Waarom moet ik hier heen?

Bergen in Noorwegen is gelegen aan zee en wordt omringt door zeven bergen. Bijna 10% van de Bergenaren zijn studenten waardoor de stad gezellig en studentikoos aan doet. Het is een prima start voor het verkennen van de Noorse Fjorden.

Bergen in Noorwegen is overbekend. Met name door de typische kleurrijke houten huisjes van het middeleeuwse centrum Bryggen. Deze huidjes liggen aan de baai van Vågen en is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Maar Bergen is vooral een studentenstad, wat een mooie contradictie is met het verleden. Je kunt hier heerlijk wandelen, shoppen alsook verse vis en zeevruchten eten.

Bergen is voor veel reizigers de start en/of eindpunt voor een bezoek aan de Noorse fjorden. Ook is in Bergen het zuidelijke begin- en eindpunt voor de cruise door de fjorden met de Hurtigruten. Neem hier de tijd, het is zonde om hier te landen en dan snel weer door te gaan.

Een kleine veerboot brengt mensen naar de overkant van de haven van Bergen.
Een kleine veerboot brengt mensen naar de overkant van de haven van Bergen. Arne Halvorsen

De bezienswaardigheden van Bergen:

Naast dwalen door de beroemde binnenstad Bryggen heeft Bergen nog veel meer te bieden. Hieronder nog een aantal tips voor je reis.

  • De stad telt diverse musea waaronder Troldhaugen, het voormalige huis van de beroemde componist Edvard Grieg.
  • Universitetet i Bergen; De universiteit, waarvan vooral het Zeeonderzoeksinstituut internationaal zeer gerenommeerd is.
  • Verder zijn de vesting Bergenhus de moeite waard, net als de Mariakerk, de oude opslagplaatsen van de vroegere koopmannen en het Bergen museum.
Bryggen: De binnenstad van Bergen.
Bryggen: De binnenstad van Bergen. Giorgio Giorgetti

De beste excursies van Bergen:

  • De stad ligt tussen zeven bergen, de ‘syv fjell’. Een van de zeven bergen is Fløyen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over Bergen en de Noorse westkust. Je kunt hier komen door de Fløibanen te nemen; een soort tram of kabeltrein die passagiers naar de top op 320m hoogte brengt.
  • De Ulriken is de hoogste berg in de regio; ook deze kun je beklimmen voor een machtig uitzicht.
  • Als de zon schijnt is de haven de ‘place to be’. Niet alleen vanwege de gezelligheid, maar ook vanwege de zonsondergang. Je kijkt zo de zee in en ziet een donkerrode zon in het water ten onder gaan. En dat alles onder het genot van een drankje. Wat wil je nog meer?
  • Loop mee in de regenjas- en parapluparade. Ieder jaar vieren de Bergenaren in oktober het unieke Regenfestival. Tijdens dit festival is er de zogeheten regenjas- en parapluparade waar iedereen in regenjas en met paraplu loopt. En jij mag gewoon meedoen, weer of geen weer.
  • Bergen is de geboortestad van de beroemde componist Edvard Grieg en de Deens-Noorse schrijver Ludvig Holberg. Om hen te eren wordt er elk jaar een groot cultureel festival gehouden; de Festspillene. Die ook wel Bergen International Festival wordt genoemd. Ook wordt elk jaar het Grieg International Choir Festival in de stad gehouden. En dat zijn grote gebeurtenissen en erg leuk om bij te zijn.

Lees ook Mijn Reisverhalen:

Noorwegen; Mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Reisverhaal
Parapenten in Noorwegen.

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Van Zweeds Lapland naar de Noorse Lofoten

Reizen door Scandinavië is een heerlijke uitdaging om te wandelen, fietsen en vooral om vast te leggen op foto’s. In het mooiste seizoen van het jaar…

Reisverhaal

Ik wilde al lange tijd eens van de bergen van Zweden naar de kust van Noorwegen rijden. De diverse landschappen, maar vooral ook het wisselende klimaat. Om lekker actief te zijn. In de buitenlucht. Op talloze manieren.