Waarom moet ik hier heen?

Bergen in Noorwegen is gelegen aan zee en wordt omringt door zeven bergen. Bijna 10% van de Bergenaren zijn studenten waardoor de stad gezellig en studentikoos aan doet. Het is een prima start voor het verkennen van de Noorse Fjorden.

Bergen is een overbekende stad in Noorwegen. Met name door de typische kleurrijke houten huisjes van het middeleeuwse centrum Bryggen. Deze huisjes liggen aan de baai van Vågen en is uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Maar Bergen is vooral een studentenstad, wat een mooie contradictie is met het verleden. Je kunt hier heerlijk wandelen, shoppen alsook verse vis en zeevruchten eten.

Cruise met de Hurtigruten

Bergen is voor veel reizigers de start en/of eindpunt voor een bezoek aan de Noorse fjorden. Ook is in Bergen het zuidelijke begin- en eindpunt voor de cruise door de fjorden met de Hurtigruten. Neem hier de tijd, het is zonde om hier te landen en dan snel weer door te gaan.

Bergen in de winter.
Bergen in de winter.

De bezienswaardigheden van Bergen:

Bryggen

Bryggen is de beroemde binnenstad van Bergen. Waar je heerlijk kunt dwalen, urenlang. Langs winkels, restaurants en bars. De veelal houten huizen geven het een bijzonder gevoel. In de restaurants kun je goed verse vis eten, waaronder vissen die wij niet kennen.

Troldhaugen

Troldhaugen is een van de beste musea in de stad. Het is het voormalige huis van de beroemde componist Edvard Grieg. Dat je kunt bezoeken, waarbij je veel informatie krijgt over zijn leven, zijn werk en meer.

Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen is het beroemde aquarium van de stad. Met opvallend veel vissen en dieren die in de wateren van Noorwegen leven. waarbij je verbaasd zult zijn over het vele leven in het koude zeewater.

Universitetet i Bergen

Universitetet i Bergen is de universiteit van Bergen. Vooral het Zeeonderzoeksinstituut is internationaal zeer gerenommeerd.

Bergenhus

Bergenhus in Bergen.
Bergenhus in Bergen.

Bergenhus is de oude vesting van de stad. Dat tegenwoordig een museum is. Je kunt hier veel informatie vinden over de geschiedenis van Bergen. Die opvallend rijk is als je snel zult merken.

Mariakerk

De Mariakerk wordt vaak het toonbeeld van de stad genoemd. Het is niet de meest opvallende kerk, maar zeker wel een bezoek waard.

Opslagplaatsen

Een van de meest intrigerende plekken om te bezoeken zijn de oude opslagplaatsen van de vroegere koopmannen. Net als bijvoorbeeld Amsterdam had Bergen talloze pakhuizen, waar de handelswaar in werd opgeslagen. Door de bedrijvigheid ontstond er een levendige handel in van alles.

Bergen museum

Het Bergen Museum is de plek om alles te weten te komen over de stad. En zeker perfect voor een regenachtige middag.

De beste excursies van Bergen:

  • De stad ligt tussen zeven bergen, de syv fjell. Een van de zeven bergen is Fløyen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over Bergen en de Noorse westkust. Je kunt hier komen door de Fløibanen te nemen; een soort tram of kabeltrein die passagiers naar de top op 320m hoogte brengt.
  • De Ulriken is de hoogste berg in de regio; ook deze kun je beklimmen voor een machtig uitzicht.
  • Wandelen door de straten van Bergen.
    Wandelen door de straten van Bergen.
  • Als de zon schijnt is de haven de ‘place to be’. Niet alleen vanwege de gezelligheid, maar ook vanwege de zonsondergang. Je kijkt zo de zee in en ziet een donkerrode zon in het water ten onder gaan. En dat alles onder het genot van een drankje. Wat wil je nog meer?
  • Loop mee in de regenjas- en parapluparade. Ieder jaar vieren de Bergenaren in oktober het unieke Regenfestival. Tijdens dit festival is er de zogeheten regenjas- en parapluparade waar iedereen in regenjas en met paraplu loopt. En jij mag gewoon meedoen, weer of geen weer.
  • Bergen is de geboortestad van de beroemde componist Edvard Grieg en de Deens-Noorse schrijver Ludvig Holberg. Om hen te eren wordt er elk jaar een groot cultureel festival gehouden; de Festspillene. Die ook wel Bergen International Festival wordt genoemd. Ook wordt elk jaar het Grieg International Choir Festival in de stad gehouden. En dat zijn grote gebeurtenissen en erg leuk om bij te zijn.

Lees ook Mijn Reisverhalen:

Noorwegen; Mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Reisverhaal
Parapenten in Noorwegen.

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Van Zweeds Lapland naar de Noorse Lofoten

Reizen door Scandinavië is een heerlijke uitdaging om te wandelen, fietsen en vooral om vast te leggen op foto’s. In het mooiste seizoen van het jaar…

Reisverhaal

Ik wilde al lange tijd eens van de bergen van Zweden naar de kust van Noorwegen rijden. De diverse landschappen, maar vooral ook het wisselende klimaat. Om lekker actief te zijn. In de buitenlucht. Op talloze manieren.