Cusco

Oude hoofdstad van de Inca's

Cusco is de oude hoofdstad van de Inca's in Peru. Vanuit de stad regeerden de Inca's over hun grootse rijk tussen de 12e en 15e eeuw. Mede daarom wordt Cusco ook wel Keizerlijke stad genoemd. Tegenwoordig is het een populaire stad voor reizigers op hun route naar Machu Picchu. Waarbij ze vaak ook diverse andere Inca ruïnes in de omgeving bezoeken. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Cusco. In dit artikel vind je ook veel informatie over de diverse excursies die je vanuit de stad kunt maken.  


De stad ligt op een hoogte van 3.360 meter in het Andesgebergte. Je ziet hier tijdens je bezoek overal de bergen om je heen. Dit was ooit de levendige hoofdstad van Inca's, de sfeer is voelbaar. Al hebben de Spanjaarden hier veel vernield tijdens hun zoektocht naar de Gouden stad. Desondanks werd het historisch centrum van Cusco in 1981 opgenomen op de prestigieuze werelderfgoedlijst van UNESCO.

Neem de tijd voor Cusco, het is een levendige stad met leuke restaurants en bars. Ook het nachtleven is ruimschoots aanwezig. En je kunt hier veel Sacred Valley trips maken. Ik verbleef hier in totaal een week, om de stad en omgeving goed te verkennen. 

Plaza de Armas

Het Plaza de Armas (ook wel Cuzco Main Square genoemd) is indrukwekkend. Er gebeurt de gehele dag zoveel. Talloze verkopers bieden van alles en nog wat aan, overal ruikt het naar vers eten en heerlijke Zuid-Amerikaanse muziek is hoorbaar.

Je ziet midden op het plein het beeld van Pachacuti Inca Yupanqui, hij was van 1438 tot 1471 Inca keizer. Hij is de meest beroemde keizer, met name omdat hij in staat was het rijk van Inca's sterk te vergroten. Het standbeeld is verguld en lijkt van goud. Dit is een referentie naar de zoektocht van de Spanjaarden naar de Gouden Stad die ze nooit hebben gevonden.

Heden ontmoet verleden in de voormalige hoofdstad van de Inca's: Cusco. ©Corno van den Berg

Rondom het plein zie je veel winkeltjes, coffeeshops en restaurants. Het is leuk om hier wat rond te dwalen. Ook zijn er veel touroperators die dagtrips aanbieden. Daarnaast worden hier massages aangeboden, zul je al snel merken. 

Cusco Cathedral

De Kathedraal van Cusco is het meest statige gebouw aan de centrale plein. Je ziet duidelijk de gotische-renaissancestijl. Bijzonder is dat het op dezelfde plek van een Inca-paleis volgens archeologen is gebouwd. Je kunt de kathedraal met al haar kunstwerken bezoeken tegen een kleine entreebewijs.

Iglesia de la Compañía de Jesús

Het Iglesia de la Compania de Jesus. ©Corno van den Berg

De Iglesia de la Compañía de Jesús vind ik verreweg de mooiste kerk in Cusco. Deze in barok gebouwde kerk vind je aan het Plaza de Armas en hij is in de avond fraai verlicht. Je kunt de kerk bezoeken, behalve als er diensten zijn.

Festivals in Cusco

Het vieren van Inti Raymi in de straten van Cusco.

Door het rijke verleden van Cusco is de kans aanwezig dat je een van de vele festivals kunt meemaken. Dit zijn enkele van de meest bijzondere die elk jaar worden gehouden.

  • Inti Raymi (Festival van de Zon): Op dit festival op 24 juni zijn de straten vol met dansers, bands. In Sacsayhuaman worden dan de oude Inca tradities nieuw leven ingeblazen. 
  • Semana Santa: Rondom Pasen met als belangrijkste dag El Senor de los Temblores (The Lord of the Earthquakes) waarbij een grote processie wordt gehouden. Met onder meer vuurwerk, muziek en veel feestvreugde bij de bewoners.
  • Dia de la Pachamama (Dag van Moeder Aarde): Op 1 augustus wordt een van de meer inheemse festivals gevierd. Lokale bewoners brengen hulde aan de aarde met persoonlijke cadeaus. Dit gaat gepaard met muziek en festiviteiten.
  • Señor de Huanca: In de week rond 14 september trekken duizenden pelgrims naar the Sanctuary of the Senor do Huanca buiten de stad. Waar talloze traditionele rituelen te zien zijn, ook kun je een mis bijwonen.
  • Q'oyoriti: Dit traditionele festival wordt gehouden in het volle maan weekend voor Corpus Christi. Dit is meestal eind mei. Het bijzondere festival vindt plaats aan de voet van de berg Ausangate, op een hoogte van 4.600 meter. De berg is met sneeuw bedekt. Er is muziek, dans en processies. Volgens kenners is dit een van de mooiste om mee te maken.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Lokale San Pedro Markt

Wie graag een markt bezoekt kan zijn hart ophalen bij de San Pedro Central Market in Cusco. Hier kun je talloze groenten en fruit zien, maar ook verse vis, bloemen en kleine restaurantjes waar je kunt eten. Dit geldt met name voor het ontbijt, als het hier een drukte van belang is.

Proef hier de vers gebrande koffie, vruchtensappen en thee van talloze kruiden. Bijzonder is Maca, een kruidachtige plant uit de Andes. Hij wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd en kun je drinken. De markt is open van maandag tot en met zaterdag, van 06:30 in de ochtend tot 17:00 in de middag.

Adres: Plazoleta San Pedro S / N, Cascaparo

Een van de diverse marktjes van Cusco.

Craft Center Cusco

Wie graag wil shoppen for souvenirs kan hier goed terecht. Je vindt hier heel veel kleding, tassen, sieraden. Het meeste is met de hand gemaakt. Afdingen hoort er bij, je kunt zo'n 30 tot 40% van de prijs af krijgen. 

Adres: kruising Tullumayo Avenue met El Sol Avenue.

De wijk San Blas

Een verkoopster in de San Blas wijk. ©Corno van den Berg

San Blas is een leuke wijk in Cusco, met smalle en vooral steile straatjes. Dit vind ik het meest gezellige deel van de stad. Je vindt hier veel kleine winkels, galerieën, bars en restaurants. Je kunt hier alle wereldkeukens vinden, maar vooral ook de Peruaanse en lokale keuken. Waaronder Chifa, een mix van Peruaans en Chinees eten.

Het San Blas Plein is een must om te bezoeken. Hier komen de bewoners bij elkaar voor een praatje, je ziet ze zitten op de bankjes. Het karakteristieke kerkje maakt het beeld af. In de wijk zijn veel kleine boetiek hotels en hostels om te overnachten, meestal tegen een redelijke prijs.

Sapantiana Aqueduct

Het Sapantiana Aqueduct. ©Corno van den Berg

Het Sapantiana Aquaduct is bekend geworden door social media. En ja, je kunt hier mooie foto's en video's maken. De constructie is gebouwd in de kleine P'ujru-rivier  tussen de 17e en 18e eeuw onder de jezuïetenorde van Cusco. Daarom is het aquaduct in koloniale stijl opgetrokken. Het is een boog van drie niveaus uit  Sapantiana-schrijnsteenmateriaal dat uit de regio komt. Vroeger werd deze boog gebruikt om het water naar de stad te begeleiden. Ook nu nog stroomt het water de stad in. Je vindt het Sapantiana Aqueduct in de wijk San Blas op de weg naar Sacsayhuamán.

Coricancha (Zonnetempel)

Het klooster van Santo Domingo van binnen.

Korikancha is de beroemde Zonnetempel van de Inca's. Dit was ooit het meest heilige van de Inca's. Hij was gewijd aan Inti, de god van de zon Het is tegenwoordig een museum. De Spanjaarden zagen deze tempel vol met gouden bladen. Zij plunderden het om er vervolgens de kerk van Santo Domingo op de ruïnes bouwen. Je kunt goed de overgang zien tussen de bijzondere bouwstijl van de Inca's en de Spaanse bouwstijl. Je kunt het museum bezoeken. Het is slim om een gids te nemen, zodat je veel achtergrondinformatie krijgt.

Sacsayhuamán

De schoonheid van Sacsayhuamán bij Cusco.

Sacsayhuamán zijn beroemde Inca-ruïnes die aan de rand van de stad liggen. Geleerden weten niet precies waar de vele hoge muren precies voor dienden. Waarschijnlijk was ook dit een tempel voor de zonnegod Inti, maar er zijn ook wetenschappers die het een militaire rol geven. Neem de tijd voor deze ruïnes, het is een leuke excursie. Sacsayhuamán is te voet via een steile klim te bereiken. Het is een heerlijke wandeling dwars door de wijk San Blas, waar je diverse stops kunt maken.
Lees mijn artikel over Sacsayhuamán

Overnachten in Cusco

Cusco is zeer de moeite waard voor meerdere dagen. Ik heb in diverse hotels overnacht en was aangenaam verrast. De meeste hotels, hostels en bed & breakfasts liggen in of nabij het centrum. Zodat je alles op loopafstand hebt. De architectuur van de accommodaties is veelal Zuid-Amerikaans met vrolijke kleuren. De faciliteiten zijn veelal zeer goed. 
Check de leukste accommodaties in Cusco
Mijn favorieten zijn MOAF Cusco Boutique HotelTerra Sagrada Cusco en Casa Cristobal

Eten en drinken in Cusco

Een geroosterde cavia met groenten. ©Corno van den Berg

Cusco is perfect om de diverse Peruaanse keuken te proeven. Met enkele bijzondere maaltijden en drankjes. Dit zijn enkele tips:

  • Cuy al horno (cavia): De cavia is bij ons een huisdier en in Peru ook. Het verschil is dat ze het dier hier graag eten. Het dier wordt geroosterd boven open vuur tot het knapperig is. In diverse restaurants kun je dit gerecht bestellen. Er zijn twee versies: het complete dier met kop, tandjes en pootjes en de toeristenversie. Deze bevat alleen de eetbare delen.
  • Pisco Sour: Dit drankje is bijzonder doordat er een rauw ei in gaat. Of althans het eiwit. Op talloze plaatsen kun je zien hoe het wordt gemaakt van Pisco (40% alcohol), vers limoensap, chungo bitter, suikersiroop, vers eiwit en een snufje kaneel. En alles goed mixen.
  • Quinoa Soup: Dit typisch gerecht uit de Andes is ongekend lekker en gezond. Je vindt in de stad talloze versies met meestal pure quinoa met veel groenten. Soms zit er vlees in, vraag dit vooraf als je dit niet wilt.
  • Alpaca Steak: Niet iedereen wil dit proeven, maar alpacavlees is ongekend zacht en bevat geen vet. Het is volgens onderzoekers een van de redenen waarom de Peruanen zo oud worden. In diverse restaurants kun je dit proeven als steak, al zijn er ook hamburgers en andere variaties.

De leukste excursies

Excursies naar attracties in de regio

Moray cirkels in Peru.

Vanuit Cusco worden talloze tours naar de vele bezienswaardigheden in de Sacred Valley  georganiseerd. Je kunt zowel halve dagtours, complete dagtours als meerdaagse trips boeken. Je ziet in de stad talloze bureautjes die deze trips aanbieden. Deze excursies vertrekken vanuit de stad, je wordt opgehaald in je hotel. Er is een gids bij, die je meer achtergrondinformatie zal geven. De meest populaire tour is een excursie door Cusco en de omliggende attracties. 

Tijdens mijn reis heb ik talloze andere locaties in de regio van Cusco bezocht. Ik heb er allemaal artikelen over geschreven met bezienswaardigheden, tips en accommodaties. 

Boleto Turistico

In je hotel en bij de vele touroperators kun je een Boleto Turistico kopen. Dit is handig als je als meerdere attracties in de stad en de Sacred Valley wilt bezoeken. Het kost ruin 40 euro en geeft je toegang tot 16 populaire attracties. Deze kan je dan in 10 opeenvolgende dagen bezoeken, wat ruim voldoende is. Ik heb het Boleto Turistico gekocht en het scheelde veel geld.

Van Cusco naar Machu Picchu

Cusco is voor veel mensen een stop om door te reizen door naar Machu Picchu. Ze gebruiken Cusco door de hoogte als plek om te acclimatiseren. Ik ben twee keer naar Machu Picchu geweest. De laatste keer was met de trein. Eerder reisde ik naar Ollantaytambo, voor de Inca Trail. Ik pakte toen de trein terug.  

Met de trein

De beroemde treinrit naar Aquas Calientes is een belevenis. Zeker als je de reis goed voorbereid. Je hebt heel veel keus aan soorten treinen, maar er is wel degelijk verschil welke je kiest.
Lees mijn tips voor de Trein naar Machu Picchu   

De Inca Trail

De driedaagse Inca Trail wandeling is al jaren erg populair. En dus ook wel druk. Desondanks is het een magische belevenis, die je niet snel zult vergeten. Je mag de Inca Trail alleen lopen met een gids en er zijn meer regels om je aan te houden.
Lees mijn tips voor de Inca Trail

De Salkantay Trail

Een van mijn mooiste trekkings in Peru was de Salkantay Trail. Dit is ook een Inca Trail, zoals velen, maar veel minder bekend. Ook deze kun je vanuit Cusco goed doen, al is hij wel vijf dagen lang. Maar je loopt dan wel tot op 4.600 meter hoogte.
Lees mijn tips voor de Salkantay Trail   

Meer artikelen over Sacred Valley