Nazcalijnen

Ontdek een van de meest bijzondere kunstwerken op aarde

De Nazcalijnen in Peru behoren tot de meest bijzondere plekken op aarde. Waar talloze tekeningen van dieren te zien zijn. In de omgeving van Nazca vind je talloze wonderlijke, en vooral immens grote tekeningen op de grond. In totaal zijn er zo’n 800 tekeningen te zien, al is niet alles even duidelijk zichtbaar. Die je het beste vanuit de lucht kan zien. Er worden dan ook talloze rondvluchten met kleine vliegtuigjes aangeboden.

De lijnen vormen dieren. Zoals een kolibrie, een aap, een hond, maar ook een orka. De meesten zijn honderden meters lang. Maar de immense figuren in het landschap zijn ook erg mysterieus.

Welke figuren kan ik zien?

Het meest beroemd zijn een aap, een spin, een slak, een leguaan, een orka en een unieke astronaut. En diverse lama’s. Maar ook bomen en bloemen bijvoorbeeld. 

Ook liggen hier honderden geometrische vormen, alsook duizenden lijnen waarvan we de betekenis dus nog niet weten. Het meest opvallende is misschien wel dat je ze vanaf de grond niet of nauwelijks kunt zien.

Katachtige ontdekt in oktober 2020 

De kat, of poes, in de Nazcalijnen in Peru.

Een immense katachtige is in oktober 2020 ontdekt op een heuvel in Nazca. Medewerkers vonden de 37 meter lange tekening vlakbij een bekend uitkijkpunt. Door erosie was de tekening bijna verdwenen, en hij was vanuit de lucht nauwelijks nog te zien. Een speciale camera maakte de katachtige zichtbaar. 

Waarna een deel van het zand werd verwijderd. En het dier in volle glorie naar voren kwam. En hij door toeristen goed is te zien. Ook vanaf de grond. Wat bijzonder is in Nazca. De tekening is volgens onderzoekers ruim 2.000 jaar oud.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Nieuwe vondsten in november 2019

Wetenschappers hebben in november 2019 ruim 140 nieuwe Nazcalijnen in Peru ontdekt. Zij deden dit vooral met satellieten en AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Het bedrijf IBM scande de vele foto’s van satellieten. En keek naar onregelmatigheden of juist verbindingen die met het blote oog niet te zien zijn. Waarna talloze tekeningen tevoorschijn kwamen, die de afgelopen 2.000 jaar niet door mensen zijn opgemerkt.

De nieuwe tekeningen zijn lang niet altijd duidelijk. Sommige zijn honderden meters lang, andere slechts vier meter bijvoorbeeld. Een van de opvallendste nieuwe vondsten zijn diverse mensachtige figuren. En diverse dieren. waaronder een soort dinosaurus. Al zou dat bijzonder zijn omdat de indianen die dit 2.000 jaar geleden maakten niet van het bestaan van deze dieren zouden kunnen weten, toch?

Een van de nieuw ontdekte Nazca-lijnen. ©Yamagata University

Waarom zijn de Nazcalijnen gemaakt?

Wetenschappers weten nu nog niet waarom de Nazca lijnen in het zuiden van het land zijn gemaakt. Geogliefen? Of beter; aardtekeningen? Tekeningen die zijn gemaakt op de grond. Door bijvoorbeeld aarde of stenen te plaatsen of juist te verplaatsen.

Ook de makers van de lijnen zijn nog relatief onbekend. Volgens wetenschappers zijn de lijnen ergens tussen 200 voor en 900 na Chr. vervaardigd door de toen hier levende Nazca- en Paraca-indianen. Maar veel meer is er niet bekend.

De beroemde spin bij de Nazcalijnen.

Je moet op een hoge heuvel gaan staan of ze vanuit de lucht zien. Dan pas begrijp je hoe bijzonder het is. Er zijn talloze excursies. Denk aan wandelingen langs sommige geogliefen, alsook een klim naar een heuvel. Waarbij je dus een fraai uitzicht hebt over de tekeningen. En je kunt in een klein vliegtuigje stappen om ze vanuit de lucht te zien. Maar, de makers hadden die vliegtuigjes niet, dus waarom maakten ze dit?

De astronaut bij de Nazcalijnen in Peru.

Bijzonder is dat het in dit gebied bijna altijd windstil is. En er valt vrijwel geen regen, zodat de Nazcalijnen duizenden jaren bewaard bleven. Waardoor de lijnen nog opvallend genoeg in goede kwaliteit zijn.

Tips voor een rondvlucht met een vliegtuig

Met een vliegtuig over de Nazcalijnen vliegen.
  • Zorg dat je bij een raampje zit, zodat je optimaal zicht hebt op deze unieke figuren in het landschap.
  • Ga vroeg in de ochtend of in de middag. Door de lage zon zie je de schaduwen van dieren stukken beter. Op het heetst van de dag staat de zon te hoog en ziet alles er dus veel vlakker uit.
  • Check vooraf online de reputatie van de maatschappij waarmee je wilt vliegen. Ze zijn niet allemaal even goed helaas. En er zijn diverse ongelukken in het verleden geweest. Waarbij diverse doden waren te betreuren.

Waar liggen de Nazca lijnen?

De lijnen strekken zich uit over een gebied van zo’n 80 kilometer tussen Nazca en Palpa, 400 kilometer ten zuiden van Lima.

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen