Waarom moet ik hier heen?

Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, dat ook nu nog te zien is. Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. En één van de grootste natuurgebieden van Europa.

Het park kent talloze bezienswaardigheden zoals de Grossglockner (of Groβglockner), wat de hoogste berg van Oostenrijk is met 3.789 m. En de langste gletsjer van de Oostalpen: de 9 km lange Pasterzengletsjer. Populair zijn ook de 380 meter hoge Krimml-watervallen, die behoren tot de grootste van Europa.

Gneis, gletsjers, meren, veel rotsblokken en almen, oftewel bergweiden. Het is in het kort het indrukwekkende landschap van Hohe Tauern. Met opvallende cijfers. Het park heeft maar liefst 266 bergtoppen van 3.000 m en hoger, 342 gletsjers met een totaal oppervlakte van 130 km2, 279 beken waarvan 57 gletsjerbeken, 26 grotere watervallen en volgens de laatste telling 551 bergmeren.

Het is een gebied dat roept om ontdekking. Tevens leven er in de Hohe Tauern meer dan 10.000 diersoorten. In Hohe Tauern leven talloze kleine en grote dieren. Die je ook wel tegen kunt komen. Zoals de populaire en guitige Alpenmarmotten, stoere steenbokken en lief uitziende gemzen.

Wildernis in optima forma

Hier lopen geen bruine beren meer, die zijn al lang hier doodgeschoten. Het is het grootste beschermde gebied in de Alpen. Wildernis in optima forma: ruig, groots en vooral onbedorven. Met een bijzondere geschiedenis. Net als de rest van de Alpen is het ontstaan doordat een deel van de Afrikaanse plaat (waar heel Afrika op ligt) naar Europa schoof. En over de Europese plaat heen schoof.

Langzaamaan groeide de weerstand op de Europese plaat waardoor grote kreukels in het landschap ontstonden. En werd de ondergrond als het ware omhoog gedrukt, in dit geval was het de voormalige zee tussen Europa en het huidige Afrika. Nu nog worden fossielen uit die zee op duizenden meters hoogte gevonden.

Door de diverse IJstijden zijn hier immense gletsjers ontstaan, de door hun gewicht van ijs de diepe dalen hebben uitgesleten. De ‘almen’ (of bergweiden) zijn ontstaan door de gletsjertong die over het landschap kroop. Hohe Tauern groeit nog steeds, maar die paar millimeters per jaar zie je niet. De erosie door wind, regen, sneeuw en ijs is tegenwoordig groter dan het groeiproces.

Beste tijd voor Hohe Tauern:

Dit zijn de Alpen, dus in de winter is reizen hier een uitdaging. En dan zijn talloze attracties niet bereikbaar, waaronder de Grossglockner High Alpine Road. Maar in het voorjaar kun je hier goed reizen en nog volop sneeuw tegen komen.

Het past allemaal bij dit extreme gebied in het hart van Europa. maar zelfs in juli kun je nog in de sneeuw lopen, ook buiten de gletsjers. In juni, juli en augustus zijn er veel bloemen te vinden in het gebied, wat opvallend veel dieren aantrekt.

Corno’s reistips:

Oostenrijk kun je vrijwel het hele jaar bezoeken. Afhankelijk van de seizoenen kun je genieten van de sneeuw, het voorjaar zien ontluiken of heerlijk wandelen in de zomer of herfst. Hieronder een aantal tips om je reis naar Oostenrijk te plannen.

Let op!

De beroemde attracties van Hohe Tauern zijn erg populair, zeker in het weekend en in het hoogseizoen. File rijden op de Grossglockner Hochalpenstrasse komt voor, net als lange rijen bij de Krimml-watervallen. Wat toch jammer is, zeker als je het met een beetje plannen kunt voorkomen.

Het weer is hier heel divers. Het kan hier boven de dertig graden worden, maar ook twintig graden onder nul. Zelfs in het voorjaar. Ga dus altijd goed voorbereid op pad als je gaat wandelen.