Waarom moet ik hier heen?

Hallstatt is een wereldberoemd plaatsje in Oostenrijk. Het pittoreske dorpje ligt ingeklemd tussen de Halstättersee en de Dachsteinbergen, met de Hallstatt-gletsjer. In China hebben ze zelfs een kopie gebouwd van dit dorp.

Hallstatt is zoals je een stadje in de bergen zou schilderen. En dan om precies te zijn een bergstadje in de Alpen. Het kerkje, de kromme straatjes tussen het meer en de omliggende bergen.

Het wonderlijke Beinhaus in Hallstatt
Het wonderlijke Beinhaus in Hallstatt. Jitka Erbenová

Naast het feit dat het stadje erg pittoresk is, herbergt het nog iets bijzonders. Het ‘Beinhaus’ in de Michaels Kapelle. Hier liggen 1.200 schedels van voormalige bewoners. Zo’n 600 ervan zijn beschilderd. Met de naam van de persoon, maar ook met kruizen, bloemen en meer. Een wonderlijke verzameling.

Het stadje staat op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed. En het is erg populair bij fotografen, die hier met name in de ochtend de mooiste foto’s van de mist, de bergen en natuurlijk het kerkje maken.

Maar dit dorp is ook beroemd bij de Chinezen. In 2012 is een complete kopie van Hallstatt in spiegelbeeld neergezet in een pretpark in de Chinese provincie Guangdong…

Zie het zelf met deze hyperlapse van Geoff Tompkinson:

Corno’s reistips:

Oostenrijk kun je vrijwel het hele jaar bezoeken. Afhankelijk van de seizoenen kun je genieten van de sneeuw, het voorjaar zien ontluiken of heerlijk wandelen in de zomer of herfst. Hieronder een aantal tips om je reis naar Oostenrijk te plannen.