Waarom moet ik hier heen?

Musandam bestaat uit diverse fjorden en wordt wel het Noorwegen van Arabië genoemd. Deze 'vingers in zee' kennen weinig vegetatie en een bijzondere geschiedenis. Het gebied is goed te combineren met Dubai, dat op 170 km ligt.

Overal zie ik rotsen. Het klimaat is warm en droog. Hier groeit bijna niets. De jeep moet puffen om de berg te nemen. Het is de hoogste van Musandam: Jebel Al Harim. Deze is meer dan 2.000 meter hoog.

Fossielen uit zee in de rotsen van Musandam.
Fossielen uit zee in de rotsen van Musandam. Corno van den Berg

Onderweg kom je eenvoudige rotstekeningen tegen. Afbeeldingen van dieren en mensen zijn in de rots gehakt met een scherp voorwerp, lang geleden. In de berg zitten ook fossielen; van schelpen, kokerwormen en veel meer zeedieren. De gids legt uit: ,,Dit was ooit de zeebodem.” Bijzonder dat je in de bergen zelfs nog de zee zou ontmoeten.

In de ochtend kun je op een traditionele zeilboot (een handgemaakte dhow) stappen. Deze is volledig bekleed met Aziatische tapijten en kussens. Een van de beste plekken is Khor Sham, één van de vele fjorden hier. Je krijgt zoete zwarte thee, verse koffie en diverse soorten fruit. Het is bijzonder hoe kristalhelder het water is. En hoe wit de stranden zijn.

Noordelijke puntje van het Arabisch Schiereiland

Dit is het uiterste noordelijke puntje van het Arabisch Schiereiland, aan de Straat van Hormuz (ook wel Straat van Ormoes genoemd). Een wondere wereld. De rotsen zijn kaal, zonder begroeiing krijgen deze fjorden iets abstracts. Hoog tijd om een vislijn uit te gooien. De gids verzekert me: Wat ik vandaag vang, krijg ik ’s avonds als maaltijd.

Dolfijnen in Musandam.
Dolfijnen in Musandam. Corno van den Berg

De gids gooit een feitje er uit. In Musandam leven meer dolfijnen dan mensen. Tussen december en juni is het mogelijk er tientallen tegen te komen. Dat komt goed uit, ik ben in het juiste seizoen. Het voordek is de ideale plek; met je hoofd lekker in de wind. Al na enkele minuten is het raak; dolfijnen! De kapitein geeft gas, wat niet echt logisch lijkt.

Maar de dieren springen dwars door de golf van de boot. Eentje zwemt vlak voor de boeg uit, terwijl het ondertussen naar de mensen op de boot kijkt. Ze verdwijnen sierlijk, met hun staart uit het water en een zachte plons als afsluiting.

Je kunt hier ook zelf gaan snorkelen in het heldere water. Een rog schiet weg, net als veel vissen. Plotseling zwemt de bootsman voor me. Aan zijn harpoen zie ik twee zeekatten, familie van de inktvis. Eigenlijk had ik ze levend willen zien. Ik zwem maar even verder. Opvallend genoeg is hier veel koraal te zien. Met kleurrijke papegaaivissen en talloze andere soorten.

De fjorden van Musandam.
De fjorden van Musandam. Corno van den Berg

Verrassend hoe rijk het hier is. En gelukkig zie ik ook een mannetje en vrouwtje zeekat van zo’n 50 cm voorbij zwemmen. Deze wonderlijke dieren hebben de kleur van het koraal aangenomen. Totdat ik iets te dichtbij kom, dan schieten ze weg.

Eenmaal weer aan boord check ik mijn vislijn. Ik vang niets, maar de bootsman wel. Barracuda en zeekat staan op het menu, ook voor mij. Hij neemt alvast een hapje van de inktvisachtige, rauw. Het is een delicatesse hier. Ik pas, ik schuif wel aan bij het diner.

Tips voor de fjorden van Musandam:

Wandelen door de fjorden

De fjorden bieden talloze mogelijkheden om ze te voet te verkennen. Er zijn veel eeuwenoude paden van dorp naar dorp, sinds kort zijn ook enkele toeristische paden. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden, waarbij Khasab een goed vertrekpunt is. Het kan slim zijn vooraf te regelen dat iemand je ergens oppikt als je een langere wandeling wilt maken.
Meer informatie: Best Hiking Trails

Het heldere water van Musandam.
Het heldere water van Musandam. Corno van den Berg

Maak een tocht per zeilboot of dhow

Een visser op de dhow.
Een visser op de dhow. Corno van den Berg

Dit is eigenlijk een verplicht nummer. De fjorden van Oman kun je het beste per boot ontdekken. En dan het liefst per traditionele zeilboot, die hier dhow wordt genoemd. Je kunt een paar uur op pad, maar ook enkele dagen en dan overnachten op de boot. En bij mooi weer slapen op het dek.
Meer informatie: Populaire tours in Musandam

Corno’s reistips:

Door Oman reizen kun je zelf organiseren of je laten ontzorgen door een complete rondreis te boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Beste tijd voor fjorden van Musandam

De koelste maanden zijn van oktober tot en met maart. De gemiddelde temperatuur ligt dan dichter bij de 20 dan de 30 graden.

Let op!

Het kan hier heel warm worden, met name in de periode vanaf maart tot en met oktober. Goed voorbereid op pad kan dan geen kwaad. Neem altijd genoeg te drinken mee. Musandam is toeristisch nog niet erg ontwikkeld, wat het reizen zowel aangenaam als wat lastiger kan maken. De beste manier om veel te zien is om een gids met auto te regelen, zodat je eenvoudig van A naar B komt.

Hoe kom ik er?

Musandam is een exclave, dit wil zeggen dat het niet verbonden is met de rest van Oman. Het schiereiland wordt volledig omringd door de Verenigde Arabische Emiraten. Het hoofdstadje Khasab heeft een klein vliegveld, waardoor je eenvoudig vanuit de hoofdstad Muscat naar Musandam kunt vliegen. Al kun je ook reizen per weg; de afstand is ruim 500 kilometer over verharde wegen.

Lees mijn reisverhaal:

Oman; Het groene paradijs van het Midden-Oosten

Recent organiseerde ik opnieuw een win-actie Op Reis Met Een Reisjournalist. Lezer Maarten van der Voorde won een 8-daagse workshop in Oman. Hij leerde ter plekke hoe je een reisverhaal maakt (inclusief fotografie).

Reisverhaal

Recent organiseerde ik opnieuw een win-actie Op Reis Met Een Reisjournalist. Ditmaal won lezer Maarten van der Voorde een 8-daagse workshop in Oman. Hij leerde ter plekke hoe je een reisverhaal maakt (inclusief fotografie). Hier vind je zijn belevenissen.