Chavín de Huántar

Bijzondere pre-Inca tempels in het Andesgebergte

Chavín de Huántar is een reeks van bijzondere ruïnes in Peru. Het ligt in het Andesgebergte op een hoogte van 3.177 meter. De ruïnes liggen verscholen tussen twee bergketens in de regio van de de populaire stad Huaraz. Het belangrijkste gebouw van Chavín, zoals het vaak wordt genoemd, is de hoofdtempel. Deze is nog in opvallend goede staat en werd ongeveer 900 v.Chr. gebouwd. Je kunt Chavín eenvoudig bezoeken op een dagexcursie, die zeer de moeite waard is. Dit zijn de bezienswaardigheden van Chavín de Huántar. 

Toen ik de locatie bezocht, was ik erg onder de indruk. Met name de bouw van de muren doen me denken aan de Inca's, alleen zijn deze veel ouder. Chavin is pre-Inca, en dan ook vele honderden jaren. Het volk dat dit maakte wordt de Chavín-cultuur genoemd. Dit volk bloeide tussen 1.200 en 800 voor Christus. Volgens archeologen was het een geweldloos volk, dat zich vooral bezig hield met culturele ontwikkeling. Archeologen denken dat hier shamans een belangrijke rol vervulden. Of was het vooral een ceremoniële plek? Er zijn talloze vragen die de archeologen nog niet hebben kunnen beantwoorden.

Een van de beelden die je nog in Chavín kunt zien. ©Corno van den Berg

Verplaatsen van de rivier

Chavín ligt op een speciaal gekozen plek waar twee rivieren samen komen. Dit zijn de Rio Monsa en de Rio Wacheqsa. Dit volk heeft zelfs een rivier verplaatst volgens geleerden om de tempel te kunnen bouwen. De ligging valt vooral op bij het Circular Plaza, waar vroeger een klein dorp was. In 1985 werd Chavín uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Experts denken dat zo'n 85 procent van de archeologische overblijfselen nog niet is ontdekt. En dat Chavín dus in haar bloeitijd veel groter was.

De bijzondere stenen van de tempel

Het is bijzonder hoe de stenen zo goed zijn bewerkt. Dit gebeurde zonder gereedschap van metaal. Ze gebruikten vooral kwarts en obsidiaan om in de stenen te snijden. Wat met veel precisie gebeurde. Iets wat ook nu nog op diverse plekken goed te zien. is. De stenen werden uit de regio gewonnen en naar de tempellocatie vervoerd. Al is niet helemaal duidelijk hoe dat gebeurde.

Een deel van de bijzondere tempels in Chavín. ©Corno van den Berg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De stelae en ondergrondse gangen

Als je hier loopt zie je diverse (kopieën van) stelae, dit zijn pilaren met teksten of afbeeldingen. Ook zie je er diverse in de ondergrondse gangen, die je zelf kunt verkennen. Al is niet helemaal duidelijk waarvoor deze perfect bewerkte stenen dienden. Het geeft wel iets magisch aan deze plek vind ik.  

Chavin National Museum

Een van de bijzondere beelden in het Chavin National Museum. ©Corno van den Berg

Chavin National Museum is eigenlijk een verplicht nummer als je hier bent. Het museum ligt enkele honderden meters verderop. Je kunt het met de toegangskaart van de ruïnes bezoeken. In het museum zie je veel originele beelden, unieke karakteristieke hoofden en veel meer dat bij opgravingen werd ontdekt. Het is een nationaal museum, omdat je er ook kunstwerken van andere culturen uit die tijd kunt zien. Wat wel bijzonder is, want dan zie je de overeenkomsten met de andere culturen uit de regio. Ik vond het intrigerend.

Geschiedenis van Chavín de Huántar

De Peruaanse archeoloog Julio C. Tello ontdekte de ruïnes in 1919, die onder zand waren verdwenen. Waarbij de opgraving direct veel aandacht kreeg. Dit komt met name door de tempel, die bestaat uit verschillende platforms, terrassen en ondergrondse gangen. Deze zijn via trappen met elkaar verbonden. En die kun je ook nu nog grotendeels bezoeken, wat het extra bijzonder maakt. De officiële naam is Monumento Arqueológico de Chavín de Huántar, al noemen de meeste mensen het simpelweg Chavín.

Chavín bezoeken

De opgraving ligt tussen twee bergketens: de Cordillera Negra en de Cordillera Blanca. De meeste bezoekers komen hier via een dagexcursie vanuit de stad Huaraz. Waarbij ze meerdere plekken aandoen in de bergen alsook de ruïnes. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen