Waarom moet ik hier heen?

Het Museum van Leymebamba in Peru heeft de grootste verzameling mummies van heel Peru. Die zijn opvallend goed geconserveerd. Het is zowel mooi, maar ook zeer afschrikwekkend.

Het Museum van Leymebamba in Peru is bijzonder door de vele mummies. Hier kun je allerlei soorten mummies zien van de Chachapoyas, een volk dat veel minder bekend is dan de Inca’s.

Dit is de grootste verzameling mummies in Peru. Die je relatief eenvoudig kunt bezoeken. Ik ging er kijken en was zeer onder de indruk. Met name door het afgrijzen op de gezichten, althans zo lijkt het. En ook wel onder de indruk door de diverse mummies van baby’s.

Een baby mummie in Leymebamba.
Een baby mummie in Leymebamba.Corno van den Berg

De relatief onbekende Chachapoyas van Leymebamba

De beschaving van de Chachapoyas floreerde lang in Peru. Denk aan ongeveer duizend jaar voor Christus totdat de Inca’s hen versloegen. De meeste mummies in het imposante museum zijn dan ook minimaal 500 jaar oud.

Een mummie van het Chachapoyas-volk.
Een mummie van het Chachapoyas-volk.Corno van den Berg

De Chachapoyas zijn een relatief onbekend volk. Ze heersten in Peru voor de Inca’s. En bouwden vreemde bouwwerken op bergen. Het meest bijzonder zijn wel hun honderden mummies die hier zijn gevonden.

De Chachapoyas mummificeerden hun overledenen en plaatsten ze op een rots in het regenwoud. Speciaal daarvoor bouwden ze een mausoleum met houten beelden. Die pas recent zijn ontdekt door wetenschappers.

Angstaanjagende mummies in het museum in Leymebamba.
Angstaanjagende mummies in het museum in Leymebamba.Corno van den Berg

In het museum worden de mummies bewaard in een afgesloten kamer. Hier wordt de temperatuur gecontroleerd, alsook de luchtvochtigheid zodat ze goed geconditioneerd blijven. Het is een wonderlijk gezicht, maar ook wel eng. Zeker de baby’s, terwijl je bij sommigen een gat in hun schedel ziet…

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Meer informatie: museoleymebamba.org

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...


De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.

MummiesMusea