Krimmler Watervallen

Bijzondere watervallen in Europa

De Krimmler Watervallen zijn de grootste in Oostenrijk. Deze waterval is maar liefst 380 meter hoog en valt in drie fases naar beneden. Vaak wordt hij benoemd als de hoogste waterval van Europa, maar in Noorwegen zijn er meerdere die veel hoger zijn. Deze waterval wordt ook wel Krimml Watervallen genoemd. Dit zijn de bezienswaardigheden voor de Krimml Watervallen. In dit artikel lees je ook tips voor de diverse excursies.

Je vindt de imposante Krimmler Watervallen in het Hohe Tauern National Park. Dit ligt op de grens van Tirol en Salzburgerland. Deze watervallen zijn eenvoudig te bezoeken, wat zeer de moeite waard is. Al sinds de 18e eeuw is dit een favoriete plek voor toeristen. Elk jaar komen er honderdduizenden het watergeweld bekijken. Waardoor het hier erg druk kan worden. Maar met een beetje goede voorbereiding kun je de meeste bezoekers vermijden. Hierdoor wordt jouw beleving beter. 

De onderste watervallen bij Krimml.

Gletsjerbeek als oorsprong

De bron van de waterval is de Krimmler Ache. Deze gletsjerbeek stroomt uit het Krimmler Achental op 1.460 meter hoogte. De beek voedt de waterval. Er is veel onderzoek gedaan naar de watertoevoer. Bijzonder is dat deze toevoer in februari opvallend klein is; zo'n 500 m³/h. Terwijl in juni en juli, als het warmer wordt, de toevoer maar liefst 20.000 m³/h water is. 

De drie fases van de Krimmler Watervallen

Het water valt in drie fases naar beneden. Het hoogste gedeelte heeft een valhoogte van 140 meter, de middelste van 100 meter en het onderste deel ook 140 meter.

Het bijzondere Schönangerl

Bijzonder is het zogeheten Schönangerl, een opvallend vlak plateau tussen het bovenste en middel gedeelte in. Vanaf hier heb je een fraai uitzicht op de bovenste waterval en het dal waar het water zich in stort. 

Wandelen bij de Krimmler Watervallen

Je kunt relatief eenvoudig naar de diverse watervallen hiken. Onderweg zie je veel informatie over de watervallen, het water dat voorbij komt, het bos en de dieren die er leven. Neem de tijd voor deze plek, het is de moeite waard.

Wandelroute naar de top van Krimmler Watervallen (4 km)

De Krimmel Watervallen van boven.

Een wandelroute van 4 kilometer leidt je naar de bovenste waterval. Het vertrekpunt is de parkeerplaats. De wandelroute is duidelijk aangegeven. 

Het eerste deel leidt naar de onderste waterval. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een kwartiertje wandelen. De wandelroute slingert omhoog tot je bij de middelste en bovenste waterval komt. Je bent dan in totaal 1 uur en 15 minuten bezig. Je kunt dezelfde weg terug nemen, al is er een alternatief.

De Alter Tauernweg

Je kunt ook de Alter Tauernweg nemen, wat zeker mijn tip is. Deze weg werd in 1835 aangelegd door Ignaz von Kürsinger naar de top van de watervallen. Het is een fraaie weg van rotsblokken door het bos. En dan kun je de wandelroute op je terugweg nemen. 

Deze wandelroute is met name aan te bevelen, omdat je dan bovenaan begint. Wat een bijzonder uitzicht geeft. Waarna je langzaam naar beneden loopt met wisselende uitzichten. De route Alter Tauernweg staat aangegeven bij de winkeltjes en kassa.

Overnachten in de omgeving

Het dichtstbijzijnde stadje is Krimml. Hier kun je goed een paar nachten verblijven. Je vindt hier vakantiewoningen, kleine hotels en handige appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Hou er wel rekening mee dat in de vakanties deze snel zijn volgeboekt.

Krimmler Watervallen bezoeken

Deze watervallen liggen bij het plaatsje Krimml. En ze zijn erg populair. Je kunt het beste met de auto komen en deze parkeren op een van de parkeerterreinen. P1 is de eerste die je tegen komt, maar ligt ook het verst bij de watervallen vandaan. P4 ligt veel dichterbij. 

Je moet toegang betalen voor de Wasserfallweg, zoals het wandelpad langs de watervallen wordt genoemd. Daarnaast betaal je voor de instandhouding van dit natuurwonder. Ter plekke kun je entree tickets kopen. 

De Krimmel Watervallen in de winter.

Hoe vermijd ik de drukte?

Met name in het hoogseizoen en de weekenden kan het hier erg druk worden. Deze kun je dan ook het beste vermijden. Met name in juni is de waterval op zijn krachtigst en is het hier relatief rustig.

Zeker als je vroeg op pad gaat, zodat je de meeste bezoekers voor bent. Dan is het licht ook nog zacht, zeker als de zon schijnt. Dan kun je de mooiste foto's maken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen