Waarom moet ik hier heen?

Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, dat ook nu nog te zien is. Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. En één van de grootste natuurgebieden van Europa.

Het Hohe Tauern National Park kent talloze attracties, met onder meer de hoogste berg van Oostenrijk. En de langste gletsjer van de Oostalpen: de 9 km lange Pasterzengletsjer. Populair zijn ook de talloze watervallen, waarvan sommige behoren tot de grootste van Europa.

Gneis, gletsjers, meren, veel rotsblokken en almen, oftewel bergweiden. Het is in het kort het indrukwekkende landschap van Hohe Tauern. Met opvallende cijfers. Het park heeft maar liefst 266 bergtoppen van 3.000 m en hoger, 342 gletsjers met een totaal oppervlakte van 130 km2, 279 beken waarvan 57 gletsjerbeken, 26 grotere watervallen en volgens de laatste telling 551 bergmeren.

Het is een gebied dat roept om ontdekking. Tevens leven er in de Hohe Tauern meer dan 10.000 diersoorten. In Hohe Tauern leven talloze kleine en grote dieren. Die je ook wel tegen kunt komen. Zoals de populaire en guitige Alpenmarmotten, stoere steenbokken en lief uitziende gemzen.

Hohe Tauern National Park Bezienswaardigheden:

Hochalpenstrasse

Hochalpenstrasse in de Hohe Tauern.
Hochalpenstrasse in de Hohe Tauern.

De Hochalpenstrasse behoort tot de meest beroemde wegen in Europa. Deze weg is 47,8 kilometer lang. De Hochalpenstrasse werd in 1935 gebouwd. De weg voert dwars door het Hohe Tauern National Park en bereikt als hoogste punt 2.504 meter. Je passeert daarbij telt talloze bochten. Bijzonder is het steeds wisselende uitzicht.

Grossglockner

De Grossglockner in Hohe Tauern.
De Grossglockner in Hohe Tauern.

De Großglockner is de hoogste berg van Oostenrijk. De berg heeft een hoogte van 3.798 meter. Je ziet hem op diverse plekken opdoemen.

Krimml-waterval

De Krimml-Waterval in Hohe Tauern.
De Krimml-Waterval in Hohe Tauern.

De Krimml-waterval moet je ooit hebben gezien. Hier valt het water met een totale hoogte van 380 meter naar beenden. Waardoor dit de hoogste gefaseerde waterval van Europa is. Je vindt de waterval ligt vlak bij het dorp Krimml. Het is een van de absolute hoogtepunten in het nationale park Hohe Tauern.

Grossvenediger

De top van de Grossvenediger.
De top van de Grossvenediger.

De Grossvenediger is een imposante berg van 3.666 meter hoogte in het nationaal park. Hij de hoogste van de Venediger-groep, een rij van bergtoppen. De Grossvenediger wordt liefkozend ‘De Majesteit’ genoemd. Je kunt deze berg met een ervaren beklimmen, al is het zeker geen eenvoudige wandeling.

Wildernis in optima forma

Alpenmarmotten in de Hohe Tauern.
Alpenmarmotten in de Hohe Tauern.

In het nationale park leven alpenmarmotten, steenbokken en talloze andere dieren. ier lopen geen bruine beren meer, die zijn al lang afgeschoten. Desondanks is dit het grootste beschermde gebied in de Alpen. Wildernis in optima forma: ruig, groots en vooral onbedorven. Met een bijzondere geschiedenis. Net als de rest van de Alpen is het ontstaan doordat een deel van de Afrikaanse plaat (waar heel Afrika op ligt) naar Europa schoof. En over de Europese plaat heen schoof.

Langzaamaan groeide de weerstand op de Europese plaat waardoor grote kreukels in het landschap ontstonden. En werd de ondergrond als het ware omhoog gedrukt, in dit geval was het de voormalige zee tussen Europa en het huidige Afrika. Nu nog worden fossielen uit die zee op duizenden meters hoogte gevonden.

Door de diverse IJstijden zijn hier immense gletsjers ontstaan, de door hun gewicht van ijs de diepe dalen hebben uitgesleten. De ‘almen’ (of bergweiden) zijn ontstaan door de gletsjertong die over het landschap kroop. Hohe Tauern groeit nog steeds, maar die paar millimeters per jaar zie je niet. De erosie door wind, regen, sneeuw en ijs is tegenwoordig groter dan het groeiproces.

Beste tijd voor Hohe Tauern:

Dit zijn de Alpen, dus in de winter is reizen hier een uitdaging. En dan zijn talloze attracties niet bereikbaar, waaronder de Grossglockner High Alpine Road. Maar in het voorjaar kun je hier goed reizen en nog volop sneeuw tegen komen.

Het past allemaal bij dit extreme gebied in het hart van Europa. maar zelfs in juli kun je nog in de sneeuw lopen, ook buiten de gletsjers. In juni, juli en augustus zijn er veel bloemen te vinden in het gebied, wat opvallend veel dieren aantrekt.

Corno’s reistips:

Oostenrijk kun je vrijwel het hele jaar bezoeken. Afhankelijk van de seizoenen kun je genieten van de sneeuw, het voorjaar zien ontluiken of heerlijk wandelen in de zomer of herfst. Hieronder een aantal tips om je reis naar Oostenrijk te plannen.

Let op!

De beroemde attracties van Hohe Tauern zijn erg populair, zeker in het weekend en in het hoogseizoen. File rijden op de Grossglockner Hochalpenstrasse komt voor, net als lange rijen bij de Krimml-watervallen. Wat toch jammer is, zeker als je het met een beetje plannen kunt voorkomen.

Het weer is hier heel divers. Het kan hier boven de dertig graden worden, maar ook twintig graden onder nul. Zelfs in het voorjaar. Ga dus altijd goed voorbereid op pad als je gaat wandelen.