterval te verbeteren. Waaronder een zwevend uitkijkplatform dat over de rand heen hangt. Wat een perfecte plek is voor foto’s. Je kunt vanaf twee plekken de waterval bekijken: Fossatromma en Fossli. Het nieuwe wandelpad in de lucht verbindt beiden.

Overnachten in de buurt

Veel toeristen verblijven slechts kort bij de waterval. Ze wandelen naar de brug, maken foto's en gaan weer door. Wat zonde is, want deze omgeving is heerlijk ruig en perfect om op je gemak te beleven. Er zijn diverse hotels, campings en appartementen online te boeken. 

Locatie van Vøringsfossen

De Vøringsfossen waterval ligt de regio van het Hardangerfjord. Hij ligt op dezelfde hoogte als de stad Bergen, in het zuiden van Noorwegen. De waterval is onderdeel van de beroemde Norwegian Scenic Routes.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Noorwegen

Lees mijn Tips

alle 42 artikelen over Noorwegen

Bekijk alle artikelen