Waarom moet ik hier heen?

De bergen van de Andes hebben Machu Picchu lang uit de wereldgeschiedenis gehouden. De Spanjaarden zochten verwoed naar een gouden stad, maar tevergeefs. Waardoor dit het belangrijkste overblijfsel van de Inca's is. Die je heerlijk zelf kunt ontdekken.

Machu Picchu ligt op 2.430 meter hoogte. Deze Inca-stad in Peru is magisch. De ruïnestad is een van de zeven nieuwe wereldwonderen die je ooit moet bezoeken. Met deze tips over hoe je tickets kunt kopen en alle bezienswaardigheden kun je jouw bezoek optimaal voorbereiden. En de meeste andere toeristen vermijden, want dat is helaas wel noodzakelijk.

De bezienswaardigheden van Machu Picchu:

De terrassen in de bergwand zijn wereldberoemd. Een echte aanbeveling is de andere berg in Machu Picchu: Huayna Picchu. En mogelijk ken je Intihuatana en Intipunku. Maar wie kent Winay Wayna? Of Putucusi?

Intipunku

Intipunku, oftewel de Zonnepoort, is de toegang tot Machu Picchu. Met fraaie vergezichten.
Intipunku, ofwel de zonnepoort. Kenny Chong

Intipunku betekent de Zonnepoort. Dit punt ligt hoger dan Machu Picchu. Hierdoor geeft het een uitzonderlijk uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Hier worden dan ook de meeste foto’s van de stad gemaakt. Het is eigenlijk het einde van de Inca Trail, want de stad ligt hier voor je. Nog steeds is niet duidelijk wat het doel van de zonnepoort was. Mogelijk was het ook niet meer dan ‘slechts’ de ingang van de stad.

Intihuatana

intihuatana in Machu Picchu
Intihuatana in Machu Picchu. Christine Chauvin

De naam betekent Gevangenis van de Zon, maar waarom is niet helemaal duidelijk. Intihuatana ligt bovenop een heuvel in de vorm van een grote monoliet. Wetenschappers denken dat dit de usnu is, het offeraltaar dat ook in alle Inca-tempels is gevonden. Het kan ook voor rituelen rondom de zon zijn gebruikt. Opmerkelijk is dat Inca’s de steen zo hebben geplaatst dat de zon op 21 maart en op 21 september geen schaduw geeft aan de steen. Volgens de Inca’s bevat de steen veel ‘heilige energie’. Bezoekers die tot de Intihuatana bidden worden kennis en visioenen verleend. Maar alleen aan hen die zuiver van hart zijn.

Watchman’s Hut

De Watchmen's Hut en Funeral Rock, oftewel het offeraltaar.
Watchmen’s Hut en Funeral Rock, oftewel het offeraltaar. Vincent Ma

Watchman’s Hut kijkt uit over het agrarische deel van Machu Picchu. Vlak na de ingang zie je dit kleine gebouw op een heuvel staan. Je kunt hier goed zien hoe de terrassen zijn gecultiveerd. Maar het meest bijzondere is toch wel het overzicht over de gehele stad. Maar kijk ook vlakbij de hut, waar een opmerkelijke steen ligt. Volgens archeologen werd hij gebruikt als offeraltaar. Toen ontdekkingsreiziger Bingham hier kwam vond hij bij de steen een groep skeletten.

Landbouwterrassen

Toeristen verkennen de beroemde terrassen van Machu Picchu.
Toeristen verkennen de beroemde terrassen van Machu Picchu. Jack Keene

De Inca’s perfectioneerden in Machu Picchu hier de terrassenbouw. Wat al eerder bij de Moche-indianen tussen 500 en 1000 na Chr. te zien was. Hierdoor werden op deze heuvels bebouwing en zelfs landbouw mogelijk. Een groot deel van de stad bestaat dan ook uit landbouwterrassen. Via ingenieuze kanalen werd het water over alle terrassen geleid. Ook nu nog kun je je wel voorstellen hoe het drainagesysteem moet hebben gewerkt.

Tempel van de Drie Vensters

De Tempel van de Drie Vensters in het laatste daglicht.
De Tempel van de Drie Vensters in het laatste daglicht. Ramon Navalon

Deze tempel is vernoemd naar de drie grote, trapeziumvormige nissen. Zodat je van binnenuit kon uitkijken over de omliggende bergen. Dit gebouw had waarschijnlijk een ceremoniële functie. Maar welke is onbekend, geheel in de stijl van Machu Picchu. Wel is duidelijk te zien dat hier opvallend grote stenen zijn gebruikt, zoals kenmerkend is voor de Inca-stijl.

Sector van de Drie Deuren en Sector van de Metselaars

De Sector van de Drie Deuren, het kloppend hart van de ambachtslieden.
De Sector van de Drie Deuren, het kloppend hart van de ambachtslieden. James Preston

In beide sectoren zijn vooral eenvoudige huizen te zien, waarschijnlijk waren ze ooit van de ambachtslieden. Deze huizen werden gemaakt van blokken graniet en met cement (onder meer gemaakt van klei) aan elkaar bevestigd. De kleine ramen die je her en der kunt zien lopen ook taps toe, net als op veel andere plekken hier.

Stadsmuur

De bijzondere stapelkunst van de Inca's zijn in Machu Picchu goed zichtbaar.
De bijzondere stapelkunst van de Inca’s zijn in Machu Picchu goed zichtbaar. Zichuan Lian

In de stadsmuur om alle gebouwen vallen de immense brokken graniet op, net als bij de andere Inca-monumenten die her en der zijn gevonden. Wetenschappers vragen zich nog steeds af hoe het kan dat een volk dat het wiel niet kende (net als ijzer overigens) dit soort stenen kon vervoeren. Waarschijnlijk werden ze op boomstammen gelegd en zo langzaam rollend naar hun bestemming gebracht. Een hele klus in deze bergomgeving.

Tempel van de Zon

De constructie van de Tempel van de Zon is opvallend anders dan de rest in Machu Picchu.
De constructie van de Tempel van de Zon is opvallend anders dan de rest in Machu Picchu. Jeremy Reding

Deze massieve halfronde toren met vensters doet aan de Zonnetempel (de Koricancha) in Cuzco denken. Vandaar dat gedacht wordt dat deze toren daarom ook een Zonnetempel moet zijn. Het bewijs is te zien bij de zonsopkomst tijdens de zomer- en winterzonnewende, oftewel de langste en kortste dag van het jaar. Dan valt precies de zon in de vensters. Waarna de Inca’s de bijvoorbeeld het planten en oogsten konden voorspellen. De toren wordt ook wel El Torreón genoemd. Hij doet denken aan donjons, oftewel Middeleeuwse woontorens in veel forten uit Europa.

Paleis van de Prinses

Het Paleis van de Prinses ligt pal naast de Tempel van de Zon in Machu Picchu.
Het Paleis van de Prinses ligt pal naast de Tempel van de Zon. Lee Horrocks

Dit gebouw ligt pal naast de Tempel van de Zon. Door de fijne afwerking en de ligging van de tempel denken wetenschappers dat het een paleis van een Inca-prinses was, al is hier verder niets over bekend. Opmerkelijk is het raam op de tweede verdieping dat precies tegenover het raam in de Tempel van de Zon staat. Niet helemaal duidelijk is waarom.

Royal Tomb

De vreemde vormen van the Royal Tomb in Machu Picchu.
De vreemde vormen van The Royal Tomb. George

Onder het Paleis van de Prinses is in het gesteente een ruimte uitgehakt, wat volgens ontdekkingsreiziger Bingham een koninklijk mausoleum zou kunnen zijn geweest. Ook nu nog heeft de vorm wel wat weg van een graftombe. Al is daar geen echt bewijs voor, want lichamen zijn hier nooit gevonden. Het is een van de vele raadsels rond Machu Picchu.

Tempel van de Condor

De Inca's gebruikten de natuurlijke vormen en stenen om bijvoorbeeld vleugels van de condor na te maken.
De Inca’s gebruikten de natuurlijke vormen en stenen om de vleugels van de condor na te maken. Eralon

In deze tempel kun je zien hoe bedreven de Inca’s waren in het bewerken van stenen. De Tempel van de Condor vertoont (zoals de naam als aangeeft) een condor in vlucht. De miljoenen oude rotsformatie is door de Inca’s zo bewerkt dat het op een vogel met gespreide vleugels lijkt. Op het lagere gedeelte van de tempel kun je de kop en de nek ook zien. Al heb je hier ook enig voorstellingsvermogen voor nodig. In een kleine nis is een mummie gevonden, maar de betekenis hiervan is onduidelijk.

De Tempel van de Maan

De Tempel van de Maan ligt in de rotsen van Machu Picchu.
De Tempel van de Maan ligt in de rotsen van Machu Picchu. Andrew Evans

Ook op de Huayna Picchu-berg bouwden de Inca’s een aantal complexen. Waaronder de Tempel van de Maan. Opmerkelijk genoeg wel aan de achterkant van de berg. Op de top zijn daarnaast enkele gebouwen en kleine terrassen te zien. Met name deze plek geeft de wetenschappers het idee dat Machu Picchu (ook) een astronomisch observatorium was. Ook al is hier ook een rots te zien, die is uitgehouwen in de vorm van een altaar. Waardoor het dus ook een offerplek is geweest.

Aqua Calientes

In het dorpje Aquas Calientes is er veel bedrijvigheid als de trein aan komt.
In het dorpje Aquas Calientes is er veel bedrijvigheid als de trein aan komt. Michael McDonough

Aqua Calientes is het dorp dat het dichtst bij Machu Picchu ligt. De afstand is slechts 6 kilometer. Het dorp wordt tegenwoordig vaak Machu Picchu Pueblo genoemd. Het dorpje is gevestigd rond heetwaterbronnen. Opmerkelijk is dat de Spanjaarden deze bronnen (waarschijnlijk) wél hebben ontdekt, maar Machu Picchu dus niet. In het dorp kun je allerhande informatie krijgen over trips, excursies en natuurlijk eten, drinken en een slaapplaats.

De leukste excursies bij Machu Picchu

Veel toeristen zijn hier slechts enkele uren. Zonde, want Machu Picchu en haar omgeving heeft veel meer te bieden. Zoals je hieronder kunt zien. En vergeet niet een lama te fotograferen in Machu Picchu.

Lama's horen bij Machu Picchu.
Lama’s horen bij Machu Picchu. Rom

Zie de zon op komen van Intipunku

Wie de Inca Trail loopt komt langs Intipunku, oftewel de Zonnepoort. Vanaf hier heb je een subliem uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Maar ook wie de Inca Trail niet loopt kan naar dit uitkijkpunt toe wandelen. En zien hoe de zon in de vroege ochtend de stad uit het donkerte doet verrijzen. En probeer deze vast te leggen op een foto.

Wandel ’s nachts door Machu Picchu

Officieel mag het niet, maar gasten van de Sanctuary Lodge kunnen ook ’s avonds en ’s nachts de machtige stad bezoeken. Het hotel ligt immers op loopafstand, dus ook de zonsondergang en de zonsopgang kun je vanuit hier eenvoudig beleven. Daarnaast ben je zo goed als alleen. Het maanlicht (bij een heldere dag) geeft de stad een gehele eigen sfeer. Een sfeer die het verdient. En het is het geld voor het hotel meer dan waard.

Zoek de vorm van de ‘condor’

Heeft Machu Picchu de vorm van een condor.
Heeft Machu Picchu de vorm van een condor? Dixie Flatline

Sommige geleerden denken dat de Inca’s in staat waren Machu Picchu in de vorm van een condor te bouwen. Dit ondanks de extreem lastige locatie, de hoogteverschillen. Het figuur van een immense roofvogel met gespreide vleugels inclusief nek en kop is alleen vanaf hogere locaties te zien. Een van de beste is de top van Huayna Picchu, maar ook vanaf de Intipunku is het te zien. Beslis zelf of het toeval is of juist niet. Hou wel in je achterhoofd dat de Inca-hoofdstad Cuzco de vorm van een poema heeft.

Beleef de zonnewende op 21 december

Als de zon op 21 december bij zonsopgang over de bergen klimt, vallen de zonnestralen precies in de ramen van de Tempel van de Zon. Wat is er fijner dan hierop te wachten, terwijl het landschap ontwaakt?

Neem een duik in een heetwaterbron

Na een lange dag op de Inca Trail of rond dolen door Machu Picchu is een zwempartij in warm bronwater heerlijk. Aqua Calientes is een dorpje op 6 kilometer afstand van Machu Picchu. De naam komt van de heetwaterbronnen, die volgens de verhalen al door de Spanjaarden zijn ontdekt. Vraag in het dorpje naar de bronnen, al kun je ze bijna niet missen.

De mist valt over Machu Picchu.
De mist valt over Machu Picchu. Michael McDonough

De heerlijke locatie

De locatie is bijna onwerkelijk. Tussen de steile bergen met de fraaie namen Machu Picchu en Huayna Picchu ligt een complete stad. Netjes gedrapeerd over enkele heuvels, op 2.438 meter hoogte. Tussen weelderige plantengroei, terwijl in het dal de Urubamba-rivier stroomt.

Met in het midden een 40 hectare groot complex van huizen, tempels, opslagplaatsen, irrigatieterrassen en trappen. Een menselijk meesterwerk. En wie op de Huayna Picchu staat kan zelfs zien dat het geheel gebouwd in een immense vorm van de condor, de grootste vogel ter wereld. Althans dat beweren sommigen.

Machu-picchu-inca-trail-route
Het beroemde uitzicht over Machu Picchu. Corno van den Berg

Nieuwe regels voor Machu Picchu per 1 juli 2017

Machu Picchu was eeuwenlang onvindbaar voor de mens, maar inmiddels wordt Machu Picchu bijna overlopen. Het oude Inca-pad (de tegenwoordig beroemde Inca Trail) beschermde de stad lang, maar tegenwoordig kun je zelfs met een bus naar de oude stad.

Sinds 1 juli 2017 gelden er dan ook nieuwe regels voor Machu Picchu. Dit om de toegangsstroom beter te reguleren. Machu Picchu is erg populair in de ochtend, slechts 35% van de bezoekers gaat in de middag. Elke bezoeker moet zich aan de nieuwe regels houden.

Dit zijn de nieuwe regels:

1. Tot nu toe was Machu Picchu slechts tot 16.00 uur open. Vanaf 1 juli 2017 is dit tot 17.30.
2. Er zijn twee ‘shifts’ voor bezoekers: in de ochtend (tussen 06.00 uur en 12.00 uur) en in de middag (van 12.00 tot 17.30 uur). Je kunt dus alleen óf in de ochtend óf in de middag gaan.
3. Je bent verplicht om een gids te hebben. Dit geldt zowel voor individuen en voor groepen.

De vroege ochtend op Machu Picchu
De vroege ochtend op Machu Picchu. Corno van den Berg

Corno’s reistips:

De beste tips: neem als uitvalsplek is Aguas Calientes, een stadje op zo’n 6 km van Machu Picchu. Een drietal belangrijke tips:
1. Vlakbij Machu Picchu ligt de Belmond Sanctuary Lodge, een ideale plek om te overnachten, waardoor je ook bijvoorbeeld ’s avonds naar binnen kunt.
2. Zorg dat je om zeven uur in de ochtend bij de ingang bent. Dan is het licht zacht en ben je de grote mensenmassa voor die vooral rond tien uur arriveert.
3. Regel vooraf ook een toegangsbewijs hebt voor Huayna Picchu; de heilige berg. De beklimming is voor veel bezoekers het hoogtepunt van hun trip.

Vind jouw beste excursie voor Machu Picchu hier:

De geschiedenis van Machu Picchu

De stad Machu Picchu werd door de Spanjaarden nooit gevonden. Delen van de beroemde Inca Trail wel. In totaal hebben de Inca’s zo’n 20.000 kilometer aan paden aangelegd. Dit is een magische plek, op elk moment van de dag.

Wie hier rondloopt zal het merken. Over Machu Picchu zijn er nog genoeg vraagtekens. Bijvoorbeeld over de rol van de stad, en waarom hij juist op deze plek is gebouwd. Deze plek is ook het eindpunt van een van de meest bekende wandelroutes ter wereld; de Inca Trail.

Machu Picchu in de bergen
Zo mooi ligt Machu Picchu in de bergen. Corno van den Berg

De bergen van de Andes hebben Machu Picchu lang uit de wereldgeschiedenis gehouden. De Spanjaarden zochten verwoed naar een ‘gouden stad’, maar tevergeefs. Waardoor dit het belangrijkste overblijfsel van de Inca-beschaving is. Ook al zijn er nog genoeg vraagtekens. Bijvoorbeeld over de rol van de stad, en waarom hij juist op deze plek is gebouwd. Deze plek herbergt ook een van de meest bekende wandelroutes ter wereld; de Inca Trail.

Wie goed oplet kan in Machu Picchu zogeheten Peruviaanse haasmuizen zien. Zij zijn tegenwoordig de vaste bewoners van de oude stad.
Wie goed oplet kan in Machu Picchu zogeheten Peruviaanse haasmuizen zien. Guacamoliest

Wat betekent Machu Picchu?

De naam zegt het al. Machu Picchu betekent ‘Oudeman Hoogte’ in het ‘Runa Simi’, een taal door niet-sprekers ook wel Quechua wordt genoemd. De Inca’s tonen hun vooruitziende blik door de stad in de bergen te bouwen. Ten tijde van de Inca’s kan Machu Picchu alleen bereikt worden via een 160 kilometer lang pad vanuit Cuzco, de Inca-hoofdstad. Het pad loopt dwars door de bergen, waardoor de Spanjaarden denken dat het slechts een verbindingsroute is.

Op zich niet raar, want de Inca’s hebben in die tijd meer dan 20.000 kilometer aan wandelpaden. Dwars door de bergen, de vlaktes, de kust en zelfs delen van het dichte regenwoud. In een immens gebied, dat Colombia, het westen van Brazilië, Bolivia, Ecuador, Peru, het midden van Chili en het noorden van Argentinië met elkaar verbindt. Een ongekende prestatie.

Eerste bezoeker van Machu Picchu: Hiram Bingham

Lang is gedacht dat de Amerikaanse historicus Hiram Bingham in 1911 tijdens een expeditie als eerste mens na de Inca’s de stad heeft gezien. Bingham bestudeert de Inca-paden in de omgeving van de stad en stuit bij toeval op de stad. Al beseft hij in eerste instantie niet dat het een stad is, alles is overwoekerd met planten en gras. De vondst van wat mogelijk de ‘Verloren Stad’ is, zorgt meteen voor wereldnieuws. En het zet de Inca-beschaving in één keer op de kaart.

Maar het verhaal lijkt anders te liggen. In juni 2008 beweert een Amerikaanse amateur-archeoloog dat niet Bingham de eerste mens is na de Inca’s, maar de Duitse goudzoeker en handelaar Augusto R. Berns. Volgens hem blijkt uit zowel Amerikaanse als Peruaanse documenten dat Berns de stad al in 1867 heeft ontdekt. Die hij vervolgens plundert, opmerkelijk genoeg met toestemming van de Peruaanse overheid. De ambtenaren willen daarvoor wel tien procent van de opbrengst hebben. Wetenschappers zijn verbaasd, dit betekent mogelijk dat de stad veel rijker was dan gedacht. Al is daar niets meer van over.

Wetenschappers nemen aan dat de stad uit de 15e eeuw stamt. En dat deze tot de komst van de Spanjaarden in het gebied in 1532 bewoond is. Ook al is niet duidelijk wat er gebeurt met de stad. En waarom hij uiteindelijk wordt verlaten. Ook over de functie van de stad zijn de geleerden het niet eens. Door de ligging hoog in de bergen is het waarschijnlijk geen gewone stad geweest.

Nieuwe theorieën

De meest gangbare theorie is dat Machu Picchu als buitenverblijf heeft gediend voor bijvoorbeeld koningen en edelen. En dat de bloeddorstige Spanjaarden indirect de stad hebben verwoest, door alle hooggeplaatste personen te verslaan. Ook wordt het weleens gezien als een religieuze plaats waar de goden worden aanbeden. Sommigen menen dat het de Verloren Stad is waarover door de eeuwen heen veel legendes zijn ontstaan. Een stad van goud. Maar waar is die rijkdom dan?

Anderen beweren dat het een fort is om het Inca-rijk te beschermen. Maar de ligging maakt dit haast onmogelijk. De stad kan ook het terrein van de arbeiders zijn geweest, die hier cocabladeren oogsten. De stad ligt tussen tal van eeuwenoude plantages. Maar ook dan blijft de grote vraag: waarom is hij verlaten? Recent onderzoek wijst er op dat de stad een groot observatorium is geweest, mogelijk voor de Zonnecultus, ook al kan het net zo goed voor de drie essentiële onderdelen van het leven (Zon, Water en Aarde) zijn. Veel verder zijn de geleerden nog niet gekomen.

Meer ontdekkingen:

Machu Picchu bestaat uit twee delen, die elk rond een heuvel liggen. Een deel werd waarschijnlijk voor bewoning gebruikt, terwijl de andere mogelijk voor ceremoniële doeleinden diende. Veel toeristen komen hier met een gids om de complexiteit van de stad te kunnen begrijpen. Maar ook om de rijkdom te ervaren. Machu Picchu maakt ook vaak onderdeel uit van een rondreis door Peru, waarbij het meestal ‘slechts’ een halve dag op het programma staat. Terwijl je eigenlijk minimaal een dag nodig hebt. En je eigenlijk ook de zonsondergang of zonsopgang moet meemaken.

Rio Urumbamba; rivier bij Machu Picchu
Het uitzicht over de Rio Urumbamba. Corno van den Berg

Wetenschappers blijven door zoeken naar bewijzen. Al met al is het dus goed mogelijk dat de stad nog geen 100 jaar bewoond is geweest en redelijk onbelangrijk was. Mogelijk heeft de gehele Inca-beschaving nog geen 100 jaar bestaan. Wat zegt dat dan wel niet over alles wat de Spanjaarden hebben vernield bij hun trektochten door Zuid-Amerika? Of worden er in de toekomst nog opmerkelijke vondsten gedaan?

Hoe kom ik hier?

De meeste toeristen komen met de trein naar Machu Picchu. Ze stappen uit in het stadje Aqua Calientes, simpelweg omdat de trein niet verder gaat. De bergen zijn te steil. Vanuit de stad ga je met de bus omhoog naar de ingang.

Of, je loopt de Inca Trail. Zodat je vanzelf uitkomt bij Machu Picchu. Er is nog een optie: De alternatieve Inca Trail, die ik persoonlijk mooier vind.

Mijn reisverhalen met veel tips

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.


Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...

Inca's