Karseggalm

Beroemde bergweide met eeuwenoude berghut

Karseggalm is een beroemde bergweide met gelijknamige berghut in Oostenrijk. Je vindt deze alm op 1.603 meter hoogte in het Grossarltal tussen machtige bergen. De Karseggalm ligt aan de Salzburger Almenweg, dit is de langeafstandswandelroute door de Salzburger Pongau in het SalzburgerLand. Dit zijn de beste tips voor een bezoek aan Karseggalm.

Een alm is een relatief vlakke plek in de bergen, met een fraai uitzicht. Ook zie je er vaak vee grazen en zijn deze weides perfect om te wandelen. Ik ben dol op deze bergweides, het hoort bij mij echt bij de Alpen. Daarom wil ik er altijd wel een paar aandoen op mijn reizen.

Wandelen en mountainbiken

Zo mooi is het wandelen.

De Karseggalm is al jarenlang een populaire wandelbestemming voor alle leeftijden. De alm is relatief makkelijk bereikbaar. Te voet kun je in iets meer dan een uur (75 minuten) naar deze bergweide lopen vanuit het dorp Au. Parkeer je auto op de Parkplatz Breitenebenalm en doe je wandelschoenen aan. De route is niet steil, maar juist perfect voor het hele gezin. Ook is er een 6,2 kilometer lang rondje te wandelen, in 3,5 uur. Het vertrek- en eindpunt is hetzelfde, waarbij je zo'n 400 hoogtemeters moet overwinnen.

Je kunt deze route ook per mountainbike doen. Als je het rustiger aan wilt doen kan het ook per elektrische mountainbike, zodat je wat hulp krijgt omhoog. Dit is een heerlijke oplossing, zodat je opvallend veel hoogtemeters kunt maken in korte tijd. En het is nog leuk ook, merkte ik.

De eeuwenoude berghut

De eeuwenoude berghut Karseggalm.

De berghut heeft dezelfde naam als de alpenweide. Berghut Karseggalm is al meer dan 400 jaar oud en perfect voor een stop. Het is daarmee de oudste berghut in het Großarltal, waar je je tientallen jaren terug in de tijd waant. Deze hut is zeer de moeite waard om te bezoeken. Een van de redenen is dat veel van de authentieke berghut bewaard is gebleven. Zo vindt je hier geen elektriciteit, waardoor het altijd sfeervol is. Als je de vloer van de hut bekijkt, zie je dat deze nog bedekt is met klei.

Geknede kaas proeven

De beroemde pot die voor het maken van kaas wordt gebruikt.

Bijzonder is de open haard. Je ziet vanzelf de grote koperen ketel hangen, waar nog steeds de typische zure kaas wordt gemaakt. Het Großarltal heeft nog meer specialiteiten zoals de geknede kaas, die je ook kunt proeven.

Eén keer per week kun je zien hoe de melkveehouders de kaas maken. De data kun je vinden op de wekelijkse evenementenkalender die in de hut hangt. Deze kaas en andere specialiteiten uit eigen productie kunt u proeven met een Brettljause. Ondertussen kunnen de kinderen zich vermaken in de speeltuin of met de boerderijdieren.

Brettljause met worst, vlees en groenten

Een plank met Brettljause. ©Lorenz Masser

Op het menu in de Karseggalm zie je Brettljause staan. Dit is een broodmaaltijd waarbij je verschillende soorten worst, vlees en groenten op een houten plank krijgt geserveerd. Het zijn allemaal lokale producten die het proeven waard zijn.

Zonsondergang

De zonsondergangen op de Karseggalm zijn een ​​echte aanrader. Zodra de zon zakt, wordt het licht zacht. Ik vind dit het mooiste moment van de dag. De ondergaande zon is perfect voor foto's en video's.

Het Grossarltal

De Schoedersee is een van de meren in het Grossarltal.

Het Grossarltal staat bekend als het 'dal van de almen‘. Wat betekent dat je de gehele dag over de mooiste alpenweides kunt dwalen. Deze kun je eenvoudig te voet, met de fiets of met je mountainbike verkennen. Het is puur genieten voor iedereen die van een actieve vakantie in de natuur houdt. Doordat er zoveel alpenweiden liggen in het Grossarltal, liggen er ook veel berghutten. Sterker nog: nergens in Oostenrijk vind je zoveel berghutten als hier.

En met 400 kilometer aan wandelpaden en 160 kilometer mountainbikeroutes kun je in het Grossarltal wel even vooruit. Denk daarbij de diverse heldere bergmeren, klaterende watervallen en de besneeuwde bergtoppen bij. Het bekende Hohe Tauern National Park ligt om de hoek.

Salzburger Almenweg

Een van de andere almen: De Ellmaualm.

De Karseggalm ligt aan de populaire Salzburger Almenweg. Dit geldt voor tal van alpenweiden in het Großarltal overigens, zoals de eveneens bekende Ellmaualm. De Salzburger Almenweg is de langeafstandswandelroute door de Salzburger Pongau. Deze wandelroute kun je in meerdere dagen doen.

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Wil jij kans maken op een van de zeven(!) zomervakanties die we weggeven? Doe dan mee aan onze prijsvraag. Vul de vraag hieronder in, maak de slagzin af en stuur je inzending in. Je kunt meedoen tot 30 juni 2024. Wie weet laten we jou straks weten dat je een week lang verblijf voor twee personen in een 4**** hotel, inclusief ontbijt en diner hebt gewonnen! Mooi vooruitzicht toch?
Doe mee op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 31 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen