Wadi Nakhr

Grand Canyon van het Midden-Oosten

Wadi Nakhr is de grootste kloof van Oman. Dit natuurgebied in het Hadjargebergte wordt zelfs liefkozend Grand Canyon van Arabië genoemd door de grote hoogteverschillen. Het is een heerlijke locatie om per 4x4 auto of te voet te ontdekken. Je vindt hier onder meer de beroemde wandeling The Balcony Walk, maar ook rivieren en kleine watervallen. Dit zijn de beste tips om Wadi Nakhr te bezoeken.

In het hart van het Hadjargebergte ligt een zeer diepe geul: Wadi Nakhr. Het is een van de meest verbazingwekkende en mooiste valleien van het Sultanaat. Sterker nog, ik vind dit de mooiste canyon in Oman. Je kunt deze immense kloof zelfs zien vanaf de top van de hoogste bergtop, de Jabal Shams met 3.028 meter. Wadi Nakhr is volgens mij de mooiste attractie van de bergketen. De kloof is 200 meter dieper dan de Grand Canyon in Amerika, maar heeft veel minder toeristen.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je gratis op mijn YouTube kanaal

Palmbomen en geiten

In de wadi zie je her en der palmbomen, verder is het opvallend kaal. Onderweg kom je vaak geiten en hun sherders tegen. Zij wonen al eeuwenlang in deze kloof. Als je de immense vallei bezoekt, zie je diverse zijtakken. De belangrijkste zijn de Masirah-vallei, Wadi Ash Shab, Wadi Bin Rumman, Wadi Sidran, Wadi al-Khubayya en Wadi Bimah.

Met een 4x4 Wadi Nakhr verkennen

Zo kun je autorijden in de kloof. ©Corno van den Berg

Je kunt op meerdere manieren deze kloof ontdekken. Er loopt een offroad weg van 7 kilometer door de kloof, deze volgt de rivier die zich door de rotsen heen wringt. De weg verandert geregeld door regenbuien. Je kunt (een deel van) het pad zelf rijden. Let daarbij wel op grote stenen die vaak her en der op de weg liggen. Er liggen geregeld vallende stenen op het pad. Ook is er vaak opvallend veel water na een regenbui, wat tot (grote) overstromingen kan leiden. Bereid je trip dus goed voor.

Wandelen in Wadi Nakhr

Wandelen in de Wadi Nakhr kloof in Oman. ©Corno van den Berg

Je kunt ook de kloof inrijden en je auto ergens parkeren. Het is daarna eenvoudig om te voet verder gaan tot het dorp met de gelijke naam. Dat is het einde van het pad. Ik heb beiden gedaan, allebei zijn een avontuur en zeer de moeite waard.

Als alternatief kun je van het plaatsje Al Ghub naar Wadi Nakhr lopen. Via Masjid Al-Dhuwaeehir loop je dan tot aan de ingang van de wadi. Houd er rekening mee dat de grond soms uit scherpe rotsen bestaat. Je kunt ongeveer 700 tot 2.000 meter de kloof in lopen.

Het enige pad is de rotsachtige weg door de kloof. Ook kun je soms langs het aangelegde irrigatiesysteem wandelen. Het is heel vernuftig om te zien hoe het water langs de diverse akkers wordt geleid.

The Balcony Walk

Schapen kom je vanzelf tegen. ©Corno van den Berg

Naast wandelen in de kloof, kun je een tocht maken op de top van de rotsen. De spectaculaire Balcony Walk is een pad langs de rotsachtige rand. Deze wandelroute brengt je naar het verlaten dorp Al Sab.

De Jebel Shams Balkonwandeling is een wandeling van 4 km met ongeveer 200 meter hoogteverschil. Je begint op 1.900 meter aan de rand van de Wadi Ghul-kloof en loopt langzaam omlaag naar iets minder dan 1.700 meter.

Wat opvalt is dat je op de hoger gelegen rotsen bijna geen begroeiing ziet, hooguit een paar struiken. Dit maakt het landschap des te dramatischer, omdat elke grillige rots en scherpe helling zichtbaar is. Hierdoor is het gebergte anders dan de meeste bergen in de wereld.

Het W6-pad begint in het gehucht Khitaym, dit is een paar kilometer voorbij het Jebel Shams Resort. Aan het begin van de route kun je gekoelde drankjes en wat souvenirs kopen in kleine kraampjes. Het is wel slim om genoeg water en snacks mee te nemen.

Overnachten in de omgeving

Je hebt meerdere mogelijkheden om in de buurt te overnachten. Er zijn diverse hotels in het gebergte, maar je kunt kamperen. Wild kamperen is toegestaan in Oman, dus je kunt je perfecte plek kiezen en simpelweg je tent opzetten. Hou er rekening mee dat je alles wel zelf moet meenemen, zoals slaapmat, slaapzak en eten en drinken. Je kunt het water uit de rivier drinken, ik heb het ook gedaan.
Bekijk de leukste accommodaties

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Oorsprong van de naam Wadi Nakhr

In de kloof kun je talloze ruïnes vinden. ©Corno van den Berg

Als je op Google zoekt zie je de naam Wadi Nakhr, zie je ook namen als Wadi Al Nakhr en Wadi An Nakhur bijvoorbeeld. Ondanks de vele namen is deze plek in heel het Midden-Oosten bekend. Hier torenen de rotsen meer dan 1.000 meters hoog boven je uit. De kalkstenen rotsen zijn opvallend steil, waardoor je als bezoeker erg klein voelt.

De naam Wadi Nakhr is afgeleid van het lokale woord (nakhr), wat erosie betekent. Rivieren en regen hebben deze vallei door de eeuwen heen gevormd. De kloof van Wadi Nakhr heeft daarnaast allerlei bijnamen. Zo wordt het de Grand Canyon van het Midden-Oosten genoemd.

Locatie van Wadi Nakhr

De Wadi Nakhr kloof per auto ontdekken. ©Corno van den Berg

De wadi heeft een dorp met dezelfde naam. Wadi Nakhr ligt op twee uur rijden van de hoofdstad Muscat. Een bezoek is goed te combineren met een tocht in het omliggende gebergte. Neem de tijd voor Wadi Nakhr. Deze kloof is zeer de moeite waard en perfect om lekker rond te struinen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oman

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen