Waarom moet ik hier heen?

De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland (dat in Noorwegen, Zweden en Finland ligt). Jaarlijks trekken ze met hun rendieren naar vruchtbare gronden. Ook in de winter. En jij kunt mee.

In het voorjaar reizen de Sami (de traditionele rendierhouders) met hun dieren naar de kust; voornamelijk in Noorwegen. Om onder meer te grazen en te vluchten voor de muggen.

In de herfst gaan veel van hen terug naar het binnenland van Lapland (zowel in Noorwegen, Fins Lapland als het Zweedse deel). Ze brengen de winter daar door.

Excursies met rendieren

Je kunt een rendierfarm bezoeken, dat is redelijk standaard. In de winter kun je in een rendierslee gaan zitten, maar je kunt ook met de Sami mee om de dieren te hoeden. Dit kan in de zomer te voet en in de winter bijvoorbeeld met een sneeuwscooter.

Deze excursies zijn zeer de moeite waard. zo kun je bijvoorbeeld leren hoe je een dier met een lasso kan vangen, zodat ze gecheckt kun worden op ziektes.

Beste video rendier migratie

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.