blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Leymebamba: De mummies van Peru

Sta oog in oog met ruim 200 mummies van de relatief onbekende Chachapoyas

Het Museum van Leymebamba in Peru is bijzonder door de vele mummies. Hier kun je allerlei soorten mummies zien van de Chachapoyas, een volk dat veel minder bekend is dan de Inca’s.

Het Museum van Leymebamba in Peru heeft de grootste verzameling mummies van heel Peru. Die zijn opvallend goed geconserveerd. Het is zowel mooi, maar ook zeer afschrikwekkend.

Dit is de grootste verzameling mummies in Peru. Die je relatief eenvoudig kunt bezoeken. Ik ging er kijken en was zeer onder de indruk. Met name door het afgrijzen op de gezichten, althans zo lijkt het. En ook wel onder de indruk door de diverse mummies van baby’s.

Een baby mummie in Leymebamba. ©Corno van den Berg

De relatief onbekende Chachapoyas van Leymebamba

De beschaving van de Chachapoyas floreerde lang in Peru. Denk aan ongeveer duizend jaar voor Christus totdat de Inca’s hen versloegen. De meeste mummies in het imposante museum zijn dan ook minimaal 500 jaar oud.

Een mummie van het Chachapoyas-volk. ©Corno van den Berg

De Chachapoyas zijn een relatief onbekend volk. Ze heersten in Peru voor de Inca’s. En bouwden vreemde bouwwerken op bergen. Het meest bijzonder zijn wel hun honderden mummies die hier zijn gevonden.

De Chachapoyas mummificeerden hun overledenen en plaatsten ze op een rots in het regenwoud. Speciaal daarvoor bouwden ze een mausoleum met houten beelden. Die pas recent zijn ontdekt door wetenschappers.

Angstaanjagende mummies in het museum in Leymebamba. ©Corno van den Berg

In het museum worden de mummies bewaard in een afgesloten kamer. Hier wordt de temperatuur gecontroleerd, alsook de luchtvochtigheid zodat ze goed geconditioneerd blijven. Het is een wonderlijk gezicht, maar ook wel eng. Zeker de baby’s, terwijl je bij sommigen een gat in hun schedel ziet…

Meer informatie: museoleymebamba.org

alle 35 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen