Sacsayhuamán

Inca ruïnes aan de rand van Cusco

Sacsayhuamán is een bijzondere Inca ruïne aan de rand van de stad Cusco. Het ligt naast de hoofdstad van de Inca's in Peru. Archeologen hebben nog niet kunnen achterhalen wat de functie van de immense rotspartijen was in de beroemde Sacred Valley. Het maakt een bezoek aan deze bijzondere plek extra bijzonder. Dit zijn de bezienswaardigheden van het intrigerende Sacsayhuamán.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan gratis op mijn YouTube kanaal.

De bijzondere vorm

De overblijfselen liggen op meer dan 3.500 meter boven zeeniveau. Dat merk je als je vanuit Cusco te voet naar boven loopt. Volgens archeologen heeft Sacsayhuamán de vorm van een hoofd van een poema, waarbij de stad Cusco het lichaam moet representeren.

De functie van Sacsayhuamán

Een van de grote raadsels is waarvoor deze plek diende in het Incarijk. Net als Cusco ligt hij midden in de Sacred Valley, met talloze andere bekende Inca ruïnes. En, zoals bij meer Inca-bouwwerken het geval is, is ook van Sacsayhuamán niet helemaal duidelijk waar het voor diende. Onderzoekers discussiëren nog steeds over het doel.

Eerst werd gedacht dat het een fort was, waar vechters werden getraind. Maar recent wordt vooral gedacht aan een religieus bouwwerk. Het zou vooral dienen om de zonnegod Inti te vereren. In 1982 werden hier enkele graven van priesters ontdekt, wat de laatste hypothese verder bevestigde.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De jaarlijkse Inti Raymi (Festival van de Zon)

De jaarlijkse Inti Raymi in Sacsayhuaman.

Inti Raymi is de meest beroemde religieuze ceremonie van de Inca's. De naam staat voor Festival van de zon en is ter ere van de god Inti, dit was een van de meest aanbeden goden van de Inca's. In Sacsayhuamán en het naastgelegen Cusco wordt dit sinds 1944 jaarlijks gevierd op 22 juni. Volgens de overlevering creëerde Sapa Inca Pachacuti het festival om de kortste dag van het jaar te vieren. Dit vooral om de Zonnegod te smeken langer te blijven. Zodat de gewassen meer warmte zouden krijgen en dus beter konden groeien.

Sapa Inca wordt tijdens het festival op een imposante gouden stoel gedragen. De route loopt van het Plaza de Armas in Cusco gedragen naar de ruïnes van Sacsayhuamán. Tijdens deze processie hoor je ook muziek, wordt er gedanst en gebeden.  Daarnaast worden er bloemen gestrooid en vegen vrouwen de boze geesten weg. Het Inti Raymi-festival is een van de grootste evenementen in Zuid-Amerika. Deze dag is extreem populair, mede daarom moet je vooraf entreekaartjes kopen. Deze zijn stevig aan de prijs, maar het blijft een ongekende ervaring.
Meer informatie: Inti Raymi tickets

Incamuren

De unieke Incabouw bij Sacsayhuamán.

Op talloze plekken zie je hier hoe de Inca's stenen zo bewerkten waardoor ze optimaal op elkaar passen. Ook zie je op diverse plekken bewerkte stenen, al is ook hier niet helemaal duidelijk wat hun functie was. Net als bij de fraaie Inca doorgangen.

Glijdende rotsen

De bijzondere glijdende rotsen. ©Corno van den Berg

Een van de meest populaire onderdelen van Sacsayhuamán zijn de glijdende rotsen. Het zijn net golven die in het landschap liggen. Volgens archeologen hadden ze voor de Inca's een bijzondere betekenis, aangezien ze in het middengedeelte van Sacsayhuamán liggen.

Je kunt hier zelf vanaf glijden, zoals ook de lokale bevolking graag doet. Je vindt deze bijzondere rotsen aan de rechterkant als je binnen komt. Loop naar het achterste deel, dan zie je ze vanzelf.

Alpaca's

Een vrouw met een lama, die met toeristen op de foto gaat. ©Corno van den Berg

Er lopen hier alpaca's rond, die erg aan mensen zijn gewend. Mede daarom kun je eenvoudig een foto van de dieren maken als je voorzichtig naar ze toe loopt. Je kunt tot op tien meter komen. Ook kun je goed foto's maken met de Incamuren van Sacsayhuamán op de achtergrond bijvoorbeeld.

Uitzicht op Cusco

Het kruis met het uitzichtpunt over Cusco. ©Corno van den Berg

Op diverse plekken heb je uitzicht op de stad Cusco. Waarbij je bijvoorbeeld goed de keren en pleinen van de stad kunt zien. Met name vanaf de heuvel aan de linkerkant is het fraai. Als je boven bent volg de bordjes Salida / Exit en je komt bij een uitkijkpunt met een kruis. Ook zie je onderweg goed zien hoe de Inca's hun muren tussen de bomen hebben neergezet.

Sacsayhuamán bezoeken

De ruïnes aan het einde van de dag.

Je kunt deze Inca overblijfselen wandelend ontdekken vanuit het beroemde Plaza de Armas, maar het is een pittige klim door onder meer de beroemde wijk San Blas. De afstand is slechts 1,1 kilometer, maar het is grotendeels bergop. En op sommige stukken erg steil. Vergeet onderweg ook niet het Sapantiana Ahuaduct te bezoeken in de wijk San Blas. 

Ook kun je met een taxi op pad of met een halve dagtocht of dagtocht door Cusco. Meestal zit Sacsayhuamán inbegrepen, al is het wel kort. Ik ben zelf op pad gegaan, omdat ik hoorde dat bij een halve dag excursie het bezoek slechts 20 minuten is. En dat is echt te kort voor deze plek.

Overnachten bij Sacsayhuamán

Als je echt in de buurt wilt overnachten is de wijk San Blas de beste keuze. Dan kun je vroeg in de ochtend de Inca ruïnes bezoeken, voordat de grote groepen arriveren. Iets wat ik ook deed. En, vanuit San Blas loop je ook zo het centrum van Cusco in. 
Check de leukste accommodaties in Cusco

Meer artikelen over Sacred Valley