Raurisertal

Bijzonder dal in het Hohe Tauern National Park

Het Raurisertal is een bijzonder dal in het Nationalpark Hohe Tauern. In dit deel van Oostenrijk werd eeuwenlang goud gezocht en gevonden. Mede daarom wordt dit ook wel het Gouden Dal van de Alpen genoemd. Je kunt in de omgeving van Rauris op zoek gaan naar diverse dieren, zoals de bijna uitgestorven lammergier. Tijdens mijn trip heb ik talloze dieren gespot. Dit zijn de beste tips om het Raurisertal te bezoeken.

Als je Hohe Tauern Nationaal Park op je lijstje hebt staan, is het dal van Rauris een van de bijzondere plekken. Het dal in het SalzburgerLand is zo'n 30 kilometer lang en wordt niet overlopen merkte ik. Je vindt er talloze bronnen, die overal uit de grond komen.

Sterker nog, er zijn meer dan 300 natuurlijke bronnen die in dit dal ontspringen. De bronnen voeden vele watervallen en bergbeken in de omgeving. Ook kun je in de verte gletsjers en bergtoppen zien. Deze attracties zie je vanzelf als je hier gaat wandelen of fietsen.

Goud delven in het Raurisertal

Goud zoeken is een leuke bezigheid.

In de vele bronnen in het Raurisertal werd de afgelopen eeuwen veel goud gewonnen. Rond het jaar 1550 waren er maar liefst meer dan 400 goudmijnen in en rond Rauris.

Ook nu nog kun je er goud wassen met speciaal werktuig. Dit is een leuke excursie, zeker met kinderen. En wees niet verbaasd als je ook daadwerkelijk goud vindt. Al zullen het kleine stukjes zijn, maar toch.

Wandelen in het Raurisertal

Wandelen in het Raurisertal.

In dit dal vind je meer dan 300 km bewegwijzerde wandelpaden en klimroutes. De wandelroutes leiden je door groene alpenweiden, langs denderende watervallen en natuurlijke bronnen. Het landschap is zeer de moeite waard waarbij je onderweg diverse bezienswaardigheden tegen komt.

Er zijn zowel korte wandelingen voor gezinnen als meerdaagse tochten voor gevorderden. Onderweg tijdens de bergwandelingen kun je in meer dan 30 berghutten genieten van lokale en vooral verse producten.

Je kunt in het dal zowel in het voorjaar, de zomer als in de winter op pad. Je kunt alleen op pad, maar ook met een gids. Ik heb beiden gedaan en vind allebei zeer de moeite waard. als je elf op pad gaat ontdek je veel, terwijl je met een gids veel leert.

Wandelen met een Park Ranger

Een van de leukste dingen om te doen is een excursie met een parkwachter. Er zijn in het voorjaar en de zomer geregeld wandelingen met een ervaren gids. Deze laat je kennis maken met de natuur, de bloemen, vlinders en andere dieren. Het is een leerzame tocht, zeker ook voor de kids.

Rauriser Krumtal: Dal van de vale gier en lammergier

Zeldzame roofvogels kijken bij het Krumltal.

Wie graag roofvogels bekijkt kan het beroemde Krumltal bezoeken. Je kunt hier talloze vogels in het wild zien, waaronder vale gier en de zeer zeldzame lammergier. De imposante lammergier is de grootste vogel van Europa.

Het Rauriser Krumltal werd in 1986 gekozen voor de herintroductie van lammergieren. Deze dieren waren in heel Europa al uitgestorven. Ook de steenarend kun je hier spotten. Sterker nog, dit zijdal is volgens wetenschappers de dichtst bevolkte plek met steenarenden in Oostenrijk. Als je hier gaat wandelen is de kans groot dat je diverse bijzondere vogels kunt spotten.

Kitzlochklamm: mooiste kloof?

De Kitzlochklamm in Taxenbach is een van de mooiste ravijnen in de Oostenrijkse Alpen. De steile kloof ligt aan het einde van het Rauriserdal. De kloof met het kristalheldere water is een absolute bezienswaardigheid. De Rauriser Ache is een rivier die zich met veel kracht tussen de smalle kalkstenen rotswanden door wringt. Regen en gesmolten sneeuw zorgden voor erosie, waardoor in de loop van vele millennia de kloof ontstaan.

Er is een bijzonder wandelpad aangelegd in de kloof. De tunnels zijn eeuwenoude; ze dateren uit de 16e eeuw. Het wandelpad slingert door het landschap. De meest spectaculaire brug ligt hoog boven het donderende water. De route brengt je naar de bedevaartskerk Maria Elend in Embach. Er zijn rondleidingen met een gids, waarbij je als bezoeker veel details krijgt over het ontstaan van de kloof en de mijnschacht Ritzstollen.

Rauriser Hochalmbahn

Het uitzicht van de kabelbaan Rauriser Hochalmbahn wordt een van de beste in Oostenrijk genoemd. In enkele minuten brengt de 6-persoons kabelbaan je tot op 1.800 m hoogte.

Als je uitstapt kun je hier heerlijk wandelen in de bergachtige omgeving. Je kunt onder meer de roofvogelshow bij de Hochalmhut bezoeken.

Heimalmhut

Ook kun je vanuit de kabelbaan naar de fraai gelegen Heimalmhut lopen. Dit is de plek om goud te zoeken. Je krijgt hier de juiste spullen om te wassen, waarna je kunt zien of je goud hebt gevonden. Het is vooral leuk met kinderen, die vaak erg enthousiast zijn.

Seidlwinkltal

Een bergeide in bloei in het Seidlwinkltal.

Het stadje Seidlwinkl is het begin van het aangrenzende Seidlwinkltal. Ook hier kun je goed wandelen door de diverse bergweides. Dit is zeker in het voorjaar en de zomer fraai door de vele bloemen. In dit dal is het iets minder druk dan in de meeste andere dalen.

Lekker eten in het Raurisertal

Persoonlijk vind ik het eten in de bergen een van de hoogtepunten van mijn reis. Natuurlijk kun je los met de karakteristieke Schnitzel, Apfelstrudel en Kaiserschmarrn, de typische Oostenrijkse pannenkoek.

Een variant is het lokale Pinzgauer Kasnocken. Deze eiernoedels worden vermengd met kaas, uien, groentebouillon en daarna gebakken. In het dal kun je talloze soorten kaas proeven. Ik vond het heerlijk.

Andere activiteiten in het Raurisertal

Naast wandelen en fietsen kun je hier ook andere excursies doen. Denk daarbij aan paardrijden, parapenten, canyoning, raften, vissen en bergbeklimmen. In Rauris kun je bij de lokale VVV informatie krijgen over alle activiteiten.

Nationalpark SommerCard

Zo mooi is wandelen in het Raurisertal.

Als je meerdere excursies wilt doen is de Nationalpark Sommercard handig om te hebben. Van 1 mei tot en met 31 oktober kun je met veel korting gebruik maken van meer dan 60 attracties.

Denk daarbij aan de kabelbaan van Rauris, maar ook de plek om roofvogels te observeren met professionele telescopen en de genoemde Heimalm. Dit geldt ook voor het openbaar vervoer en de grappige wandeltaxi's. Deze nuttige kaart krijg je als je blijft overnachten in de regio bij de partnerbedrijven.

Win een zomervakantie naar SalzburgerLand!

Wil jij kans maken op een van de zeven(!) zomervakanties die we weggeven? Doe dan mee aan onze prijsvraag. Vul de vraag hieronder in, maak de slagzin af en stuur je inzending in. Je kunt meedoen tot 30 juni 2024. Wie weet laten we jou straks weten dat je een week lang verblijf voor twee personen in een 4**** hotel, inclusief ontbijt en diner hebt gewonnen! Mooi vooruitzicht toch?
Doe mee op de officiële website

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Oostenrijk

Lees mijn Tips

alle 32 artikelen over Oostenrijk

Bekijk alle artikelen