Waarom moet ik hier heen?

Eisriesenwelt in het hart van Oostenrijk is een must als je in de buurt bent. Het is de grootste ijsgrot ter wereld. Eenmaal binnen zul je je verbazen over de zuilen, torens en wallen uit ijs.

Eisriesenwelt is de grootste ijsgrot ter wereld. Je vindt hem in het noorden van Oostenrijk. De beroemde ijsgrot is eenvoudig te bezoeken met een rondleiding. Je blijft hier foto’s maken.

Deze grot in het Tennengebergte is maar liefst 42 kilometer lang. De ijsgrot is alleen van begin mei tot en met eind oktober open. Check online voor de precieze openingstijden.

Bezienswaardigheden Eisreisenwelt

Het pad naar de ingang

Het toegangspad naar Eisriesenwelt.
Het toegangspad naar Eisriesenwelt.

De route naar de ingang is imposant. Bij aankomst bevind je op 1.641 meter een reusachtige opening in de berg. Het pad slingert langs de bergwand en je klimt langzaam naar de ingang.

De kabelbaan

Sinds 1955 is er een kabelbaan om je naar de ingang van Eisriesenwelt te brengen. Hiermee verkort je de tocht van 90 minuten naar 3 minuten. Het uitzicht is gaaf op de berg waar de ijsgrotten zich in bevinden.

Posselthal

Als je naar binnen gaat kom je eerst in de Posselthal. In deze grote hal vind je in het centrale deel een immense stalagmiet die de naam De Toren van Posselt. Ook zie je hier een kruis op de muur. Dit is tot hoever de eerste natuuronderzoeker Anton von Posselt zijn eerste tocht maakte in de grot.

Rondleiding in Eisriesenwelt.
Rondleiding in Eisriesenwelt.

De smalle passage

Na de hal loop je door een extreem smalle passage. Het kan benauwd aanvoelen, maar is ook wel erg indrukwekkend.

De Grote IJsmassa

Daarna kom je bij een ijsmassa, die wel 25 meter hoog is. Dit is de plek waar de meeste ijsgroei in het hele complex te vinden is.

Wandelen door het ijs van Eisriesenwelt.
Wandelen door het ijs van Eisriesenwelt.

Hymir’s Castle

Deze ijsmassa lijkt op een kasteel, vandaar de naam. Hymir is een god uit Noorse mythologie. Ook de stalactieten hebben hier een naam, zoals Frigga’s Sluier en het IJs Orgel.

Alexander-von-Mörk-Dom

De Alexander-von-Mörk-Dom is de grootste hal tijdens de rondleiding. Waar je je ogen uit kijkt. De schoonheid van ijs is hier magisch.

Hoe kom ik er?

Eisriesenwelt ligt 40 kilometer ten zuiden van Salzburg bij het dorp Werfen. Overigens is toegang alleen mogelijk in combinatie met een begeleide rondleiding die ongeveer 1 uur en 15 minuten duurt. Vergeet je warme kleding niet. In de grot is de temperatuur rond het vriespunt.

Corno’s reistips:

De ijsgrotten van Eisriesenwelt liggen in de buurt van Salzburg bij het stadje Werfen. Goed te combineren met een stedentrip Salzburg of met bergwandelingen in de omgeving. Oostenrijk is populair onder Aziaten, het kan dan ook druk zijn. Koopt van tevoren alvast je toegangskaarten of boek een excursie. Dan hoef je niet in de wachtrij aan te schuiven.

Beste tijd:

De beste tijd om te gaan is in het voorjaar. Dan kun je op de rotswanden een glinsterende vacht van kristallen zien. Deze is dan op zijn sterkst.

Meer informatie op hun website.

Grotten