Daymaniyat eilanden

Beste plek om te snorkelen in Oman met zeeschildpadden

De Daymaniyat eilanden bieden de leukste excursie om te snorkelen met zeeschildpadden in Oman. Deze eilanden met koraalrif liggen vlak voor de kust van de hoofdstad Muscat. Je kunt de eilanden via een boot tour van een halve dag of een gehele dag aan doen. Ik heb deze trip gemaakt en vond het heerlijk. Daarbij was ik ook verbaasd over de vele vissen, schildpadden en andere dieren die ik zag. Dit zijn de beste tips om de Daymaniyat eilanden te bezoeken.

De onderwaterwereld bij Oman is rijker dan veel mensen weten. Het warme water is perfect voor koraalriffen, waar talloze soorten vissen op leven. Ook kun je hier diverse soorten zeeschildpadden spotten, net als murenes, kleurrijke roggen, zeekatten en zelfs haaien. Het warm is lekker warm, terwijl de zon vaak schijnt. Hierdoor kun je in het heldere water opvallend ver kijken, tot wel 50 meter.

Het landschap

Zo mooi zijn de Daymaniyat eilanden. ©Corno van den Berg

De eilanden bestaan uit diverse kalkstenen plateaus die boven de opvallend blauwe zee uitstekken. Ze zijn erg puntig, waardoor de goed afsteken tegen de horizon. Tussen de rotsen vind je diverse goudgele stranden met zacht zand, waar je goed kunt zonnen. Op sommige delen kun je een wandeling maken. Smeer je wel goed in, want de zon is is ongekend fel, zelfs vroeg in de ochtend.

Hoe ziet de excursie naar de Daymaniyat eilanden er uit?

Met de boot onderweg naar de Daymaniyat eilanden. ©Corno van den Berg

Het maakt niet uit of je een halve dag of een hele dag heb geboekt, het vertrekpunt is de haven van Muscat. Met een kleine boot, een kapitein en een gids ga je op pad. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten. Als de rotsachtige eilanden in zicht komen kijkt de kapitein naar de wind. Afhankelijk van de wind kiest hij een locatie voor de eerste excursie om te snorkelen. Je krijgt flippers en een masker. Doe een beetje zeep op je masker tegen het beslaan van het glas.

De gids gaat mee het water in om allerlei dieren aan te wijzen. Zo kun je veel meer dieren zien valt me op. Al zie ik zelf ook genoeg zeeschildpadden die op hun gemak wat eten. Er zijn genoeg kleine vissen in allerlei kleuren. Waaronder de drieband anemoonvis, ook wel bekend als clownvis of harlekijnvis. Dit is Nemo uit de gelijknamige film, maar ook papegaaivissen, zeenaalden en de bijzondere zeekat, familie van de inktvissen.

Na onderveer 45 tot 60 minuten snorkelen vaar je naar een plek waar vaak haaien worden gezien. Deze dieren kun je vanuit de boot zien in het water. Maar eerlijk is eerlijk, je kunt ze ook zien tijdens het snorkelen. Dit is zeker het geval als je naar iets dieper water zwemt. Aan boord krijg je water en frisdrank. Bij de complete dag tour krijg je een uitgebreide lunch.

Wandelen op de Daymaniyat eilanden ©Corno van den Berg

In de middag landt je op een van de goudgele stranden waar je naar andere stranden kunt wandelen. Ook hier kun je het water in; het koraalrif ligt op enkele meters van de kust. Deze plek wordt Turtle Paradise genoemd. Al snel is duidelijk waarom. Ik zie meer dan tien zeeschildpadden zwemmen. Het is de soepschildpad, die ooit bijna was uitgestorven.

Dit vond ik eigenlijk de mooiste plek, mede omdat ik hier ook opvallend grote krabben, een blauwgespikkelde pijlstaartrog zag en een murene, een soort palingachtige met vervaarlijke tanden. Ook de tweede excursie duurt een uur, waarbij je opnieuw zelf kunt gaan snorkelen of met de gids mee zwemt.

Walvishaaien

Geregeld wordt bij de Daymaniyat eilanden een uniek dier gezien; de walvishaai. Deze grote, maar totaal ongevaarlijke dieren, kun je tijdens de zomermaanden zien. Dit is van juli tot oktober, dan zit het water voor de kust van Muscat vol met plankton. Maar dan is het eigenlijk te warm om rond te reizen door het land. In de andere maanden worden walvishaaien af en toe gezien. Hou dus je ogen open of je iets groots voorbij ziet zwemmen.

Duiken bij de Daymaniyat eilanden

Een koraalduivel bij de Daymaniyat Islands. ©Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Omanstry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

Naast snorkelen kun je hier ook duiken. Er worden vanuit Muscat duikexcursies aangeboden, die je online kunt boeken. Er zijn dag tours, maar ook langere. Het voordeel is dat je veel meer dieren ziet in de dieren delen. Ik sprak met diverse duikers, die allemaal zeer onder de indruk zijn van het leven onderwater.

Boek je excursie online!

Overnachten in Muscat

Als je deze excursie doet is het slim om te overnachten in de hoofdstad Muscat. Er zijn talloze kleine en grotere hotels die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, zodat je genoeg keus hebt.
Bekijk de leukste accommodaties

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oman

Lees mijn Tips
Bekijk alle artikelen