Hohe Tauern National Park

Met natuurwonderen als Grossglockner en Krimml-waterval

Het Hohe Tauern National Park kent talloze attracties, met onder meer de hoogste berg van Oostenrijk. En de langste gletsjer van de Oostalpen: de 9 km lange Pasterzengletsjer. Populair zijn ook de talloze watervallen, waarvan sommige behoren tot de grootste van Europa. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Hohe Tauern. In dit artikel vind je ook informatie over de leukste excursies om te doen.


De Hohe Tauern, zoals het vaak wordt genoemd, is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. En één van de grootste van Europa. Dit berglandschap kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis, dat ook nu nog te zien is. 

Gneis, gletsjers, meren, veel rotsblokken en almen, oftewel bergweiden. Het is in het kort het indrukwekkende landschap van Hohe Tauern. Het gebied heeft opvallende cijfers.

Dit natuurpark heeft maar liefst 266 bergtoppen van 3.000 m en hoger, 342 gletsjers met een totaal oppervlakte van 130 km2, 279 beken waarvan 57 gletsjerbeken, 26 grotere watervallen en volgens de laatste telling 551 bergmeren. 

Het is een gebied dat roept om ontdekking. Tevens leven er in de National Park Hohe Tauern meer dan 10.000 diersoorten. In Hohe Tauern leven talloze kleine en grote dieren. Die je ook wel tegen kunt komen. Zoals de populaire en guitige Alpenmarmot, de steenbok en de gems.

Krimmler Watervallen

De Krimmler Watervallen in Hohe Tauern.

De Krimmler watervallen moet je ooit hebben gezien. Hier valt het water met een totale hoogte van 380 meter naar beenden. Waardoor dit een van de hoogste gefaseerde watervallen van Europa is. Je vindt de waterval ligt vlak bij het dorp Krimml. Het is een van de absolute hoogtepunten in het nationale park Hohe Tauern.
Lees mijn tips voor de Krimmler Watervallen

Hochalpenstrasse

Hochalpenstrasse in de Hohe Tauern.

De Hochalpenstrasse behoort tot de meest beroemde wegen in Europa. Deze weg is 47,8 kilometer lang. De Hochalpenstrasse werd in 1935 gebouwd. De weg voert dwars door het Hohe Tauern National Park en bereikt als hoogste punt 2.504 meter. Je passeert daarbij talloze bochten. Bijzonder is het steeds wisselende uitzicht.

Grossglockner

De Grossglockner in Hohe Tauern.

De Großglockner is de hoogste berg van Oostenrijk. De berg heeft een hoogte van 3.798 meter. Je ziet hem op diverse plekken opdoemen. Maak een stop om van het indrukwekkende landschap te genieten.

Grossvenediger

De top van de Grossvenediger.

De Grossvenediger is een imposante berg van 3.666 meter hoogte in het nationaal park. Hij de hoogste van de Venediger-groep, een rij van bergtoppen. De Grossvenediger wordt liefkozend ‘De Majesteit’ genoemd. Je kunt deze berg met een ervaren gids beklimmen, al is het zeker geen eenvoudige wandeling.

Raurisertal

De schoonheid van het Raurisertal.

Het Raurisertal is een bijzonder dal in het natuurgebied. In dit deel van Oostenrijk werd eeuwenlang goud gezocht en gevonden. Mede daarom wordt dit ook wel het Gouden Dal van de Alpen genoemd. Je kunt in de omgeving van Rauris op zoek gaan naar diverse dieren, zoals de bijna uitgestorven lammergier.
Lees mijn artikel over het Raurisertal

Overnachten in de omgeving

Je kunt op diverse locaties blijven slapen bij het natuurgebied. Populaire plaatsen zijn Matrei in Osttirol, Virgen en Pragraten am Grossveniger. Je kunt kiezen uit vakantiewoningen, kleine hotels en appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Zorg wel dat je op tijd bent, want in de vakanties en de weekenden is het vaak volgeboekt.
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt

Wildernis in optima forma

Alpenmarmotten in de Hohe Tauern.

In het nationale park leven alpenmarmotten, steenbokken en talloze andere dieren. Hier lopen geen bruine beren meer, die zijn al lang geleden afgeschoten. Desondanks is dit het grootste beschermde gebied in de Alpen.

Dit is wildernis in optima forma: ruig, groots en vooral onbedorven. Het is een gebied met een bijzondere geschiedenis. Net als de rest van de Alpen is het ontstaan doordat een deel van de Afrikaanse plaat (waar heel Afrika op ligt) naar Europa schoof. En over de Europese plaat heen schoof.

Langzaamaan groeide de weerstand op de Europese plaat waardoor grote kreukels in het landschap ontstonden. En werd de ondergrond als het ware omhoog gedrukt, in dit geval was het de voormalige zee tussen Europa en het huidige Afrika. Nu nog worden fossielen uit die zee op duizenden meters hoogte gevonden. 

Door de diverse IJstijden zijn hier immense gletsjers ontstaan, de door hun gewicht van ijs de diepe dalen hebben uitgesleten. De almen (of bergweiden) zijn ontstaan door de gletsjertong die over het landschap kroop. Hohe Tauern groeit nog steeds, maar die paar millimeters per jaar zie je niet. De erosie door wind, regen, sneeuw en ijs is tegenwoordig groter dan het groeiproces.

Beste tijd voor Hohe Tauern

Dit zijn de Alpen, dus in de winter is reizen hier een uitdaging. En dan zijn talloze attracties niet bereikbaar, waaronder de Grossglockner High Alpine Road. Maar in het voorjaar kun je hier goed reizen en nog volop sneeuw tegen komen.

Het past allemaal bij dit extreme gebied in het hart van Europa. maar zelfs in juli kun je nog in de sneeuw lopen, ook buiten de gletsjers. In juni, juli en augustus zijn er veel bloemen te vinden in het gebied, wat opvallend veel dieren aantrekt.

Let op!

De beroemde attracties van Hohe Tauern zijn erg populair, zeker in het weekend en in het hoogseizoen. File rijden op de Grossglockner Hochalpenstrasse komt voor, net als lange rijen bij de Krimml-watervallen. Wat toch jammer is, zeker als je het met een beetje plannen kunt voorkomen.

Het weer is hier heel divers. Het kan hier boven de dertig graden worden, maar ook twintig graden onder nul. Zelfs in het voorjaar. Ga dus altijd goed voorbereid op pad als je gaat wandelen.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen