Hallstatt

Het mooiste dorpje ter wereld?

Hallstatt is een wereldberoemd plaatsje in Oostenrijk. Het pittoreske dorpje ligt ingeklemd tussen de Halstättersee en de Dachsteinbergen, met de Hallstatt-gletsjer. In China hebben ze zelfs een kopie gebouwd van dit dorp. Dit zijn de bezienswaardigheden van Hallstatt. Met in dit artikel ook de leukste excursies om te doen.

Dit is zoals je een stadje in de bergen zou schilderen. En dan om precies te zijn een bergstadje in de Alpen. Het kerkje, de kromme straatjes tussen het meer en de omliggende bergen. Hallstatt staat op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed. Waardoor het beschermd is tegen verdere ontwikkeling. Maar die vermelding heeft nog een gevolg. Dat het erg populair is geworden. Het is vooral geliefd bij fotografen. Zij maken hier met name in de ochtend de mooiste foto’s van de mist, de bergen en natuurlijk het kerkje. 

Het unieke Beinhaus in Hallstatt

Hallstatt Beinhaus.

Naast het feit dat het stadje erg pittoresk is, herbergt het nog iets bijzonders. Het Beinhaus in de Michaels Kapelle is een wonderlijke plek. Hier liggen 1.200 schedels van voormalige bewoners. Zo’n 600 ervan zijn beschilderd. Met de naam van de persoon, maar ook met kruizen, bloemen en meer. Het is een  lugubere verzameling.

Hallstatt wordt overlopen met toeristen

Door sociale media is het stadje erg bekend geworden. Waardoor meer en meer toeristen het willen zien. Dit dorp is inmiddels ook beroemd bij de Chinezen. In 2012 is een complete kopie van Hallstatt in spiegelbeeld neergezet in een pretpark in de Chinese provincie Guangdong. Waar miljoenen mensen op bezoek gaan. Net als dus in het echte Hallstatt.

Het pretpark heeft inmiddels grote gevolgen voor Hallstatt. Het dorpje met nog geen duizend inwoners wordt overlopen. Talloze bussen met toeristen komen dagelijks naar het dorp. Wat al tot onrust in het dorp heeft geleid. En overal zie je borden met stilte aub en drones verboden

Hallstatt in de winter.

De meeste toeristen blijven maar kort. Ze lopen door de smalle straatjes, gaan naar een uitkijkpunt voor foto’s en selfies en vertrekken weer. Zonder iets te kopen, zodat ook de middenstand niets aan hun bezoek heeft. De meeste inwoners zijn die hordes bezoekers zat.

Er zijn verregaande plannen om het aantal bussen te beperken. Waardoor ook het aantal toeristen zal verminderen. Ook worden andere beperkende maatregelen bekeken. Zoals een maximaal aantal bezoekers per dag. Of een toegangsprijs vragen.

Overnachten in de omgeving

De beste manier om de dagjesmensen te ontlopen is om in het stadje of de nabije omgeving te verblijven. Er zijn kleine hotels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Deze stad is erg populair, dus zorg dat je op tijd bent om teleurstelling te voorkomen. 

Veerboot over de Halstättersee

De veerboot vaart heen en terug naar de overkant van de Halstättersee. Hier heb je het treinstation, dus je kunt beiden eenvoudig combineren. De tocht met de veerboot is fraai. Deze boottocht biedt talloze fotokansen. Ook hier geldt dat het mooiste licht in de vroege ochtend is. En in de namiddag of aan het begin van de avond.

Boottochten

Vanuit het centrum van het dorp gaan diverse boottochten. Waarbij je over de Halstättersee vaart en de bergen en het stadje vanuit diverse perspectieven kunt zien. Perfect voor het maken van een foto. Of meerdere.

Waterfiets

De waterfiets is een erg toeristische attractie. Maar wel een van de beste manieren om het stadje van een afstand te zien. Waarbij het wel tot zijn recht komt. Maar eerlijk is eerlijk. Je bent niet alleen.

Boek je excursie online

Beste tijd voor een bezoek

Het beste kun je Hallstatt bezoeken tijdens de zonsopgang. Dan is het licht vaak mooi, terwijl het ook nog relatief rustig is. En kun je dus op je gemak hier rondlopen. Of ga als de avond valt, ook dan zijn de meeste dagjesmensen weg. En zie je hoe het dorp weer wordt overgenomen door de lokale bevolking. Wat een heel andere wereld is.

Waar ligt Hallstatt?

Met de auto

Vanuit Salzburg kun je in een uur naar Hallstatt rijden. Maar het centrum is autovrij en parkeren kan lastig zijn. Waardoor het slimmer is om met het openbaar vervoer te gaan.

Openbaar Vervoer

Vanuit Salzburg kun je in 2 tot 2,5 uur naar Hallstatt reizen. Dat is inderdaad iets langer dan met de auto. Maar, je krijgt er wel een hele mooie reis door de bergen voor terug. Met uitzichten die je al lekker opwarmen voor je bezoek aan Hallstatt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen