Colca Canyon

Beste plek om de Andescondor te zien; grootste vliegende vogel ter wereld

Colca Canyon is de plek om de Andescondor in het wild te zien. Deze kloof in Peru is de op een na grootste kloof ter wereld. De vogels kiezen elke ochtend op de thermiek het luchtruim. Als toerist kun je dit spektakel op verschillende manieren beleven. Dit zijn de beste tips voor de kloof. In dit artikel vind je ook de beste excursies en bezienswaardigheden van Colca Canyon.

Een bezoek aan Colca Canyon is een hoogtepunt van je reis door Peru. Maar hoe bezoek jij deze kloof? Je hebt meerdere mogelijkheden. Al kiezen de meeste reizigers voor een korte stop in de ochtend om de vogels te zien. Neem de tijd voor deze excursie. Het is zeer de moeite waard. Dit komt met name door de unieke vogels, maar ook door het ruige landschap.

Wat zonde is, want er is veel meer om te ontdekken. Waaronder een trekking over de bergen of de kloof in. Er ligt hier nog geregeld sneeuw op de pieken van het Andesgebergte, wat het extra bijzonder maakt.

Bekijk mijn video

Al mijn reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Diverse excursies naar Colca Canyon

 Let goed op welke tour je boekt. Vraag naar de lengte en wat je precies gaat doen. Want er is veel meer te zien dan je vaak leest. In alle gevallen arriveer je vroeg in de ochtend bij Colca Canyon. Dit omdat de vogels bij de eerste zonnestralen het luchtruim kiezen. Ze gebruiken de thermiek om te kunnen zweven.

Vier volwassen condors in Colca Canyon. ©Corno van den Berg

Hoe ziet een excursie er uit?

In de vroege ochtend word je opgehaald bij je hotel in één van de dorpjes in de buurt. Onderweg naar de kloof maak je diverse tussenstops. Waaronder een lokale dans in een nabijgelegen dorp. Ook kun je foto's maken van vrouwen en kinderen met lama's en alpaca's. Zij verwachten daar wel wat kleingeld voor terug.

Op de route stop je bij meerdere uitkijkpunten. Deze zijn langs de weg, en dus anders dan in de kloof zelf. Je zult hier geen condor zien, of je moet heel veel geluk hebben. Wel zijn het goede locaties voor foto's en video's.   

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De meeste tours arriveren voordat de thermiek voldoende is voor de condors. Hierdoor kun je op je gemak de immense bergen om je heen bewonderen en kijken welke plek je fijn vindt om te gaan wachten. Totdat je de vogels ziet in het luchtruim.

Twee jonge Andescondors in Colca Canyon. ©Corno van den Berg

De meest gangbare tour is het bezoeken van de diverse uitkijkpunten die aan de rand van de kloof zijn gemaakt. Je stapt uit bij de parkeerplaats en mag dan vrij rond lopen. Al kun je ook bij de gids blijven, die je achtergrondinformatie geeft. De meeste excursies duren een uur tot anderhalf uur. Waarna je weer vertrekt. 

De uitkijkpunten

De meest gangbare tour is het bezoeken van de diverse uitkijkpunten die aan de rand van de kloof zijn gemaakt. Er zijn er meerdere, al zijn ze niet allemaal even populair. Waardoor je bij de een bijna verdrinkt in de mensen, terwijl je bij de andere alleen staat. Raar, maar waar. 

Cruz del Condor

Cruz del Condor is het meest bekende uitkijkpunt om de Andescondors te zien. ©Corno van den Berg

Het meest bekende viewpoint is Cruz del Condor. Dit is een bijzondere plek waar je ver de kloof in kunt kijken. Zodra de zon boven de bergen uit komt warmt de kloof op. En jij ook. Eerlijk is eerlijk, als de vogels voorbij vliegen heb je hier erg goed zicht. Maar ook op de lager gelegen uitkijkpunten is dit het geval, omdat de vogels vaak de thermiek gebruiken om hogerop te komen. En dus komen ze hier ook vaak laag voorbij glijden.

Al snel zie je dan de eerste condors voorbij vliegen. En de roofvogels komen opvallend dichtbij. Waardoor je goede foto’s kunt maken merkte ik. Sommige dieren komen zelfs dichtbij zitten, zodat je ze goed kunt bekijken. En dat alles in een decor dat op zich al de moeite waard is.

Het lastige is wel dat je hier nooit alleen staat. Sterker nog, het is de afgelopen jaren een stuk drukker geworden. Colca Canyon staat op het lijstje van veel reizigers en dat is te merken. Hierdoor gaat wel iets van de beleving af van dit fenomenale uitzicht en de dieren.

Wandelroute langs alle uitkijkpunten (1,5 km)

Als je een tour boekt vraag dan goed naar de lengte van de excursie. En ook of er een wandeling bij zit. Met name dit laatste is van groot beland. Dit is niet de langere Colca Canyon trekking, maar een wandeling van een uur langs de diverse uitkijkpunten. Waarbij je veel informatie krijgt van de gids over de kloof, die dieren en veel meer.

Een van de minder bekende plekken in Colca Canyon. ©Corno van den Berg

Veel toeristen verkennen alleen het hoger gelegen deel. En hun gids 'vergeet' vaak te melden dat je met hem ook een wandeling kunt maken. Dat het onderdeel van het programma is. En deze hike is zeker de moeite waard. Want de kloof is veel langer dan hij lijkt. En dus kun je in een uurtje op je gemak langs de kloof lopen. Waarbij je zeven uitkijkpunten aan doet. Deze zijn vaak veel rustiger en kun je het landschap van de dieren veel beter zien. Ik vond dit zelf het hoogtepunt van de excursie.

Broedende Andescondors

Met wat geluk kun je tijdens deze wandeling de condors op het nest zien. Bij mijn tweede bezoek zag ik de dieren broeden in het steile deel van de kloof. Ook zag ik een net uitgekomen jong. De gids heeft vaak een goede verrekijker of telescoop bij zich zodat je de dieren goed kunt zien.

Voederplek van de Andescondors

Aan het einde van de wandelroute zie je een lager gelegen vallei. Er loopt een zandweg doorheen. Als je goed kijkt zie je daar dode dieren liggen. Denk aan alpacas, ezels en meer. Deze worden er door lokale bewoners neergelegd om de dieren van voedsel te voorzien. Andescondors zijn aaseters, dus eten alleen dode prooien.

Als je de wandeling doet heeft dat meerdere voordelen. Na een uur zijn de meeste toeristen weg. En keert de rust in de kloof weer. Dan heb je een kans de dieren te zien als ze komen eten van de kadavers. Wat deze trip extra bijzonder maakt toch?

Colca Canyon trekking

Zo ziet trekking in Colca Canyon er uit.

Als je de meeste toeristen achter je wilt laten is een trekking door Colca Canyon de beste optie. Er is veel keuze, zowel in de route als de afstanden die je moet lopen. Je loopt meestal van bergdorp naar bergdorp. De meeste wandelroutes door Colca Canyon starten in het plaatsje Cabanaconde. Dat je vanuit Arequipa eenvoudig met het openbaar vervoer kunt bereiken.

Je kunt met een gids wandelen, maar ook zelf op pad gaan. Dat laatste is hier relatief eenvoudig, al zijn sommige wandelpaden niet al te duidelijk. Maar in Cabanaconde kun je goede wandelkaarten kopen. Ook online kun je goede routes vinden. Doe dit vooraf. Zodat je niet verdwaalt. 

De meeste toeristen arriveren in Cabanaconde en overnachten er. Om dan de volgende dag vroeg op pad te gaan. Waarbij je in een dag van A naar B loopt, om dan bijvoorbeeld met de bus terug te reizen. Of verder te reizen natuurlijk. Aan jou de keuze.

Overnachten in de omgeving van Colca Canyon

Een verkoopster in het dorp Chivay. ©Corno van den Berg

Je kunt in de dorpen rond de kloof overnachten. Ik koos voor Yanque, aangezien dit ook een gezellig dorp is. Je vindt hier diverse hotels, lodges en bed & breakfasts in allerlei prijsklassen. Dit geldt ook voor het dorp Chivay. Op de kleine, maar zeer lokale markt zie je veel inwoners in traditionele kledij lopen en kun je verse producten proeven en kopen.
Bekijk de leukste accommodaties voor Colca Canyon

Beste tijd voor Colca Canyon

De beste tijd om naar Colca Canyon te gaan is van maart tot eind oktober. Dan zie je de meeste Andescondors vliegen. Ik zag er zo'n twintig voorbij vliegen, die ongeveer een uur in de lucht bleven. Ook zag ik enkele jonge dieren. Zij gingen op een rots zitten om naar die gekke toeristen te kijken.

Vanaf oktober leggen de vrouwtjes hun eieren. Zowel het mannetje als het vrouwtje zitten afwisselend op het nest. En dus zie je veel minder vogels vliegen. De broedtijd duurt twee maanden. Het resultaat is dat je op jouw excursie slechts drie of vier dieren ziet vliegen. En dan vaak niet eens dichtbij. Hou hier dus rekening mee.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen