Wadi Bani Khalid

Mooiste wadi van Oman?

Wadi Bani Khalid in een grote oase in Oman. Het bestaat uit een rivier die zich door de rotsen wringt, waarbij het water in diverse ondiepe poelen terecht komt met kleine watervallen. Deze plek is ideaal om te zwemmen. Je kunt eenvoudig wandelen naar de diverse plekken in de kloof waar je het water in kunt. Dit zijn de beste tips om Wadi Bani Khalid te bezoeken.  

Als je door Oman rijdt zie je vooral veel zand en droge stukken. Het is dan ook niet logisch dat je plotseling in een groene wadi staat. Ineens zie je veel palmbomen en struiken met bladeren en zelfs bloemen. De lokale bevolking plant er vaak fruitbomen zoals bananen, papaya’s en mango’s. Deze kun je zien als je naar de wadi loopt.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal

Wandelen bij Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid is een oase in Oman. ©Corno van den Berg

Deze wadi is met name populair omdat je een leuke wandeling kunt maken langs de diverse poelen. De hike is niet al te lang, maar wel leuk. Als je het pad volgt moet je wel af en toe wat klimmen en klauteren over rotsen.

Het is handig om (water)schoenen aan te doen, de kiezelstenen zijn soms erg scherp. Dit geldt zowel voor het pad, als in het water bij de ondiepere plekken. Sommige rotsen kunnen zelfs glad zijn door de algen die er op groeien.

Veel bezoekers vinden Wadi Bani Khalid een paradijs om te verblijven, dat bijzonder genoeg midden in de woestijn ligt. Maar, let op. Deze bezienswaardigheid kan wel wat druk worden viel me op. Dit geldt zeker voor de zaterdag, als ook de lokale bevolking vrij is.

Gelukkig is de wadi groot, met diverse plekken om te zwemmen. Er loopt een wandelpad over de rotsen waardoor je dieper de kloof in gaat. Ik ben wel benieuwd wat ik er nog meer te zien is. Al snel zie ik een eigen plek, waar ik het water in kan gaan.

Zwemmen bij Wadi Bani Khalid

Zo ziet zwemmen in Wadi Bani Khalid er uit. ©Corno van den Berg

Ik ontdek dat je een behoorlijk stuk kan zwemmen, waarbij je opmerkelijke hulpstukken tegen komt onderweg. Ik ging eerst wandelen en kon ergens tussen de rotsen het warme water in lopen. Er was nauwelijks stroming en ik ben benieuwd wat er na elke bocht te zien was.

Touwen en andere hulpstukken

Er hangen speciale kettingen waar je even kunt uitrusten tijdens het zwemmen. ©Corno van den Berg

Plotseling zie ik enkele touwen hangen, maar begreep niet goed waar die voor dienden. Ze hangen allemaal op dezelfde hoogte aan een rots. Is het voor een canyoning excursie? Maar je kunt dan het touw niet gebruiken. Al snel zie ik dat lokale bevolking deze touwen gebruikt om even uit te rusten.

Je kunt simpelweg hangen aan het touw en zo even bijkomen. Ik hang wel met drie anderen aan het touw, wat leuke gesprekken oplevert. Ook zijn er reddingsboeien die je kunt gebruiken om te blijven drijven.

De kleine watervallen

Deze kleine, maar fraaie waterval is te zien in Wadi Bani Khalid. ©Corno van den Berg

Als je hier rond loopt zie je vanzelf een paar zeer populaire selfie plekken. en daarvan is een waterval waarbij het waterval over de rotsen valt. Eromheen groeien veel struiken, wat een soort idyllisch plekje creëert. Iets verderop zie je kleinere watervallen, waaronder eentje die je glijdend kunt nemen. Zoals vrouwen als mannen vinden dit leuk.

Wat is een wadi in Oman?

Relaxen bij een van de vele poelen van Wadi Bani Khalid. ©Corno van den Berg

Het woord Wadi komt uit het Arabisch. Je kunt wadi vertalen als een rivierbank of een natte vallei. Soms stroomt, of stroomde, er eeuwenlang een rivier door een wadi, waardoor bomen en struiken konden groeien.

Al kan een wadi ook ontstaan door regenwater. Het water slijt door de jaren heen geulen en poelen uit in de rotsen. Je kunt in bijna alle wadi's in Oman goed zwemmen, relaxen en bijvoorbeeld wat eten en drinken.

Locatie van Wadi Bani Khalid

De gehele wadi is opvallend groen. ©Corno van den Berg

Wadi Bani Khalid ligt op ongeveer tweehonderd kilometer van de hoofdstad Muscat. Veel bezoekers komen via de stad Sur, die op twee uur rijden ligt. Vanaf de parkeerplaats loop je in vijf minuten naar de groene oase.Daarbij moet je eerst langs diverse irrigatiekanalen lopen. Het laat zien hoe de lokale bevolking het kostbare gebruikt voor hun gewassen en meer.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oman

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen