Waarom moet ik hier heen?

De Q'eswachaka-brug is aangelegd in de Apurimac-Canyon in Peru; over de Apurimac-rivier. De hoogte van deze brug is niet het meest bijzonder, maar wel dat deze brug met de hand is gewoven. Van gras.

De naam Q’eswachaka is afkomstig van twee Quechua-woorden: Q’eswa betekent vlechten en Chaka staat voor Brug. Het is een van de meest unieke bruggen ter wereld. Deze brug is met de hand gemaakt. En is gemaakt van gras.

Wie een unieke brug wil bezoeken (en het lef heeft om erover te lopen) kan in Peru zijn hart ophalen. De brug werd voor het eerst gebouwd door de Inca’s; in de 15de eeuw. Vroeger was Q’eswachaka één van de vele verbindingen in het Incarijk.

Maar de meeste van deze bruggen zijn door de jaren heen verdwenen. Er zijn er nog slechts een paar. De Q’eswachaka-brug is de meeste bekende en is ook de fraaist gelegen brug.

De brug Q'eswachaka in Peru.
De brug Q’eswachaka in Peru.

Hij wordt nog steeds zo gemaakt

Bijzonder is dat de brug nog steeds op dezelfde manier als eeuwen geleden wordt gemaakt. De weef- en bouwtechnieken zijn de afgelopen eeuwen van generatie op generatie overgebracht. Ieder jaar worden de oude touwen vervangen door nieuwe met de hand gevlochten touwen. Die van een speciaal geweven gras (q’oya) worden gemaakt.

Wat een immens werk is. Ruim 1.000 inwoners uit de gemeenschappen van Winchiri, Colana, Quehue, Chaupibanda en Choccayhua zijn jaarlijks betrokken bij de bouw van deze unieke Inca-hangbrug.

De brug is 33 meter lang, 1,20 meter breed en hangt 15 meter boven een rivier. Je vindt hem zo’n 160 km ten zuiden van Cusco en op maar liefst 3.600 meter boven de zeespiegel. Ook kun je jaarlijks meemaken wanneer de brug wordt vervangen.

Elke ochtend kun je hier een ritueel meemaken. Het ‘Pago a la Tierra’ (offer aan Moeder Aarde) wordt bij de brug uitgevoerd.

Sinds 2010 is de brug terug te vinden op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. En terecht.

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Q’eswachaka brug in Peru

Hoe kom ik hier?

De Q’eswachaka-brug is alleen te bereiken met privévervoer, zoals een taxi of een meerdaagse wandeling.

Deze spectaculaire rit is zo’n 3,5 uur: voor een enkele reis. Het is tevens een mooie motorroute, maar op de route zijn weinig tankstations dus gooi de tank goed vol.

Neem warme kleding mee als je naar Q’eswachaka gaat. Het kan op de hoogvlaktes koud worden. Onderweg zijn vrijwel geen restaurants of accommodaties. Het dorpje Mososqllacta heeft simpele maar goede gastverblijven. Van tevoren reserveren is slim om teleurstelling te voorkomen.

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...


De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.

BruggenInca's