Arequipa

De Witte Stad van Peru

Arequipa wordt wel van de Witte Stad van Peru genoemd. De reden is dat alle gebouwen gemaakt zijn van sillar, dit zijn vulkanische stenen die opvallend wit zijn. Ze zijn hier overal gebruikt, waaronder in de vele historische gebouwen. De stad is grotendeels door de Spanjaarden gebouwd, wat goed te zien is. Al is het toch typisch Zuid-Amerikaans. Het centrum van Arequipa staat sinds 2000 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de bezienswaardigheden van Arequipa.

De stad ligt in het zuidoosten van Peru op 2.335 meter hoogte. De stad kent een turbulente geschiedenis. Rond het jaar 1500 werd de stad zo goed als verwoest werd door een vulkaanuitbarsting met als gevolg een zware aardbeving. Het waren de Spanjaarden die de stad hebben opgebouwd, wat goed te zien is aan de architectuur.

Arequipa fungeerde vanaf 15 augustus 1540 opnieuw als stad. Dit is overigens nog steeds een populaire feestdag, waarbij talloze festiviteiten worden georganiseerd. Denk aan diverse avondmarkten en veel muziek.

Een kerk in Arequipa.

De stad wordt geflankeerd door imposante vulkanen van meer dan 4.000 meter uit het Andesgebergte. Deze zie je overal als je door de stad loopt. Het zijn de Misti (5.820 meter), die de meest bekende vulkaan van Peru is. El Misti torent hoog boven de stad uit. Deze vulkaan heeft grote delen van het jaar sneeuw op zijn top. De andere zichtbare bergen zijn Chachani (6.075) en de Pichu Pichu (5.669).

Plaza de Armas

Plaza de Armas in Arequipa. ©Corno van den Berg

Het meest indrukwekkend is het Plaza de Armas, oftewel het centrale plein van Arequipa. Naast palmbomen vind je er talloze winkels, hotels en bars, maar ook de imposante kathedraal. Mensen verkopen er snoep, loterijtickets, zonnebrillen en speelgoed. Ouderen maken een praatje, terwijl kinderen er spelen. Auto's zijn er verboden, waardoor er een relaxte sfeer heerst.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Kathedraal van Arequipa

Om de Kathedraal van Arequipa kun je niet heen. Het opvallend witte gebouw is het symbool van het Plaza de Armas. Het is maar liefst 12 keer gedeeltelijk of geheel verwoest. Dit is vooral te wijten aan natuurrampen zoals aardbevingen, maar ook door branden. De eerste tragedie was de aardbeving in 1583 en de laatste in 2001 met een aardbeving van 8,1 op de schaal van Richter, waardoor de linkertoren volledig instortte. Deze toren is in 2002 herbouwd.

Er is tevens een museum dat je kunt bezoeken tegen een kleine entreeprijs. Dan mag je ook de toren beklimmen voor een uitzicht over stad en het plein. Om eerlijk te zijn vind ik de dakterrassen aan de rand van het plein beter.

De zonsondergang vanaf het hoogste terras. ©Corno van den Berg

Zonsondergang vanaf een dakterras

Rondom Plaza de Armas zie je vele terrassen op de tweede verdieping, maar ook enkele dakterrassen. Deze zijn de gehele dag populair, maar met name bij zonsondergang is het een heerlijke plek. De beste in mijn ogen is het terras van Arequipa Suits Plaza Hotel dat als enige op de vierde etage ligt. Het terras vind je vlak naast de kathedraal en is via een paar kleine trappen te bereiken. Je kunt er een redelijk prijzig drankje doen, maar ook goede foto's maken van het laatste licht van de dag.

Adres: Plaza de Armes

Santa Catalina Klooster

Het Santa Catalina Klooster in Arequipa. ©Corno van den Berg

Het Monasterio de Santa Catalina is uniek. Dit klooster is een stad in een stad, met talloze gangen, kamers, binnenplaatsen, kapellen en werkruimtes. En wat opvalt; de kleuren rood en blauw die je overal ziet. Dit nonnenklooster werd al in 1580 gebouwd en door de eeuwen heen steeds vergroot. Destijds was dit het grootste klooster ter wereld, maar de deuren bleven gesloten. Behalve voor de 450 nonnen die er leefden. Sinds 1970 worden er bezoekers toegelaten. Een bezoek is zeer de moeite waard. Je kunt ter plekke een gids huren, dit is zeer aan te raden merkte ik. Dan pas komt de geschiedenis tot leven.

Adres: Santa Catalina 301

Museo Santuarios Andinos

Het Museo Santuarios Andinos is intrigerend. En absoluut een bezoek waard. In 1995 werd op de nabijgelegen vulkaan Ampato een 500 jaar oude mummie van de Inka's gevonden. Het meisje van 10 tot 12 jaar werd geofferd door de Inca's. Het lag al die tijd onder een immense ijskap, die was gaan smelten door een uitbarsting van de Sabancaya vulkaan. Het meisje werd gevonden tijdens een expeditie van archeoloog Johan Reinhardt.

In Zuid-Amerika was tot dan toe nog nooit zo’n goed bewaarde mummie gevonden. De spieren, de organen en het bloed blijken volledig intact te zijn. Ze werd Juanita gedoopt. In het Museo Santuarios Andinos kun je de mummie zien en veel te weten komen over haar leven. Je moet een toegangsprijs betalen, al is de gids gratis. Je mag zelf bepalen hoeveel je de gids geeft na de rondleiding.

Adres: C. la Merced 110

Kerk van La Compañía met klooster

De Kerk van La Compañía met klooster is heerlijk om te ontdekken. ©Corno van den Berg

De Iglesia de la Compañía is een van de vele kerken in de stad. Maar deze kerk met klooster is een perfect voorbeeld van Andesbarok. Binnen in de tempel zie je bewerkte houten altaarstukken bedekt met bladgoud. In de sacristie bevindt zich de kapel van San Ignacio, met muurschilderingen die tropische flora en fauna laten zien. De kloosters werden gebouwd in de 18e eeuw. Het is de moeite waard om dit minder bekende klooster te bezoeken.

Adres: Gral. Móran 114

Mirador de Yanahuara

Bij Mirador de Yanahuara kun je mooie foto’s maken. ©Corno van den Berg

Yanahaura is een leuke wijk in Arequipa. Het heeft smalle straatjes, een klein plein met een fraaie kerk en een beroemd uitkijkpunt. Al komen de meeste reizigers hier voor de Mirador, dit is een uitkijkpunt met zicht op de Misti-vulkaan. Het is een perfecte plek voor foto's met de vulkaan en met wat geluk bloemen. Met name bij zonsondergang is populair voor een bezoek.

Adres: Miguel Grau, Yanahuara

San Camilo Markt

De lokale markt van Arequipa.

De Mercado San Camilo is de centrale markt van Arequipa. Hier verkopen mensen uit de regio hun verse fruit en meer levensmiddelen. Je kunt er talloze fruitsappen proeven en ook een complete maaltijd nuttigen of bijvoorbeeld Chicha (maisbier) proberen. Het is perfect voor een uurtje geuren opsnuiven en je verwonderen over de vele smaken. Het gebouw is overigens ontworpen door de Franse architect Gustave Eiffel. Ja, dat is dezelfde die de Eiffeltoren in Parijs heeft bedacht. De markt ligt op 10 minuten lopen van Plaza de Armas.

Adres: C. Piérola 407

Ruta del Sillar

Een kunstenaar aan het werk in Ruta del Sillar. ©Corno van den Berg

De Ruta del Sillar is een kloof aan de rand van Arequipa. Hier wordt sillar gewonnen, de vulkanische hardsteen waarmee Arequipa is gebouwd. De stenen werden vroeger per ezel vervoerd naar de stad. Het moet een heidens karwei zijn geweest om een stad als Arequipa te bouwen. Je ziet in deze kloof mannen grote blokken bewerken tot bouwstenen voor huizen en gebouwen. Ook zie je kunstenaars die uit de steen allerlei figuren maken. Zoals beelden, maar ook dieren zoals de Andescondor en meer. Om Ruta del Sillar te bezoeken kun je de bus pakken, maar een taxi voor een aantal Soles is veel makkelijker.

Eten en drinken

Wie naar Peru gaat kan zijn hart ophalen met de Peruaanse keuken. In Arequipa kun je talloze maaltijden krijgen voor lunch en diner. Ik heb onderstaande gerechten en restaurants geprobeerd, het is zeer aan te raden.

Chupe de Camarones

Chupe de Camarones is een traditionele dikke soep van garnalen, die stamt uit Arequipa. Met naast grote garnalen, aardappelen, rijst, mais, kaas en kruiden. Dit is vooral populair als lunch, al is het wel een stevige maaltijd merkte ik. Maar erg lekker.

Queso Helado

Iets anders bijzonders is Queso Helado, dat in Arequipa is uitgevonden. Dit heeft overigens niet met kaas te maken, zoals de naam doet vermoeden. Het is ijs met vanille smaak met bovenop kaneel. De naam komt van de manier waarop het wordt verkocht. Je ziet het in ronde tonnen en als de deksel er af gaat lijkt het ijs op een stuk kaas. Het is heerlijk verfrissend.

Picanterias

In het centrum vind je veel Picanterías. Dit zijn traditionele lunchrestaurants in Peru, voornamelijk in en rond de steden Arequipa en Cusco. Je kunt er goed en goedkoop eten. Ik kijk altijd of ik ook Peruanen er zie eten. Dat is voor mijn een goed teken.

Cuy (cavia)

Ik probeerde er cuy, oftewel cavia. Ja, het is een huisdier. Dit dier wordt hier al eeuwenlang gegeten. Al zijn er verschillend. In Arequipa wordt het in de frituur klaar gemaakt, terwijl in bijvoorbeeld Cusco wordt het knaagdier geroosterd. De laatste vind ik persoonlijk lekkerder. Maar in Arequipa zijn genoeg restaurants die het aanbieden. Of je het wilt eten is aan jou.

Chifa-restaurants

In heel Peru vind je veel Chifa-restaurants; dit is een heerlijke mix van Peruaans en Chinees eten. Ik probeerde het in Arequipa en was aangenaam verrast. De porties zijn vaak groot, goedkoop en lekker.

Overnachten in Arequipa

De stad Arequipa is een heerlijke plek om te verblijven. Er zijn meerdere hotels in diverse prijsklassen en luxe. Je vindt er hostels, hotels en bed & breakfasts. 
Bekijk hier alle accommodaties in Arequipa
Mijn favoriet is Plaza Central

Weer in Arequipa

Het klimaat in Arequipa is prettig. De zon schijnt vaak, het regent er zelden, terwijl de temperatuur overdag meestal zo’n 20 tot 25°C is. In januari, februari en maart is het koeler en regent het af en toe. Het is tevens een goede plek om te acclimatiseren aan de hoogte. De meeste toeristen verblijven meerdere nachten in de stad, zodat je goed de tijd hebt om alles te zien.

Reizen naar Arequipa

Veel reizigers doen Arequipa op hun weg naar Colca Canyon en het op grote hoogte liggende Titicacameer. Je kunt vanuit Lima met de bus reizen, het beste zijn bussen van Ormeno. Let op, dit is wel een lange tocht, zo'n 17 uur. Vanuit Lima vanuit station Pisco rijden de bussen eerst naar Ica en via Nasca naar Arequipa. Dit houdt in dat je dus diverse stops onderweg kunt maken. Ook kun je vliegen vanuit Lima naar Arequipa. De vlucht duurt iets meer dan een uur. Vanuit Cusco is het ook een uur met het vliegtuig. Deze manier van reizen is dus handig als je weinig tijd hebt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Peru

Lees mijn Tips

alle 40 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen