Machu Picchu

Ontdek de best bewaarde Inca-stad ter wereld

Machu Picchu is de absolute publiekstrekker van Peru. Deze oude Inca-stad ligt op 2.430 meter hoogte. De ruïnestad is een van de zeven nieuwe wereldwonderen die je ooit moet zien. Dit zijn de bezienswaardigheden van Machu Picchu. Met in dit artikel de beste tips voor je bezoek, het vervoer en accommodaties zodat je dit wereldwonder optimaal kunt beleven. Ontdek alles over de vele bezienswaardigheden. 


De oude Inca stad is het hoogtepunten van de beroemde Sacred Valley van de Inca's. De bergen van de Andes hebben Machu Picchu lang uit de wereldgeschiedenis gehouden. De Spanjaarden zochten verwoed naar een gouden stad, maar tevergeefs. Waardoor dit het belangrijkste overblijfsel van de Inca's is. Het is een plek die je heerlijk zelf kunt ontdekken.

Bekijk mijn video

Al mijn nieuwe reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal

Huayna Picchu

Huayna Picchu, Peru ©Corno van den Berg

De berg Huayna Picchu biedt een perfect uitzicht van Machu Picchu. Je kunt hier rondstruinen en bijvoorbeeld de relatief onbekende Tempel van de Maan bezoeken. Je moet vooraf je entreebewijs regelen voor je bezoek. Het is absoluut de moeite waard
Lees mijn artikel over Huayna Picchu

Intipunku

Intipunku, oftewel de Zonnepoort, is de toegang tot Machu Picchu. Met fraaie vergezichten.

De naam Intipunku betekent de Zonnepoort. Dit punt ligt hoger dan Machu Picchu. Hierdoor geeft het een uitzonderlijk uitzicht op de stad en de omliggende bergen.

Hier worden dan ook de meeste foto’s van de stad gemaakt. Het is eigenlijk het einde van de Inca Trail, want de stad ligt hier voor je. Nog steeds is niet duidelijk wat het doel van de zonnepoort was. Mogelijk was het ook niet meer dan ‘slechts’ de ingang van de stad.

Intihuatana

Intihuatana op Machu Picchu.

De naam betekent Gevangenis van de Zon, maar waarom is niet helemaal duidelijk. Intihuatana ligt bovenop een heuvel in de vorm van een grote monoliet. Wetenschappers denken dat dit de usnu is, het offeraltaar dat ook in alle Inca-tempels is gevonden. Het kan ook voor rituelen rondom de zon zijn gebruikt. Opmerkelijk is dat Inca’s de steen zo hebben geplaatst dat de zon op 21 maart en op 21 september geen schaduw geeft aan de steen. Volgens de Inca’s bevat de steen veel ‘heilige energie’. Bezoekers die tot de Intihuatana bidden worden kennis en visioenen verleend. Maar alleen aan hen die zuiver van hart zijn.

Watchman’s Hut

Watchman's Hut in Machu Picchu.

Het bijzondere Watchman’s Hut kijkt uit over het agrarische deel van Machu Picchu. Vlak na de ingang zie je dit kleine gebouw op een heuvel staan. Je kunt hier goed zien hoe de terrassen zijn gecultiveerd. Maar het meest bijzondere is toch wel het overzicht over de gehele stad. Maar kijk ook vlakbij de hut, waar een opmerkelijke steen ligt. Volgens archeologen werd hij gebruikt als offeraltaar. Toen ontdekkingsreiziger Bingham hier kwam vond hij bij de steen een groep skeletten.

Landbouwterrassen

De landbouwterrassen bij Machu Picchu.

De Inca’s perfectioneerden in Machu Picchu hier de terrassenbouw. Wat al eerder bij de Moche-indianen tussen 500 en 1000 na Chr. te zien was. Hierdoor werden op deze heuvels bebouwing en zelfs landbouw mogelijk. Een groot deel van de stad bestaat dan ook uit landbouwterrassen. Via ingenieuze kanalen werd het water over alle terrassen geleid. Ook nu nog kun je je wel voorstellen hoe het drainagesysteem moet hebben gewerkt.

Tempel van de Drie Vensters

Tempel van de drie Vensters in Machu Picchu.

Deze tempel is vernoemd naar de drie grote, trapeziumvormige nissen. Zodat je van binnenuit kon uitkijken over de omliggende bergen. Dit gebouw had waarschijnlijk een ceremoniële functie. Maar welke is onbekend, geheel in de stijl van Machu Picchu. Wel is duidelijk te zien dat hier opvallend grote stenen zijn gebruikt, zoals kenmerkend is voor de Inca-stijl.

Sector van de Drie Deuren en Sector van de Metselaars

De Sector van de Drie Deuren, het kloppend hart van de ambachtslieden. in Machu Picchu.

In beide sectoren zijn vooral eenvoudige huizen te zien, waarschijnlijk waren ze ooit van de ambachtslieden. Deze huizen werden gemaakt van blokken graniet en met cement (onder meer gemaakt van klei) aan elkaar bevestigd. De kleine ramen die je her en der kunt zien lopen ook taps toe, net als op veel andere plekken hier.

Stadsmuur

De stadsmuur laat de bijzondere stapelkunst van de Inca’s zien in Machu Picchu.

In de stadsmuur om alle gebouwen vallen de immense brokken graniet op, net als bij de andere Inca-monumenten die her en der zijn gevonden. Wetenschappers vragen zich nog steeds af hoe het kan dat een volk dat het wiel niet kende (net als ijzer overigens) dit soort stenen kon vervoeren. Waarschijnlijk werden ze op boomstammen gelegd en zo langzaam rollend naar hun bestemming gebracht. Een hele klus in deze bergomgeving.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Tempel van de Zon

Tempel van de Zon in Machu Picchu.

Deze massieve halfronde toren met vensters doet aan de Zonnetempel (de Koricancha) in Cusco denken. Vandaar dat gedacht wordt dat deze toren daarom ook een Zonnetempel moet zijn. Het bewijs is te zien bij de zonsopkomst tijdens de zomer- en winterzonnewende, oftewel de langste en kortste dag van het jaar. Dan valt precies de zon in de vensters. Waarna de Inca’s de bijvoorbeeld het planten en oogsten konden voorspellen. De toren wordt ook wel El Torreón genoemd. Hij doet denken aan donjons, oftewel middeleeuwse woontorens in veel forten uit Europa.

Paleis van de Prinses

Paleis van de Prinses in Machu Picchu.

Dit gebouw ligt pal naast de Tempel van de Zon. Door de fijne afwerking en de ligging van de tempel denken wetenschappers dat het een paleis van een Inca-prinses was, al is hier verder niets over bekend. Opmerkelijk is het raam op de tweede verdieping dat precies tegenover het raam in de Tempel van de Zon staat. Niet helemaal duidelijk is waarom.

Royal Tomb

De Royal Tomb in Machu Picchu.

Onder het Paleis van de Prinses is in het gesteente een ruimte uitgehakt, wat volgens ontdekkingsreiziger Bingham een koninklijk mausoleum zou kunnen zijn geweest. Ook nu nog heeft de vorm wel wat weg van een graftombe. Al is daar geen echt bewijs voor, want lichamen zijn hier nooit gevonden. Het is een van de vele raadsels rond Machu Picchu.

Tempel van de Condor

De Inca’s gebruikten de natuurlijke vormen en stenen om de vleugels van de condor na te maken.

In deze tempel kun je zien hoe bedreven de Inca’s waren in het bewerken van stenen. De Tempel van de Condor vertoont (zoals de naam als aangeeft) een condor in vlucht. De miljoenen oude rotsformatie is door de Inca’s zo bewerkt dat het op een vogel met gespreide vleugels lijkt. Op het lagere gedeelte van de tempel kun je de kop en de nek ook zien. Al heb je hier ook enig voorstellingsvermogen voor nodig. In een kleine nis is een mummie gevonden, maar de betekenis hiervan is onduidelijk.

De Tempel van de Maan

Tempel van de Maan in Machu Picchu.

Ook op de Huayna Picchu-berg bouwden de Inca’s een aantal complexen. Waaronder de Tempel van de Maan. Opmerkelijk genoeg wel aan de achterkant van de berg. Op de top zijn daarnaast enkele gebouwen en kleine terrassen te zien. Met name deze plek geeft de wetenschappers het idee dat Machu Picchu (ook) een astronomisch observatorium was. Ook al is hier ook een rots te zien, die is uitgehouwen in de vorm van een altaar. Waardoor het dus ook een offerplek is geweest.

Veel toeristen zijn hier slechts enkele uren. Zonde, want Machu Picchu en haar omgeving heeft veel meer te bieden. Zoals je hieronder kunt zien. En vergeet niet een lama te fotograferen in Machu Picchu.

Lama’s zie je vanzelf bij Machu Picchu.

Aqua Calientes

Aqua Calientes is het dorp dat het dichtst bij Machu Picchu ligt. De afstand is slechts 6 kilometer. Het dorp wordt tegenwoordig vaak Machu Picchu Pueblo genoemd. Het dorpje is gevestigd rond heetwaterbronnen. Opmerkelijk is dat de Spanjaarden deze bronnen (waarschijnlijk) wél hebben ontdekt, maar Machu Picchu dus niet. In het dorp kun je allerhande informatie krijgen over trips, excursies en natuurlijk eten, drinken en een slaapplaats.

Overnachten bij Machu Picchu

De meeste toeristen overnachten in Aquas Calientes, dit stadje kun je alleen per trein of te voet bereiken via de Inca Trail. Het wordt ook wel Machu Picchu Pueblo genoemd, voornamelijk door de lokale bewoners. Elke dag brengen tientallen bussen de toeristen naar Machu Picchu.
Bekijk de leukste accommodaties in Aquas Calientes

Er is welgeteld één hotel dat naast Machu Picchu ligt. Het is een luxehotel, maar het biedt wel unieke mogelijkheden om de Inca-stad te bezoeken. Zoals de beroemde Sanctuary Lodge.
Bekijk de Sanctuary Lodge 

Zie de zon op komen van Intipunku

Wie de Inca Trail loopt komt langs Intipunku, oftewel de Zonnepoort. Vanaf hier heb je een subliem uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Maar ook wie de Inca Trail niet loopt kan naar dit uitkijkpunt toe wandelen. En zien hoe de zon in de vroege ochtend de stad uit het donkerte doet verrijzen. En probeer deze vast te leggen op een foto.

Wandel ’s nachts door Machu Picchu

Officieel mag het niet, maar gasten van de Sanctuary Lodge kunnen ook ’s avonds en ’s nachts de machtige stad bezoeken. Het hotel ligt immers op loopafstand, dus ook de zonsondergang en de zonsopgang kun je vanuit hier eenvoudig beleven. Daarnaast ben je zo goed als alleen. Het maanlicht (bij een heldere dag) geeft de stad een gehele eigen sfeer. Een sfeer die het verdient. En het is het geld voor het hotel meer dan waard.

Zoek de vorm van de ‘condor’

De bijzondere Condor vorm van Machu Picchu.

Sommige geleerden denken dat de Inca’s in staat waren Machu Picchu in de vorm van een condor te bouwen. Dit ondanks de extreem lastige locatie, de hoogteverschillen. Het figuur van een immense roofvogel met gespreide vleugels inclusief nek en kop is alleen vanaf hogere locaties te zien. Een van de beste is de top van Huayna Picchu, maar ook vanaf de Intipunku is het te zien. Beslis zelf of het toeval is of juist niet. Hou wel in je achterhoofd dat de Inca-hoofdstad Cusco de vorm van een poema heeft.

Beleef de zonnewende op 21 december

Als de zon op 21 december bij zonsopgang over de bergen klimt, vallen de zonnestralen precies in de ramen van de Tempel van de Zon. Wat is er fijner dan hierop te wachten, terwijl het landschap ontwaakt?

De heerlijke locatie van Machu Picchu

De locatie is bijna onwerkelijk. Tussen de steile bergen met de fraaie namen Machu Picchu en Huayna Picchu ligt een complete stad. Netjes gedrapeerd over enkele heuvels, op 2.438 meter hoogte. Tussen weelderige plantengroei, terwijl in het dal de Urubamba-rivier stroomt. 

Met in het midden een 40 hectare groot complex van huizen, tempels, opslagplaatsen, irrigatieterrassen en trappen. Een menselijk meesterwerk. En wie op de Huayna Picchu staat kan zelfs zien dat het geheel gebouwd in een immense vorm van de condor, de grootste vogel ter wereld. Althans dat beweren sommigen.

Nieuwe regels voor Machu Picchu per 1 juli 2017

Machu Picchu bij zonsopgang.

Machu Picchu was eeuwenlang onvindbaar voor de mens, maar inmiddels wordt Machu Picchu bijna overlopen. Het oude Inca-pad (de tegenwoordig beroemde Inca Trail) beschermde de stad lang, maar tegenwoordig kun je zelfs met een bus naar de oude stad.

Sinds 1 juli 2017 gelden er dan ook nieuwe regels voor Machu Picchu. Dit om de toegangsstroom beter te reguleren. Machu Picchu is erg populair in de ochtend, slechts 35% van de bezoekers gaat in de middag. Elke bezoeker moet zich aan de nieuwe regels houden. 

Dit zijn de nieuwe regels

1. Tot nu toe was Machu Picchu slechts tot 16.00 uur open. Vanaf 1 juli 2017 is dit tot 17.30.

2. Er zijn twee ‘shifts’ voor bezoekers: in de ochtend (tussen 06.00 uur en 12.00 uur) en in de middag (van 12.00 tot 17.30 uur). Je kunt dus alleen óf in de ochtend óf in de middag gaan.

3. Je bent verplicht om een gids te hebben. Dit geldt zowel voor individuen en voor groepen.

4. Er is een korte en een langere wandeling door Machu Picchu. Je bent verplicht er een te kiezen. De langere laat je meer zien.

5. Er zijn verplichte looprichtingen. Je kunt niet meer vrij rondlopen, hooguit op een paar plekken. En, terug lopen mag niet, daar letten beveiligers zeer streng op merkte ik.

6. Daarnaast zijn sommige delen alleen in de ochtend open of alleen in de middag. Dit om het grote aantal bezoekers te verspreiden.

De geschiedenis van Machu Picchu

De stad Machu Picchu werd door de Spanjaarden nooit gevonden. Delen van de beroemde Inca Trail wel. In totaal hebben de Inca’s zo’n 20.000 kilometer aan paden aangelegd. Dit is een magische plek, op elk moment van de dag.

Wie hier rondloopt zal het merken. Over Machu Picchu zijn er nog genoeg vraagtekens. Bijvoorbeeld over de rol van de stad, en waarom hij juist op deze plek is gebouwd. Deze plek is ook het eindpunt van een van de meest bekende wandelroutes ter wereld; de Inca Trail.

De bergen van de Andes hebben Machu Picchu lang uit de wereldgeschiedenis gehouden. De Spanjaarden zochten verwoed naar een ‘gouden stad’, maar tevergeefs. Waardoor dit het belangrijkste overblijfsel van de Inca-beschaving is. Ook al zijn er nog genoeg vraagtekens. Bijvoorbeeld over de rol van de stad, en waarom hij juist op deze plek is gebouwd. Deze plek herbergt ook een van de meest bekende wandelroutes ter wereld; de Inca Trail.

Wat betekent Machu Picchu?

De naam zegt het al. Machu Picchu betekent ‘Oudeman Hoogte’ in het ‘Runa Simi’, een taal door niet-sprekers ook wel Quechua wordt genoemd. De Inca’s tonen hun vooruitziende blik door de stad in de bergen te bouwen. Ten tijde van de Inca’s kan Machu Picchu alleen bereikt worden via een 160 kilometer lang pad vanuit Cusco, de Inca-hoofdstad. Het pad loopt dwars door de bergen, waardoor de Spanjaarden denken dat het slechts een verbindingsroute is.

Op zich niet raar, want de Inca’s hebben in die tijd meer dan 20.000 kilometer aan wandelpaden. Dwars door de bergen, de vlaktes, de kust en zelfs delen van het dichte regenwoud. In een immens gebied, dat Colombia, het westen van Brazilië, Bolivia, Ecuador, Peru, het midden van Chili en het noorden van Argentinië met elkaar verbindt. Een ongekende prestatie.

Lokale verkopers bij Machu Picchu.

Eerste bezoeker van Machu Picchu: Hiram Bingham

Lang is gedacht dat de Amerikaanse historicus Hiram Bingham in 1911 tijdens een expeditie als eerste mens na de Inca’s de stad heeft gezien. Bingham bestudeert de Inca-paden in de omgeving van de stad en stuit bij toeval op de stad. Al beseft hij in eerste instantie niet dat het een stad is, alles is overwoekerd met planten en gras. De vondst van wat mogelijk de ‘Verloren Stad’ is, zorgt meteen voor wereldnieuws. En het zet de Inca-beschaving in één keer op de kaart.

Maar het verhaal lijkt anders te liggen. In juni 2008 beweert een Amerikaanse amateur-archeoloog dat niet Bingham de eerste mens is na de Inca’s, maar de Duitse goudzoeker en handelaar Augusto R. Berns. Volgens hem blijkt uit zowel Amerikaanse als Peruaanse documenten dat Berns de stad al in 1867 heeft ontdekt. Die hij vervolgens plundert, opmerkelijk genoeg met toestemming van de Peruaanse overheid. De ambtenaren willen daarvoor wel tien procent van de opbrengst hebben. Wetenschappers zijn verbaasd, dit betekent mogelijk dat de stad veel rijker was dan gedacht. Al is daar niets meer van over.

Wetenschappers nemen aan dat de stad uit de 15e eeuw stamt. En dat deze tot de komst van de Spanjaarden in het gebied in 1532 bewoond is. Ook al is niet duidelijk wat er gebeurt met de stad. En waarom hij uiteindelijk wordt verlaten. Ook over de functie van de stad zijn de geleerden het niet eens. Door de ligging hoog in de bergen is het waarschijnlijk geen gewone stad geweest.

Nieuwe theorieën

De meest gangbare theorie is dat Machu Picchu als buitenverblijf heeft gediend voor bijvoorbeeld koningen en edelen. En dat de bloeddorstige Spanjaarden indirect de stad hebben verwoest, door alle hooggeplaatste personen te verslaan. Ook wordt het weleens gezien als een religieuze plaats waar de goden worden aanbeden. Sommigen menen dat het de Verloren Stad is waarover door de eeuwen heen veel legendes zijn ontstaan. Een stad van goud. Maar waar is die rijkdom dan?

Anderen beweren dat het een fort is om het Inca-rijk te beschermen. Maar de ligging maakt dit haast onmogelijk. De stad kan ook het terrein van de arbeiders zijn geweest, die hier cocabladeren oogsten. De stad ligt tussen tal van eeuwenoude plantages. Maar ook dan blijft de grote vraag: waarom is hij verlaten? Recent onderzoek wijst er op dat de stad een groot observatorium is geweest, mogelijk voor de Zonnecultus, ook al kan het net zo goed voor de drie essentiële onderdelen van het leven (Zon, Water en Aarde) zijn. Veel verder zijn de geleerden nog niet gekomen.

Meer ontdekkingen

Machu Picchu bestaat uit twee delen, die elk rond een heuvel liggen. Een deel werd waarschijnlijk voor bewoning gebruikt, terwijl de andere mogelijk voor ceremoniële doeleinden diende. Veel toeristen komen hier met een gids om de complexiteit van de stad te kunnen begrijpen. Maar ook om de rijkdom te ervaren. Machu Picchu maakt ook vaak onderdeel uit van een rondreis door Peru, waarbij het meestal ‘slechts’ een halve dag op het programma staat. Terwijl je eigenlijk minimaal een dag nodig hebt. En je eigenlijk ook de zonsondergang of zonsopgang moet meemaken.

Wetenschappers blijven door zoeken naar bewijzen. Al met al is het dus goed mogelijk dat de stad nog geen 100 jaar bewoond is geweest en redelijk onbelangrijk was. Mogelijk heeft de gehele Inca-beschaving nog geen 100 jaar bestaan. Wat zegt dat dan wel niet over alles wat de Spanjaarden hebben vernield bij hun trektochten door Zuid-Amerika? Of worden er in de toekomst nog opmerkelijke vondsten gedaan?

Hoe kom ik hier?

De meeste toeristen komen met de trein naar Machu Picchu. Ze stappen uit in het stadje Aqua Calientes, simpelweg omdat de trein niet verder gaat. De bergen zijn te steil. Vanuit de stad ga je met de bus omhoog naar de ingang. 

Of, je loopt de Inca Trail. Zodat je vanzelf uitkomt bij Machu Picchu. Er is nog een optie: De Salkantay Trail, de alternatieve Inca Trail, die ik persoonlijk mooier vind.

Meer artikelen over Machu Picchu