Lima

Meer dan de grootste stad van het land

Lima is de hoofdstad van Peru, maar wordt vaak overgeslagen door reizigers. De meeste toeristen gaan meteen naar Cusco en Machu Picchu bijvoorbeeld. Dit is zonde, want deze stad is juist perfect voor een kennismaking met het land als je net bent aangekomen. Dit zijn de bezienswaardigheden van Lima. Met ook aandacht voor leuke excursies en accommodaties om te overnachten.  

Als je een reis naar Peru maakt is Lima bijna altijd de plek waar je arriveert in het land. Zeker als je voor het eerst naar het land afreist is het dus en kennismaking met de cultuur en de Peruaanse keuken. Ik ben bewust een paar dagen in Lima gebleven om te kijken wat deze hoofdstad te bieden heeft.

De stad heeft een lange geschiedenis, die je nog volop kunt zien. In het historische centrum vind je meer dan 1.500 Moorse balkons. Het is een van de overblijfselen van het verleden met onder meer de Spanjaarden, die hier in 1532 voet aan wal zette. De groep Spaanse veroveraars stond onder leiding van Francisco Pizarro. Hij leidde de Inca-heerser Atahualpa in een hinderlaag en zocht naar een geschikte plek om zijn hoofdstad te vestigen.

Kathedraal van Lima met catacomben

Schedels in de catacomben in de Kathedraal van Lima. ©Corno van den Berg

De Kathedraal van Lima is de meest belangrijke kerk van Peru. Hij ligt aan het Plaza Mayor. Hier ligt onder meer ontdekkingsreiziger Francisco Pizarro begraven, de oprichter van Lima. Hij probeerde op een meedogenloze manier het Inka-volk te elimineren. De tombe en een kopie van zijn botten is te zien in de kathedraal. Bezoek ook de catacomben achterin de immense kerk waar talloze rijke mensen liggen begraven. Daarnaast vind je er maar liefst 15 kapels vol met kunst. Je moet een klein bedrag toegang betalen voor je bezoek.

Adres: Aan het Plaza Mayor

Plaza Mayor

Het Plaza Mayor in Lima.

Het meest indrukwekkende plein van Lima is het Plaza Mayor. Waar je lekker kunt rond lopen en je verbazen over de architectuur. Aan het indrukwekkende plein liggen talloze historische overheidsgebouwen, maar ook het paleis van de Aartsbischop van Lima en de kathedraal. Hou er wel rekening mee dat het plein kan worden afgesloten als er een demonstratie is. En dat gebeurt nog wel eens in Lima merkte ik.

Boulevard

De Boulevard van Lima bij zonsondergang.

De beroemde boulevard slingert langs de kust van Miraflores. Als je hier gaat wandelen kom je veel stelletjes, maar ook veel sporters en mensen die hun hond uit laten tegen. Ook zijn er diverse barretjes, die vooral bij een zonsondergang erg populair zijn. De boulevard is vaak gezellig druk, zelfs op een bewolkte dag.

Parapenten

Als de wind goed is zie je talloze parapenters die vanaf de steile rotsen bij Miraflores rennen. Ze gebruiken de thermiek om te kunnen vliegen. Ook jij kunt deze excursie online boeken, zodat je Lima op een andere manier ziet. Vanuit de lucht is de kust en de achterliggende stad erg indrukwekkend. Als je over de boulevard loopt zie je ze vanzelf in de lucht.

Je kunt meevliegen als passagier, zodat je het uitzicht over het strand en de stad zelf kunt zien. Hiervoor moet het weer natuurlijk wel goed zijn. Het meest optimaal is een zonnetje en aan het einde van de dag. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Vuurtoren

De vuurtoren aan de Boulevard. ©Corno van den Berg

De vuurtoren torent hoog boven de boulevard uit. Hij staat op een fraai punt tussen bomen en gold lang als baken voor de scheepvaart. Tegenwoordig wordt hij vooral gebruikt voor foto's en als oriëntatiepunt.

Piramide van Huaca Pucllana

Middenin de stad ligt een unieke piramide gemaakt van bakstenen van klei door de oorspronkelijke inwoners van Lima. Deze zogeheten Lima-cultuur bouwden diverse Huacas in en rond Lima. Deze Pre-Inca-beschaving leefde van 100 AD tot 650 AD.

De bijzondere Piramide van Huaca Pucllana. ©Corno van den Berg

De naam Huaca komt uit de lokale taal Quechua en duidt een heilige plaats aan. Huaca Pucllana is de meest bekende. Het is een bijzonder contrast midden in de stad om een piramide te zien. Het complex diende ooit als een belangrijk ceremonieel en administratief centrum. De grote hoofdpiramide heeft zeven niveaus en is vrijwel geheel uit handgemaakte bakstenen gemaakt.

Adres: Avenida Gral. Borgoño cuadra 8, Miraflores

Miraflores

Miraflores is de rijke wijk van Lima. Hier vind je veel hotels, clubs, bars en restaurants. Het is dan ook de plek waar veel toeristen verblijven en a hun bezoek aan de historische binnenstad wat gaan eten of drinken.

Lokale markt

Miraflores heeft een lokale markt met fruit, groenten en meer verse dingen. Je kunt er goed shoppen. Ik ging hier vroeg in de ochtend heen deed voor een fruitproeverij als ontbijt. Er zijn op deze markt genoeg bekende, maar ook heel veel minder bekende vruchten. Ik ben bewust met een lokale gids gegaan, zodat ik veel kon proeven en leren.

Mijn lokale gids laat me allerlei soorten fruit zien en proeven. ©Corno van den Berg

Zo proefde ik: Tumbo (familie van de passievrucht), cactusvrucht, cacao, lucuma (soort zoete pompoen), goudbes (heeft 6x zoveel vitamine C als een sinaasappel), pacae (soort eetbare boom), zoete granadilla en cherimoya. Allemaal zijn ze erg gezond en bijna allemaal erg lekker en verfrissend. De verkoopsters moeten lachen om die hongerige toerist.

Kattenpark

Het Kattenpark is ook populair bij de lokale bevolking. ©Corno van den Berg

Kennedy Park, of eigenlijk Parque Kennedy, staat bekend als het kattenpark van Peru. In dit park in Miraflores zie je talloze katten. Ze slapen hier, lopen op hun gemak rond en worden door de inwoners vertroeteld. Het is een populaire plek voor foto's en video's. Als je hier bent begrijp je waarom.

Adres: Diagonal, Miraflores

Overnachten in Lima

De meeste toeristen zoeken een hotel in de wijk Miraflores, zodat je ook eenvoudig een leuk restaurant of bar kunt aandoen. De keuze is groot, denk aan kleinschalige hotels, maar ook hostels en bed & breakfasts. Je kunt je eenvoudig met de metro door de stad bewegen, zoals ook de lokale bevolking doet.
Ontdek de leukste accommodaties in Lima

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen