Update: Nieuwe regels per 1 juli 2017
Vanaf 1 juli 2017 gelden er nieuwe regels voor Machu Picchu. Dit om de toegangsstroom beter te reguleren. Machu Picchu is erg populair in de ochtend, slechts 35% gaan in de middag. Aan de nieuwe regels moet elke bezoeker zich aan houden. Wie al een kaartje heeft gereserveerd kan deze gewoon gebruiken. Je moet alleen je tijdstip van bezoek misschien aanpassen.

Dit zijn de nieuwe regels:
1. Tot nu toe was Machu Picchu slechts tot 16.00 uur open. Vanaf 1 juli is dit tot 17.30.
2. Er zijn twee ‘shifts’ voor bezoekers: in de ochtend (tussen 06.00 uur en 12.00 uur) en in de middag (van 12.00 tot 17.30 uur). Je kunt dus alleen óf in de ochtend óf in de middag gaan.
3. Je bent verplicht om een gids te hebben. Dit geldt zowel voor individuen en voor groepen.

Corno’s reistips:

De beste uitvalsplek is Aguas Calientes, een stadje op zo’n 6 km van Machu Picchu. Een drietal belangrijke tips:
1. Vlakbij Machu Picchu ligt de Belmond Sanctuary Lodge, een ideale plek om te overnachten, waardoor je ook bijvoorbeeld ’s avonds naar binnen kunt.
2. Zorg dat je om zeven uur in de ochtend bij de ingang bent. Dan is het licht zacht en ben je de grote mensenmassa voor die vooral rond tien uur arriveert.
3. Regel vooraf ook een toegangsbewijs hebt voor Huayna Picchu; de heilige berg. De beklimming is voor veel bezoekers het hoogtepunt van hun trip.


Achtergronden van de geschiedenis van Machu Picchu:
De stad Machu Picchu werd door de Spanjaarden nooit gevonden. Delen van de beroemde Inca Trail wel. In totaal hebben de Inca’s zo’n 20.000 kilometer aan paden aangelegd. Dit is een magische plek, op elk moment van de dag.

Wie hier rondloopt zal het merken. Over Machu Picchu zijn er nog genoeg vraagtekens. Bijvoorbeeld over de rol van de stad, en waarom hij juist op deze plek is gebouwd. Deze plek is ook het eindpunt van een van de meest bekende wandelroutes ter wereld; de Inca Trail.

Zo mooi ligt Machu Picchu in de bergen. Corno van den Berg

De bergen van de Andes hebben Machu Picchu lang uit de wereldgeschiedenis gehouden. De Spanjaarden zochten verwoed naar een ‘gouden stad’, maar tevergeefs. Waardoor dit het belangrijkste overblijfsel van de Inca-beschaving is. Ook al zijn er nog genoeg vraagtekens. Bijvoorbeeld over de rol van de stad, en waarom hij juist op deze plek is gebouwd. Deze plek herbergt ook een van de meest bekende wandelroutes ter wereld; de Inca Trail.

De locatie is bijna onwerkelijk. Tussen de steile bergen met de fraaie namen Machu Picchu en Huayna Picchu ligt een complete stad. Netjes gedrapeerd over enkele heuvels, op 2.438 meter hoogte. Tussen weelderige plantengroei, terwijl in het dal de Urubamba-rivier stroomt.

Met in het midden een 40 hectare groot complex van huizen, tempels, opslagplaatsen, irrigatieterrassen en trappen. Een menselijk meesterwerk. En wie op de Huayna Picchu staat kan zelfs zien dat het geheel gebouwd in een immense vorm van de condor, de grootste vogel ter wereld. Althans dat beweren sommigen.

Het beroemde uitzicht over Machu Picchu. Corno van den Berg

De naam zegt het al. Machu Picchu betekent ‘Oudeman Hoogte’ in het ‘Runa Simi’, een taal door niet-sprekers ook wel Quechua wordt genoemd. De Inca’s tonen hun vooruitziende blik door de stad in de bergen te bouwen. Ten tijde van de Inca’s kan Machu Picchu alleen bereikt worden via een 160 kilometer lang pad vanuit Cuzco, de Inca-hoofdstad. Het pad loopt dwars door de bergen, waardoor de Spanjaarden denken dat het slechts een verbindingsroute is.

Op zich niet raar, want de Inca’s hebben in die tijd meer dan 20.000 kilometer aan wandelpaden. Dwars door de bergen, de vlaktes, de kust en zelfs delen van het dichte regenwoud. In een immens gebied, dat Colombia, het westen van Brazilië, Bolivia, Ecuador, Peru, het midden van Chili en het noorden van Argentinië met elkaar verbindt. Een ongekende prestatie.

Eerste mens
Lang is gedacht dat de Amerikaanse historicus Hiram Bingham in 1911 tijdens een expeditie als eerste mens na de Inca’s de stad heeft gezien. Bingham bestudeert de Inca-paden in de omgeving van de stad en stuit bij toeval op de stad. Al beseft hij in eerste instantie niet dat het een stad is, alles is overwoekerd met planten en gras. De vondst van wat mogelijk de ‘Verloren Stad’ is, zorgt meteen voor wereldnieuws. En het zet de Inca-beschaving in één keer op de kaart.

Maar het verhaal lijkt anders te liggen. In juni 2008 beweert een Amerikaanse amateur-archeoloog dat niet Bingham de eerste mens is na de Inca’s, maar de Duitse goudzoeker en handelaar Augusto R. Berns. Volgens hem blijkt uit zowel Amerikaanse als Peruaanse documenten dat Berns de stad al in 1867 heeft ontdekt. Die hij vervolgens plundert, opmerkelijk genoeg met toestemming van de Peruaanse overheid. De ambtenaren willen daarvoor wel tien procent van de opbrengst hebben. Wetenschappers zijn verbaasd, dit betekent mogelijk dat de stad veel rijker was dan gedacht. Al is daar niets meer van over.

Wetenschappers nemen aan dat de stad uit de 15e eeuw stamt. En dat deze tot de komst van de Spanjaarden in het gebied in 1532 bewoond is. Ook al is niet duidelijk wat er gebeurt met de stad. En waarom hij uiteindelijk wordt verlaten. Ook over de functie van de stad zijn de geleerden het niet eens. Door de ligging hoog in de bergen is het waarschijnlijk geen gewone stad geweest.

De meest gangbare theorie is dat Machu Picchu als buitenverblijf heeft gediend voor bijvoorbeeld koningen en edelen. En dat de bloeddorstige Spanjaarden indirect de stad hebben verwoest, door alle hooggeplaatste personen te verslaan. Ook wordt het weleens gezien als een religieuze plaats waar de goden worden aanbeden. Sommigen menen dat het de Verloren Stad is waarover door de eeuwen heen veel legendes zijn ontstaan. Een stad van goud. Maar waar is die rijkdom dan?

De vroege ochtend op Machu Picchu. Corno van den Berg

Anderen beweren dat het een fort is om het Inca-rijk te beschermen. Maar de ligging maakt dit haast onmogelijk. De stad kan ook het terrein van de arbeiders zijn geweest, die hier cocabladeren oogsten. De stad ligt tussen tal van eeuwenoude plantages. Maar ook dan blijft de grote vraag: waarom is hij verlaten? Recent onderzoek wijst er op dat de stad een groot observatorium is geweest, mogelijk voor de Zonnecultus, ook al kan het net zo goed voor de drie essentiële onderdelen van het leven (Zon, Water en Aarde) zijn. Veel verder zijn de geleerden nog niet gekomen.

Wetenschappers blijven door zoeken naar bewijzen. Al met al is het dus goed mogelijk dat de stad nog geen 100 jaar bewoond is geweest en redelijk onbelangrijk was. Mogelijk heeft de gehele Inca-beschaving nog geen 100 jaar bestaan. Wat zegt dat dan wel niet over alles wat de Spanjaarden hebben vernield bij hun trektochten door Zuid-Amerika? Of worden er in de toekomst nog opmerkelijke vondsten gedaan?

Het uitzicht over de Rio Urumbamba. Corno van den Berg

Machu Picchu bestaat uit twee delen, die elk rond een heuvel liggen. Een deel werd waarschijnlijk voor bewoning gebruikt, terwijl de andere mogelijk voor ceremoniële doeleinden diende. Veel toeristen komen hier met een gids om de complexiteit van de stad te kunnen begrijpen. Maar ook om de rijkdom te ervaren. Machu Picchu maakt ook vaak onderdeel uit van een rondreis door Peru, waarbij het meestal ‘slechts’ een halve dag op het programma staat. Terwijl je eigenlijk minimaal een dag nodig hebt. En je eigenlijk ook de zonsondergang of zonsopgang moet meemaken.

Inca's